-TÜRK SİNEMASININ “BOLLYWOOD” HEDEFİ BÜYÜK -YILDA

Güncelleme Tarihi:

-TÜRK SİNEMASININ “BOLLYWOOD” HEDEFİ BÜYÜK -YILDA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 12:32

Haberin Devamı

-TÜRK SİNEMASININ “BOLLYWOOD” HEDEFİ BÜYÜK
-YILDA ORTALAMA BİN 400 FİLMİN YAPILDIĞI, HİNT
SİNEMA ENDÜSTRİSİNİN KALBİ OLAN BOLLYWOOD
FİLMLERİNİN YÜZDE 10'NUN TÜRKİYE'DE ÇEKİLMESİ
HEDEFİYLE GİRİŞİMLER BAŞLATILDI
-TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL MÜDÜRÜ ÇELİK:
-“MAYIS AYININ İLK HAFTASINDAN İTİBAREN BİR
BOLLYWOOD FİLMİNİN TÜRKİYE'DE ÇEKİMLERİNE BAŞLANACAK”
-“HİNDİSTAN'DA YILDA ÇEKİLEN BİN 400 FİLMİN 300'Ü
DIŞARIDA ÇEKİLİYOR. AMACIMIZ, BU 300 FİLMİN İÇERİSİNDE
YÜZDE 10'UNUN TÜRKİYE'DE ÇEKİMİYLE 200 MİLYON DOLAR
CİVARINDA BİR KAYNAĞIN TÜRKİYE'YE GELMESİNİ SAĞLAMAKTIR”

Dünyada yılda en çok filmin yapıldığı merkez olan Bollywood yapımlarından bır kısmının Türkiye'de çekilmesi hedefleniyor. Bollywood filmlerinin yılda ortalama yüzde 10'unun çekimlerinin Türkiye'de gerçekleştirilmesi hedefiyle Hindistan'daki sinema sektörü temsilcileriyle görüşmeler yapılırken, bir Bollywood filminin çekimleri için Mayıs ayında Hintli sinemacıların Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Bollywood ile temasa geçtiklerini ve 10 kişilik bir heyetin Hindistan'a giderek görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bu görüşmelerin devam edeceğini belirten Çelik, “Film projeleri, belli bir süreci gerektiriyor. Onların da burada film çekme düşünceleri var” dedi.
Bir Bollywood filminin 2 yıl önce Türkiye'de çekildiğini, Meltem Cumbul'un baş rolünü üstlendiği “Tell Me Oh Khudaa” isimli filmin çekimlerinin de tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Çelik, “Şimdi bir filmin çekimi için daha geliyorlar. O yapımın da Mayıs ayının ilk haftasından itibaren Türkiye'de çekimine başlayacaklar” diye konuştu.

“HİNDİSTAN'DA YILDA 4 MİLYAR SİNEMA BİLETİ SATILIYOR”

Hindistan'ın nüfusunun 1.2 milyar olduğunu ifade eden Abdurrahman Çelik, Hindistan'da çok yoksul bir kesimin de olduğunu ve günde 1 dolarla geçinen bir kitlenin bulunduğu ülkede bu uçuruma rağmen sinemaya büyük bir ilgi duyulduğunu söyledi.
Hindistan'da yılda yaklaşık 4 milyar sinema biletinin satıldığını anlatan Çelik, “Onların en büyük zevki sinema ve televizyon. Orada genel itibariyle hava çok sıcak ve insanlar genel olarak kapalı ortamlarda bulunduğundan sinemaya gitmeye veya televizyon izlemeye yöneliyorlar” saptamasında bulundu.
Bu durumun da büyük bir sinema sektörünün doğmasına neden olduğunu dile getiren Çelik, dünyada yıllık en çok film üretilen ülkenin Hindistan olduğunu, sinema endüstrisinin devi Hollywood'da dahi yıllık ortalama 800 film çekilirken bu sayının Hindistan'da yıllık ortalama bin 400 filme ulaştığını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türk Sinemasının Bollywood'a ilişkin önünde çizdiği rotayı da şöyle aktardı:
“Hindistan'da günde ortalama 3 film çekiliyor. Tabii bu filmlerin yaklaşık 300 tanesini yurt dışında çekiyorlar. Hindistan halkına dış zenginliği, dış dünyayı tanıtmaya çalışıyorlar. Bizim de amacımız, bu 300 filmin içerisinde yüzde 10'unun Türkiye'de çekimini sağlamak. Çünkü ortalama bir filmin maliyeti 5 milyon dolar. Yani, yılda 40 film Türkiye'de çekilse, yaklaşık 200 milyon dolar civarında bir kaynağın Türkiye'ye gelmesini istiyoruz.
Bunun için tabii belli mekanizmaları geliştirmek, belli bir alt yapıyı oluşturmak lazım. Türkiye'de sadece film yapımını değil, sektörün diğer alanlarını da desteklemek gerekiyor. Bu da belli istisnalarla olur. Vergi indirimleridir, özel desteklerdir, bunları sağlamak lazım. Bugün Avrupa'da pek çok ülke bunu yaptı ve başardı. Yani Malta, Fas, Bulgaristan, Romanya, hatta ve hatta 15 yıl önce İngiltere. Şu anda ABD'de eyaletlere göre prim desteği var, fatura üzerinden harcıyorsunuz, yüzde 35'ini, 40'ını size veriyorlar, bu inanılmaz bir rakam. Bunu niye yapıyorlar? İşte o sinemanın gücünden dolayı bunu yapıyorlar.”

DEV BİR SEKTÖR: BOLLYWOOD

Bollywood, Mumbai'deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir isim olarak ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretiliyor.

Müzik ve dansın ön planda olduğu filmlerde, görkemli kostümler ve büyük mekanlarda çekilen filmlerin süreleri de 2-2.5 saat civarında değişiyor. Amitabh Bachchan, Salman Khan, Shah Rukh Khan, Aishwarya Rai gibi ünlü oyuncuları sinema dünyasına kazandıran Bollywood, Hollywood oyuncularıyla da çalışmalara imza attı.

Bollywood'un elinde bulunan sinema sektöründe milyonlarca dolarlık pastadan pay almak için dünya ülkeleri, Hindistan ile bu alanda işbirliğinin yollarını ararken, Bollywood yapımcıları ve yönetmenleri, ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri, Japonya, Asya ve Afrika'da pek çok platoda Bollywood filmlerini çekiyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan'a yaptığı ziyaret kapsamında, Türk sinema sektörü temsilcileri ile Hindistan sinema sektörünün temsilcileri bir araya gelerek görüşmelerde bulunmuştu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!