Türk pasaportuna Kürdistan damgası

Güncelleme Tarihi:

Türk pasaportuna Kürdistan damgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 02:02

Bu ifade, Irak’a müdahalenin tartışılacağı Ecevit'in bugünkü ABD gezisi öncesi hazırlanan bir raporda yer aldı.

Ecevit'in ABD gezisi öncesi Türk istihbarat birimleri bir Kuzey Irak raporu hazırladı. Rapora göre, Barzani'nin emriyle IKDP bölgesine giriş yapanların pasaport veya diğer evraklarına ‘‘Kürdistan’’ mührü vuruluyor. Bu mühürü vurdurmak istemeyenler bölgeye sokulmuyor.

Başbakan Bülent Ecevit'in bugün çıkacağı ABD ziyareti öncesi Türk istihbarat birimleri, Türkiye-ABD ilişkilerinde son derece hassas nokta olan Irak konusunda önemli bir rapor hazırladı.

Kuzey Irak'ta son aylarda yaşanan değişikliklerin anlatıldığı raporda, Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani'nin son dönemde sözde ‘‘Kürdistan Devleti’’nin devlet başkanı gibi davranmaya başladığı vurgulandı.

HEDEF BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN

IKDP'ye ait bölgeye giriş yapıldığında Barzani'nin emriyle pasaport veya diğer evraklara ‘‘Kürdistan’’ ifadesinin bulunduğu mühür basılmaya başlandığını belirten raporda, buna karşı çıkanların çeşitli sorunlarla karşılaştıkları veya bölgeye sokulmadıkları belirtildi.

Rapora göre, yine Barzani'nin talebiyle bölgede okutulan ders kitaplarında da Kürdistan'dan söz edilip, günün birinde ‘‘Bağımsız Kürdistan’’ın kurulacağı iddialarına yer veriliyor.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI

Mesut Barzani
'nin yakın çevresine Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olmadığını, sözde ‘‘Bağımsız Kürdistan’’ kurulması gerektiği görüşünü belirttiği ifade edilen raporda, tespit edilen diğer gelişmeler de şöyle aktarıldı:

KDP, bölge halkı üzerinde ‘‘Güçlü bir devlet olma’’ imajı yaratmak amacıyla yapılanma ve iskan çalışmalarına hız verdi.

Bölge genelinde parti binaları ile askeri kışlalar için ek binaların yapımı çoğaldı.

Kamuflaj elbiseli, tüfekli ve teçhizatlı peşmergeler mesken bölgelerinde her gün düzenli olarak marşlar eşliğinde yürüyüş yapmaya başladı.


Devlet başkanı gibi


Okullara ve resmi dairelere KDP bayrağı asma zorululuğu getiren Mesut Barzani, İran'da yaşayan KDP sempatizanı aileleri bölgeye döndürmeye teşvik politikası da başlattı. Bu kapsamda son aylarda İran'dan KDP bölgesine 376 ailenin dönüş yaptığı ve her aileye 10 bin dinar ‘‘Kürdistan'a dönüş’’ parası verildiği belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!