Türk mutfağının bilimsel özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Türk mutfağının bilimsel özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2004 14:51

Fransa'da aşçılık üzerine 9 yıl eğitim alarak bu ülkede 25 yıl aşçılık yapan akademisyen aşçı Cemal Türkan, son olarak, aşçılığın bilimsel yönlerini anlatan bir kitap yazdı.

Haberin Devamı

Aşçıları ile ünlü Bolu'nun Mengen İlçesi'nde bulunan Aşçılık Yüksekokulunda 6 yıldır öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirten Cemal Türkan, Türk mutfağını bilimselleştirmek için 7 yıldır yoğun çaba harcadığını belirterek, “Bugüne kadar Türk mutfağının farklı yönlerini anlatan 5 kitap yazdım. Son kitabımda ise Türk mutfağının bilimsel özelliklerini ele aldım” dedi.

Kitapta her yemek tarifi için iki fotoğraf, yemeklerde kullanılacak malzemelerin teknik ölçü ve pratik ölçülerinin yer aldığını ifade eden Türkan, şunları söyledi:

“Kitapta yukarda bahsettiğim konuların haricinde, aşamalı yemek hazırlama tekniği, eğitim köşesi, gerekli ikazlar ve de en önemlisi her yemeğin besin değerleri ayrıntılı olarak yer alıyor. Ayrıca, pişirme teknikleri, mutfakta yağ kullanımı ve daha bir çok mutfakla ilgili bilgilere de yer verdim. Kitap incelendiğinde, ülkemizde, daha önce, böyle bir bilimsel yemek kitabının yazılmadığı ortaya çıkar.”

Haberin Devamı

YEMEK TARİFLERİNİ DENEYEREK YAZDIM

Türkan, kitapta yer alan yemek tariflerinin defalarca denenerek yazıldığına da işaret ederek, şöyle konuştu:

“Fransa'da 25 yıl yaşadım ve aşçılık yaptım. Aşçılık üzerine, orta ve yüksek öğrenimimi, Paris'te tamamladım. 7 yıldır Türk mutfağının temelini oluşturacak 5 kitap yazdım ve 6'ıncısını ise yazmaya başladım. 6 yıldan beri çok sayıda üniversiteli aşçı yetiştirdim. Son kitabımda 237 yemek, tarifi bulunuyor ve kitap 286 sayfadan oluşuyor. Kitabım, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu başkanlığınca onaylandı. Bu nedenle kitaplarım Türkiye'de bulunan aşçılık okulları ve kız meslek liselerinde eğitim gören öğrencilere tavsiye edildi.”

MUTFAĞA KİTAP YAZARKEN GİREBİLİYOR

Haberin Devamı

Akademisyen aşçı Cemal Türkan, son kitabında yer alan bazı yemekleri evinde bulunan özel olarak dizayn edilmiş mutfağında uygulamalı olarak hazırladı.

Akademisyen aşçı yemekleri hazırlarken seyreden eşi Aysel Türkan, eşinin normal zamanlarda mutfağa girmediğini belirterek, “Eşim sadece kitap hazırlayacağı zamanlar mutfağa girip, kitaplarında yer alacak yemekleri hazırlıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!