Türk mafyası 60 milyar dolar yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk mafyası 60 milyar dolar yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2004 01:28

Ankara Ticaret Odası'nca yayınlanan "Hayatımız Mafya" raporunda, Türkiye'de yeraltı dünyasının cirosunun milli gelirin dörtte birini yani 60 milyar doları bulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı ‘Hayatımız Mafya’ Raporu’na göre, Türkiye’de mafyanın 100’e yakın faaliyet alanı bulunuyor. ATO’nun raporunda, yaklaşık 1 trilyon dolar olduğu tahmin edilen dünya örgütlü suç ekonomisinde Türkiye’nin 60 milyar dolarlık bir cirosu görülüyor.

Rapora göre, Türkiye’de yeraltı ekonomisinin büyüklüğü 238 milyar dolar olan milli gelirin dörtte birine, yani 60 milyar dolara ulaşıyor. Bu rakam Türkiye’nin 2004 yılı bütçesinin yarısını da aşıyor.

ATO Başkanı Sinan Aygün, mafyanın son yıllarda Türkiye’nin iç tehditlerinden biri haline geldiğini belirterek, işsizlik, kentsel ve yaşamsal hizmet ve ihtiyaçların yeterince karşılanamaması sonucu mafya ekonomisinin ’ur’ gibi büyüdüğünü savundu. Aygün, ‘Mafya ekonomisi ülke ekonomisine ciddi maliyetler yüklüyor. Bir kamu yatırımı için koyulan 4 tuğladan biri, yasa dışı organizasyona gidiyor. Namusuyla iş yapmak enayilik olarak görünüyor’ dedi.

Rapora göre, Türkiye organize suç örgütleri tarafından dört bir yandan kuşatılmış durumda. 1998-2002 yılları arasında yaklaşık 17 bin kişi çete üyesi olmaktan polis tarafından yakalandı. Polisin Türkiye genelinde yaptığı çalışmalara göre, mafya toplam 3 bin 12 olaya karıştı. Yine 9 bin 53’ü İstanbul’da olmak üzere 17 bin 105 kişi gözaltına alındı, 4 bin 182 kişi tutuklandı.

Televizyon dizilerinin uzmanlar tarafından özellikle çocuklar üzerinde özendirici etki yarattığına ve ‘iyi mafya’ kavramı yerleştirildiğine dikkat çekilen raporda, mafya babalarının Robin Hood gibi gösterilmesinin yanlışlığı da vurgulandı.

İşlerini holding gibi yönetiyorlar

ATO
’nun ‘Mafya Raporu’nda, organize suç örgütlerinin yapısının bir şirket ya da holding yapısına benzediği kaydedildi. Örgüt, piramit şeklinde yapılanıyor. En yetkili karar mercii olan ‘baba’ bir holdingin yönetim kurulu başkanı gibi doğal olarak piramidin en tepesinde bulunuyor. Türk mafyasının kuralları şöyle sıralanıyor:

Üyelerden lidere karşı mutlak itaat beklenir.

Genişlemede hemşehricilik önemli yer tutuyor.

Aranan şahıslar pasaportlarını sicili temiz kişiler üzerine çıkarıyorlar. Mal varlıkları ise genellikle başkaları üzerine kayıtlı.

Başkentleri İstanbul

ATO
’nun raporuna göre, Türkiye’deki organize suçların neredeyse yarısı İstanbul’da işleniyor. 1998’de kurulan İstanbul Organize Şube Müdürlüğü ekipleri, 2002 sonuna kadar 454 suç örgütünü çökertti, 325 çete liderini yakaladı. Aynı dönemde çeteler sadece İstanbul’da 1637 olaya karıştı. Raporda, İstanbul’un ardından mafyanın yoğun olarak faaliyet gösterdiği iller, ‘Adana, Ankara, Aydın, Antalya, Balıkesir, Bursa, Gaziantep, İçel, İzmir, Kayseri, Kocaeli ve Samsun’ olarak sıralandı.

Mafya en çok otoparkı seviyor

ATO
’nun raporda, mafyanın en yaygınını otopark mafyasının oluşturduğu ileri sürülürken, mafyanın, özellikle büyük şehirlerde cadde ve sokakları parselleyip görevlendirdiği değnekçiler aracılığı ile otopark ücreti topladığı belirtildi. Rapora göre, para vermeyen dövülüyor, arabaları çiziliyor, lastikleri yarılıyor. Üç büyük il olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de 2 milyona yakın otomobil bulunduğu ve bu kentlerdeki otopark ücretlerinin 2-10 milyon lira arasında değiştiği dikkate alındığında sadece otopark mafyasının yıllık cirosu trilyonlarla ifade ediliyor.

Faaliyet alanları

Otopark mafyası

Arazi mafyası

Çek-senet mafyası

Organ mafyası

Çocuk mafyası

İhale mafyası

Uyuşturucu mafyası

Kumar mafyası

Altın-pırlanta mafyası

Kira-tahliye mafyası

Fuhuş mafyası

İcra mafyası

Nakliye mafyası

İnşaat mafyası

Ehliyet mafyası

Sigara mafyası

Silah mafyası

Hal-pazar mafyası

Dilenci mafyası

Gecekondu mafyası

Çayhane mafyası

İnsan mafyası

Pornografi mafyası

Kitap mafyası

Müzik mafyası

Tarihi eser mafyası

Göçmen mafyası

Telefon dinleme mafyası

Hapishane mafyası

Naylon fatura mafyası

Yeraltı dünyasının yüzde 10’u üniversite mezunları

ATO
’nun raporunda, mafya konusunda bilimsel çalışmalarıyla tanınan Mahmut Cengiz adlı bir emniyet mensubunun mafya üyeleri arasında yaptığı bir ankete de yer verildi. Buna göre, mafya üyelerinin yüzde 54’ü evli. Dörtte üçü en az 4 kişilik bir aileden geliyor ve yüzde 10’u üniversite mezunu. Televizyonda en çok izledikleri diziler ise mafya dizileri. Mafya üyeleri eğitim şansı bulmaları halinde en çok bürokrat ve mühendis olmak istiyorlar. Rapora göre, mafya yöneticileri yasal örgütlerde olduğu gibi iyi giyimli, ciddi, prensip sahibi bir görüntü çiziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!