Türk: Küçük cezaevleri yerine bölge cezaevleri kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Türk: Küçük cezaevleri yerine bölge cezaevleri kurulacak
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 07, 2001 17:12

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, küçük cezaevlerinin kaldırılarak, bölge cezaevleri kuracaklarını söyledi.Â


Bakan Türk, Eskişehir Kapalı Cezaevi'nde incelemede bulundu. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı ve Baro Başkanı Yusuf Sever, Bakan Türk'e, kapalı cezaevinin kaldırılarak yerine Adliye Sarayı yapılması isteklerini ilettiler. 


Türk, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde 5-10 mahkumun kaldığı küçük cezaevleri bulunduğunu, bunların kaldırılarak yerine bölge cezaevleri yapmayı planladıklarını belirtti.


Türkiye'de 555 cezaevi bulunduğunu ve halen 57 bin tutuklu ve hükümlüyü barındırdığını anlatan Türk, şöyle konuştu:


''İngiltere'de de aynı sayıda mahkum var, ama 120 cezaevinde barındırılıyor. Kapasitesi 500 kişiyi geçmeyecek, ortak kullanım alanları olan cezaevleri yapacağız. Hükümlü ve tutukluların günün belli bölümlerinde iş atölyeleri, kütüphane ve spor alanları gibi yerlerde biraraya gelerek etkinlik yapmaları sağlanacak.'' 

Haberin Devamı

Tutuklu ve hükümlülerin gündüz birlikte olacakları, geceleri ise tek başlarına yatacakları odaları bulunan cezaevlerinde barınmasını arzu ettiklerini kaydeden Türk, ''Avrupa Parlamentosu'ndan gelen heyet F tipi cezaevlerindeki 10 metrekarelik odaların, Avrupa'daki benzerlerinden geniş buldu. Biz odaları hücreye dönüştürmek niyetinde değiliz. Kapalı tuvaletleri ve duşları olacak. Cezaevlerinde insan onuruna uygun şartları sağlayacağız, tecridi kesinlikle düşünmüyoruz''diye konuştu.


Bakan Türk, bir gazetecinin ''F tipinden dönüş mü var'' sorusu üzerine de, ''Hayır, F Tipi cezaevlerinde terör ve devlete karşı suç işleyenler kalacak'' diye yanıtladı.


Büyük kentlerin ortasında kalan cezaevlerini kaldırmak istediklerini kaydeden Türk, daha önce boÅŸ alanlara yapılan cezaevlerinin ÅŸehirlerin büyümesi sonucu mahalle ortalarında kaldığını, bunun en iyi örneÄŸinin ise BayrampaÅŸa Cezaevi olduÄŸunu söyledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!