Türk öğrencinin tezi ABD'de ders oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrencinin tezi ABDde ders oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmirli bir Türk öğrenci, ABD'nin North Alabama Üniversitesi'nde bitirme tezi olarak Ege'de oluşturulan ‘‘Güçbirliği Holding’’i inceledi. Tez danışmanı Prof. Crawford, bu çalışmanın eski sosyalist ülkeler için iyi bir özelleştirme modeli olacağını belirtti. Tez, önümüzdeki öğretim yılında ABD'deki üniversitede ders olarak okutulacak.

İzmirli Erkan Güsar'ın ABD'nin North Alabama Üniversitesi'nde bitirme tezi olarak hazırladığı ‘‘Güçbirliği Holding’’ araştırması, 1999 Temmuz ayında İspanya'da toplanacak Dünya Bilimsel Araştırmaları Değerlendirme Birliği toplantısında (WACRA) tartışılacak. Erkan Güsar'ın tezi, önümüzdeki dönemde mezun olduğu üniversitede de ders olarak okutulacak.

North Alabama Üniversitesi Pazarlama Bölüm Başkanı ve Güsar'ın tez danışmanı Prof. Gerald Crawford, Güçbirliği Holding örneğinin, serbest piyasa ekonomisine geçmeye çalışan eski sosyalist ülkeler için de iyi bir özelleştirme modeli olacağını söyledi.

Güçbirliği Holding çalışmasında tez danışmanı olan Prof. Gerald Crawford'la birlikte Türkiye'ye gelen Güsar, tezinin ABD'de ders olarak okutulmasından ve gelecek yıl İspanya'da dünyanın önde gelen bilim adamları tarafından tartışılacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

MODEL PROJE

ABD'de öğrenim gören başarılı Türk öğrencisinin tezine konu olan Güçbirliği Holding'i yerinde incelemek için Türkiye'ye gelen Prof. Crawford, gördüklerinden çok etkilendiğini belirtti. Prof. Crawford, ‘‘Güçbirliği Holding'in burada şahit olduğum çalışmaları tezde anlatılanların çok ilerisine geçmiş. Bunu görmekten çok memnun oldum, Güçbirliği Projesi kalkınmakta olan ülkelere örnek olacak’’ dedi.

Projenin en ilgi çeken yanının, ‘‘Küçük tasarruf sahiplerinin paralarını büyük sermayedarlara emanet etmesi’’ olduğunu vurgulayan Prof. Crawford, böyle bir işleyişin dünyanın hiç bir yerinde görülmediğini söyledi.

GÜVEN ÖNEMLİ

Güçbirliği modelinin oluşumunda öncü olan M. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'nun çok önemli rolü olduğunu söyleyen Prof. Crawford, bölge halkıyla Kemal Zorlu arasında güvene dayanan çok güçlü bir ilişkinin olduğunu söyledi. Güçbirliği modelinin en fazla Japon Kieretsu modeline benzediğini belirten Prof. Crawford, ancak Japon modelinde küçük tasarruf sahiplerinin işbirliği çapının Güçbirliği Holding kadar gelişmiş olmadığını söyledi.

Türkiye'nin büyüme hızı ve potansiyeliyle göz kamaştıran bir ülke olduğunu söyleyen Prof. Crawford, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı aldığı ‘‘Daha 8 yıl beklemelisin’’ tavrının adil olmadığını söyledi. Türkiye'nin yüksek enflasyon, terör, insan hakları gibi sorunları 8 yıldan önce aşacağını öne süren Prof. Crawford, ‘‘Bugün Avrupalılar'ın tükettiği bir çok sanayi ürünü Türkiye'de üretiliyor. Avrupa Birliği ülkeleri Türkiye'deki olumlu gelişmeye gözlerini kapatamaz’’ dedi.

Çok ortaklı dev

1995 yılında, çok ortaklı, çok sektörlü bir model olarak ortaya çıkan Güçbirliği projesi, bugün 3 bin 708 ortaklı, yatırımlarının proje bedeli 1 milyar dolara ulaşan dev bir holdinge dönüştü. Enerji, tekstil, inşaat, finans, emlak pazarlama, gıda gibi çok değişik sektörlerde yatırım yapan Holding, gücünü çevresinde organize olmuş ailelerin lobi gücünden alıyor. İzmir Ticaret Merkezi gibi büyük projeler imza atan Güçbirliği Holding'in başında İzmirli sanayici Kemal Zorlu bulunuyor. Erkan Güsar, tezini hazırlarken ana amacının Türkiye gerçeğini sınıf arkadaşlarına anlatmak ve Ege'ye çok önemli katkılar yapan Güçbirliği Holding modelini incelemek olduğunu söyledi. Ege'nin sanayileşme ve ticarette Marmara bölgesinin gerisinde kalmasını bir İzmirli olarak kabul edemediğini söyleyen Güsar, Güçbirliği tipi örgütlenmelerin bölgenin gelişmesi için gerekli olan altyapıyı hazırlayacak modeller olduğunu belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!