Türk polisine fikri mülkiyet hakkı eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Türk polisine fikri mülkiyet hakkı eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2009 17:11

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa, sanatçıların korsan yayınlar nedeniyle çok mağdur olduğunu belirterek, polisten “hakkı yenenlere anne gibi şefkatli, suçlulara karşı demir yumruk gibi olmasını” istedi.

Türkiye-AB 2006 yılı mali iş birliği programı çerçevesinde düzenlenen “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Uygulamalarında Türk Polisinin Desteklenmesi” konulu AB eşleştirme projesi, 12 aylık çalışmanın ardından törenle sona erdi.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tokgöz, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB'ye uyum sürecinde mevzuat konusunda birçok düzenleme gerçekleştirdiğini, Türk polis teşkilatı yapısında da bu doğrultuda değişiklikler yapıldığını ifade etti.

Emniyetle ilgili AB mevzuatının olduğu gibi alınmasından ziyade, Türkiye'deki mevzuatla karşılaştırılıp, var olan eksikliklerin giderildiğini anlatan Tokgöz, “Türk polis teşkilatı, AB'ye en kolay entegre olacak teşkilattır” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Çalışkan da eşleştirme projesi kapsamında 12 aydır Avrupa Birliği yetkilileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin uyum içinde çalıştığını, fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda Türk polisinin bilinçlendirildiğini ifade etti.

Projenin bütçesinin 1 milyon 510 bin TL olduğunu ve projeyle fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda polis teşkilatının AB standartlarına çıkarılmasının, mesleki iş birliği ve koordinasyonun hedeflendiğini anlatan Çalışkan, bu tür çalışmalarla korsan yayınlarla mücadelede polis teşkilatının kapasitesinin daha da artacağını söyledi.

Çalışkan, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasının uluslararası ticaretin yönünü belirleyecek ölçüde önemli olduğunu, Türkiye'nin bu durumun farkına varan bir ülke olduğunu da kaydetti.

POLİSİN EĞİTİMİ SANATÇIYI SEVİNDİRDİ

Binboğa ise fikri haklarının ihlal edilmesi nedeniyle sanatçı, yazar, besteci ve diğer fikir üreticilerinin canlarının çok yandığını dile getirdi.

Korsanla mücadele konusunda Türkiye'de yeterince hızlı hareket edilmediğini ve yasal sürecin uzun sürdüğünü belirten Binboğa, AB uyum sürecinde son yıllarda eksiklikler bulunmasına rağmen korsanla mücadele konusunda yapılan çalışmaların memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Binboğa, Türk polisinin fikri haklar konusunda eğitilmesinin önemli olduğunu, bu konuda mağdur olanların haklarını koruyacak bilinçli insanların artmasına sevindiğini ifade etti.

“Korsanların”, sanatçıların haklarını nasıl gasp ettiğini yaşamından örnekle anlatan Binboğa, polisten “hakkı yenenlere anne gibi şefkatli, suçlulara karşı demir yumruk gibi olmasını” istedi.

Toplantıya, Danimarka Patent ve Marka Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Nymann Jensen de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!