Türk öğrenciler Avrupalı parlamenterleri soru yağmuruna tutttu

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrenciler Avrupalı parlamenterleri soru yağmuruna tutttu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 13:56

İSTANBUL Aydın Üniversitesi (İAÜ) akademisyenleri ve öğrencileri, Brüksel'de Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nda parlamenterleri tam üyelik konusundaki yorumları ile zorladılar.

İAÜ, Avrupa Birliği projeleri kapsamında öğrencilerine Avrupa’nın kapılarını açtı. 5 gün süre ile Avrupa Birliği Parlamentosu ve Avrupa Birliği Komisyonu’nu ziyaret eden akademisyen ve öğrenciler, parlamenterlerle konuşma ve Türkiye’nin üyeliği hakkında sorular sorma fırsatı da buldular.

Uluslararası Akademik İlişkiler ve Projeler Genel Koordinatörü Prof.Dr. Haydar Özpınar, Avrupalı parlamenterlerden Karel Van Butsel ve Bart Staes’e dinler arası diyaloğun önemini de vurgulayarak. “Nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olması Türkiye’nin AB üyeliğinin Avrupa kamuoyu tarafından istenmemesinin sebebini oluşturmaktadır” dedi. Uzun yıllar Almanya ve Amerika’da akademisyenlik yaptığını belirten Prof. Özpınar Türkiye’nin tam üyeliğinin sürekli geciktirilmesinin bir Müslüman ülke olması ile ilgili olup olmadığını sordu.
Belçikalı Parlamenter Karel Van Butsel, Türkiye’nin üyeliğinin çalışma konusu olmadığı için cevap vermelerinin çok zor olduğunu söyleyerek, bu soruyu yanıtsız bıraktı.

TÜRKİYE'NİN NÜFUSU TEHDİT OLARAK ALGILANIYOR

İAÜ Projeler Sorumlusu Arzu Özsoy da, Türkiye'nin jeopolitik olarak hassas bir noktada yeraldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu nedenle Türk halkı ne Arap dünyası kadar İslama uygun, ne Avrupalılar kadar liberal bir hayat yaşamaktadır. Bundan en çok etkilenen ve kafası karışan ise henüz düşün yapısı oturmamış Türk gençliğidir. Çünkü kendilerini Asyalı mı, Avrupalı mı, Doğulu mu yoksa Batılı mı hissedeceklerini bilememektedirler. Türkiye sürekli büyüyen genç nüfusu ile AB’ye üye olduğu takdirde Almanya’dan sonra en fazla sandalye sayısına sahip olacak bir ülke olduğundan bir tehdit olarak algılanmaktadır.”

Özsoy, Belçika’da şahit olduğu birçok durumun da Kopenhag kriterleriyle uyumunun tartışalabileceğini söyledi. Belçika’da özellikle toplu taşıma araçlarında engelliler için özel düzenlemelerin bulunmadığına dikkati çeken Özsoy. Türkiye’nin büyük bir değişimden geçtiğini ve AB’nin bunları gözardı ederek yanlış uygulamaları olduğunu söyledi.

GÜNEY KIBRIS NASIL ÜYE OLDU?

Kıbrıs konusuna da değinen Arzu Özsoy, parlementerlere sınır sorunu olan hiçbir bir ülke AB üyesi olamazken Güney Kıbrıs’ın nasıl üye olduğunu sordu. Parlementerlerden yanıt alamayınca, Kuzey Kıbrıs’ın Türk Cumhuriyeti toprakları olduğunun toplantılarda hatırlatılmasını istedi. Parlamenterlerden Mark Hendrickx, Özsoy’un sözlerini haklı bularak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde olumlu gelişmeler kaydettiğini belirtti.

İAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Saygın, Uluslararası Akademik İlişkiler ve Projeler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Haydar Özpınar ve Projeler Ofisi Yöneticisi Arzu Özsoy’un da katıldığı bu toplantılarda, İAÜ öğrencileri yaptıkları sunumlar ve özellikle hazırladıkları animasyonla büyük ilgi topladılar.

Öğrencilerin Danimarkalı, Belçikalı ve İspanyol öğrencilerle birlikte yaptıkları çalışmalar, ünlü “akil adamlar düşünce grubu” nun çalışmalarına farklı ülkelerden genç beyinlerin farklı yaklaşımlarla katkıda bulunmasını da sağladı.
Proje kapsamında, İAÜ öğrencileri iki yıl süreyle İspanya, Danimarka ve Belçika’dan farklı üniversite öğrencileriyle günümüzün en popüler sosyal iletişim ağı ve aracı olan facebook ve skype ile iletişim kurarak Avrupa’nın bugünü, yarını ve sahip olduğu değerleri gibi önemli konu ve sorunları, eğlenceli bir ortamda tartıştılar.
Üç farklı AB üyesi ülkenin öğrencileri ile internet forum ortamında görüş ve bilgi alışverişinde bulunan İAÜ öğrencileri, sohbet ve tartışmalarında eğitim, iklim, sınırlar ve sosyal sorumluluk gibi global sorun ve konuları çalıştılar.

ÇALIŞMALARI PARLAMENTERLERE SUNDULAR

İAÜ öğrencileri'nin geçtiğimiz ay İstanbul’u ziyaret eden Danimarkalı öğrencilerle birlikte yaptıkları çeşitli çalışmalar da Brüksel’de Avrupa Parlamentosu parlamenterlerine sunuldu. Danimarkalı öğrencilerin çekimini yaptığı ve Türk öğrencilerin sorular yönelttiği Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, sanatçı Ayla Algan ve İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile yapılan röportajlarda da “Kendinizi Avrupa’lı hissediyor musunuz? 20 yıl sonra AB’yi nerede ve nasıl görüyorsunuz?” gibi sorular yöneltildi. Türk öğrencilerin kendi çalışma konuları olan sosyal sorumluluk konusunda hazırladıkları animasyon gerek katılımcı öğrenciler gerekse parlamenterler tarafından büyük alkış aldı.

Öğrencilerin sundukları raporların, Avrupa’nın önümüzdeki 20 yıllık vizyonunu oluşturucak bir rapor sunmakla görevli İspanya Eski Başbakanı Felipe Gonzalez Marquez, Letonya eski Cumhurbaşkanı Vaira ViIe-Freiberga, Polonya Eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa gibi devlet adamlarının yanısıra akademisyenler, sanatçılar, işadamlarının da katıldığı “akil adamlar düşünce grubu”nun çalışmalarına farklı ve dinamik yaklaşımlarla yön vermesi hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!