Türk tekstilcisi meme kanserini erken bulan sutyen üretme peşinde

Güncelleme Tarihi:

Türk tekstilcisi meme kanserini erken bulan sutyen üretme peşinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) dünyanın en büyük tekstil araştırma merkezini yakında haziran ayında hizmete açıyor.

Tekstil Araştırma Merkezi tesisiyle ilgili olarak İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu "Personelin teknik eğitimi tamamlandı. Bu tesiste önemli projeler geliştirilecek. Örneğin kanseri erken teşhis eden bir sutyen üzerinde çalışılacak. Bunun kuluçka projesi hazırlandı. İngiltere’de Bolton Üniversitesi ile işbirliği yapılıyor" dedi.

Senegal değiliz

Açılacak Tekstil Araştırma Merkezin’de radyasyonun etkilerini azaltan giysilerle ilgili projeler de bulunduğunu belirten Orakçıoğlu, şunları söyledi: "Hem kanseri erken teşhis eden sutyen hem de buna benzer diğer projeler gerçekleştiğinde Türkiye’nin rekabetçi piyasadaki durumunu bir düşünün. Bu merkez tüm sektöre açık olacak. Yüksek maliyetli Ar-Ge çalışmalarını tek başına göğüsleyemeyen firmalar burada her türlü olanağı kullanarak araştırmalarını ürün geliştirmelerini yapabilecek. Türkiye bir Bangladeş bir Senegal değildir. Olmamalıyız da. Tasarım, Ar-Ge ve teknolojiye odaklanarak farklılaşmalıyız. Ancak bu şekilde daha rekabetçi olabiliriz."

Teknoloji şirketi desteği

Süleyman Orakçıoğlu, İHKİB’in ayrıca büyük bir teknoloji şirketi ile veri tabanı oluşturulması için anlaşmak üzere olduğu bilgisini de verdi. Söz konusu şirketin alanında en büyüklerden biri olduğunu söyleyen Orakçıoğlu "Açıklamayı onlar yapacak. Sektör için çok önemli bir gelişme olacak" dedi. Dünyada üretim dengesinin değişmesiyle birlikte inovasyona yönelen Türk tekstil ve konfeksiyon sanayicisi, son dönemlerde Ar-Ge çalışmaları ile ilginç projelere imza atıyor. Akıllı elyaflar kullanılarak üretilen terletmeyen, ütü istemeyen, kir tutmayan kumaşlardan sonra sağlık konusunun öne çıktığı projeler dikkat çekiyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) üyesi tekstilciler oluşturdukları Tekstil Teknolojileri Çalışma Grubu ile katma değeri yüksek tekstil ve konfeksiyon ürünlerine odaklandı. Yapay damar üretmeyi başarmıştı. Özellikle kalp damar hastalıklarına yönelik olarak geliştirilen yapay damarın köpekler ve fareler üzerindeki testleri sürerken, tekstilciler şimdi de ev tekstilinde ısıyı mevsime göre dengeleyen ve elektronmanyetik ışınları içine hapseden ürünler üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

IMG ilk İstanbul Fashion Week’i Temmuz 2009’da Boğaz’da yapacak

DÜNYANIN önde gelen spor, eğlence, organizasyon ve medya şirketi IMG, Boğaz’ın bir platform olarak kullanıldığı İstanbul Fashion Week (Moda Haftası) için kolları sıvadı. Karl Lagerfeld, Tom Ford, Mark Jacobs, Donetalla Versace gibi önemli tasarımcılardan Nicole Kidman, Maria Sharapova gibi dünyanın ünlü simalarını etkinliklerine getirerek büyük sükse yapan IMG ile İHKİB arasında ön anlaşma imzalandı. İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu; Mercedes, DHL, American Express, L’oreal gibi dev firmaların sponsorluğunda New York ve Berlin’de moda haftaları düzenleyen IMG ile İstanbul Fashion Week’i düzenlemenin çok önemli olduğunun belirterek, "IMG bünyesinde efsane tasarımcı, marka ve celebrity’ler var. Tom Ford’u bir etkinliğe belki 500 bin Euro’ya getiremezsiniz ama IMG’nin davetiyle gelir" dedi. İlk İstanbul Fashion Week’in Temmuz 2009’da yapılması planlanıyor. Ziyaret ettiği Kabataş, Dolmabahçe, Çırağan, Ortaköy’ü çok beğenen IMG ekibi, deniz üzerindeki shuttle (servis) ile Karaköy Antrepo’dan Kız Kulesi ve Galatasaray Adası gibi Boğaz’ın eşsiz eserleri arasında bir etkinlik yapmayı planlıyor. Orakçıoğlu, organizasyon bütçesinin minumum 3 milyon Euro olacağını belirterek, etkinlik kapsamında 3’er önemli tasarımcı ve markanın ilk moda şovlarını İstanbul’da yapacaklarını, Türkiye’den de 12 kadar tasarımcı ve markanın defile düzenleyeceğini söyledi. New York, Londra, Paris, Milano ve Tokyo’nun bulunduğu modada 5’li hat olarak anılan hatta girmek istediklerini açıklayan Orakçıoğlu, dünyadaki trend setter, celebrity ve moda editörlerini İstanbul’da ağırlayarak tüm dünyanın dikkatini çekeceklerini belirtti.

Boğaz Köprüsü’nde iç çamaşırı defilesi

IMG’nin İstanbul Fashion Week kapsamında Boğaz’da gerçekleştirmek istediği etkinliklerden biri de Boğaz Köprüsü üzerinde yapılacak bir iççamaşırı defilesi. Türkiye’nin en büyük iççamaşırı ihracatçısı olan Eko Tekstil’in markası Suwen için planlanan defilede köprüdeki bir şerit kapatılacak ve iki TIR üzerinde top modellerin katıldığı defile gerçekleşecek. Diğer iki şeritte trafiğin normal seyrinde akması hedefleniyor. Boğaz Köprüsü üzerindeki defile için izin alınıp alınmayacağı merakla bekleniyor. Öte yandan Rusya’da bir butiği bulunan Suwen, Paris Galeries Lafayette shop-in-shop (mağaza içi mağaza) konseptinde satışa başlıyor.

İHKİB başkanlığı için dört aday yarışacak

24 Haziran’da yapılması beklenen İHKİB seçimlerine Süleyman Orakçıoğlu üçüncü kez aday oldu. Diğer birliklere göre daha çok kişinin başkanlık yapmak istediği İHKİB’e daha önce Nedim Özbek, Hikmet Tanrıverdi ve Abdi Köse aday olduğunu açıklamıştı. Süleyman Orakçıoğlu, taşın altında eli var, dediği Nedim Özbek ile işbirliği yapabilecekleri sinyalini verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!