Türk resim sanatı koruma altında

Güncelleme Tarihi:

Türk resim sanatı koruma altında
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk resim konservasyon ve restorasyon laboratuvarı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İş Bankası işbirliğiyle açıldı.
Türkiye’nin resim sanatı adına sahip olduğu mirası korumak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için kurulan laboratuvar, bir yandan bilimsel bir merkez olarak ülkemizin resim konservasyon ve restorasyon konusundaki açığına çözüm üretirken, diğer yandan da bu alanda uzmanlar yetiştirilmesi için bu yıl ilk öğrencilerini kabul edecek Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü ile eğitime katkı sağlayacak.
Türkiye’nin en geniş özel resim koleksiyonlarından biri olan İş Bankası resim koleksiyonunun bakımı da bu laboratuvarda, Türk uzmanlar tarafından yapılacak. Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı’nda şu an için yalnızca resim sanatı eserleri onarılıyor. Ancak yakın zamanda heykel sanatı eserleri de laboratuvara konuk olacak.

Haberin Devamı

Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız ile sanatseverler ve akademisyenler katıldı.

Sotheby’s Türk haftasının yıldızı Nejad Melih Devrim

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’daki ünlü müzayede evi Sotheby’s nisan ayının son günlerinde ‘Klasik’ten Çağdaş’a: Sotheby’s Türk ve İslam Eserleri Haftası’ düzenliyor. 24 Nisan’da Londra’da başlayacak hafta kapsamında sırasıyla ‘Oryantalist Resim’, ‘Osmanlı Sanatı’, ‘İslam Eserleri’ ve son olarak da ‘Çağdaş Türk Sanatı’ müzayedeleri gerçekleştirilecek. 90 eserin satışa sunulacağı ‘Çağdaş Türk Sanatı’ müzayedesinin 1.5 milyon sterlinden (yaklaşık 4.5 milyon TL) fazla gelir getirmesi bekleniyor. Müzayedenin yıldızı ise Nejad Melih Devrim’in ‘Soyut Kompozisyon’u olacak. Devrim’in eserine 250-350 bin sterlin (750 bin-1 milyon 50 bin lira) paha biçiliyor. 1952’de Nejad Devrim tarafından üretildikten sonra sanatçının kendi koleksiyonunda tuttuğu ‘Soyut Kompozisyon’, 1987 senesinde önemli bir Amerikalı koleksiyoner tarafından satın alınıp günümüze kadar aynı koleksiyonda kalmış. Devrim’in 1995’teki ölümü sonrası eserleri çok sayıda sergide yer almıştı.
DIŞ HABERLER

Mısır’ın kayıp renkleri

Haberin Devamı

MISIR asıllı sanatçı Youssef Nabil’in (Kahire, 1972) İstanbul’daki ikinci kişisel sergisi ‘You Never Left/Hiç Gitmedin’ dün Galerist’te açıldı. Sanatçının el boyamasıyla renklendirdiği fotoğraflarının yanı sıra Fanny Ardant ve Tahar Rahim’in rol aldığı ve kayıp bir Mısır’ın metaforu olan kısa filmini kapsayan sergisi 28 Nisan’a kadar Galerist Hasköy’de gezilebilir. ‘You Never Left/Hiç Gitmedin’ çalışmalarının tümünü sinemadan esinlenen sanatçının kariyerinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Youssef Nabil bu çalışmada, bir sanatçı olarak kendi tutkusuna esin kaynağı olan Mısır sinemasının altın çağının estetik karakteristiklerini saygıyla ve yaratıcı bir biçimde yeniden değerlendiriyor. Adres: Kırmızı Minare Sokak, No: 7-11, Piri Paşa, Hasköy. www.galerist.com.tr

Haberin Devamı

Türk Juliet’li oyuna İtalya’da büyük ödül
Reha ERUS/ROMA
İTALYA’nın en prestijli tiyatrolarından Eliseo’da iki sezondur kapalı gişe oynayan ‘Romeo e Giulietta’ (Romeo ve Juliet) ‘En İyi Tiyatro Dramı’ ödülüne layık görüldü. Oyunda Juliet’i Türk tiyatro sanatçısı Deniz Özdoğan canlandırıyor. Milano’da yapılan törende ödülü Deniz Özdoğan ve yapımcı Michele Bevilacqua birlikte aldı. Erdoğan, şubat ayında tekrar sahneye konan ve kapalı gişe oynayan ‘Romeo ve Juliet’ten sonra 20 Mart’tan itibaren Cosenza’da ‘Fiabeschi Torna a Casa’ adlı filmde başrolü üstlenecek. Özdoğan, oyundaki performansıyla geçen yıl ‘En İyi Tiyatro Oyuncusu’ ödülüne değer bulunmuştu. Özdoğan, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda çocuk yaşta başlayan tiyatro serüvenine 18 yaşından beri İtalya’da devam ediyor. İtalya’ya geldiği ilk yıllarda çalışma izni almanın güçlüğü nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan oyuncu, bu sorunu Çehov’un ‘Martı’ oyununda oynarken tanıştığı İtalyan oyuncu Andrea Collavino’yla evlenerek çözmüş.

Bach ve Itri üzerine doğaçlama

Haberin Devamı

ÜNLÜ neyzen Kudsi Erguner ile Fransız viyolonsel sanatçısı Eric-Maria Couturier ‘Bach Before and After’ konserleri kapsamında 23-24 Mart tarihlerinde St. Antuan Kilisesi’nde olacaklar. İkilinin Bach ve Itri üzerine doğaçlama ve varyasyonlar yapacakları konserlerde ayrıca dünyaca ünlü besteci Kamran İnce’nin ney ve viyolonsel için bestelediği eseri ‘Asumani’nin dünya prömiyeri de gerçekleştirilecek. Saat 20.30’da başlayacak olan konserlerin biletleri www.biletix.com’dan temin
edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!