Türk klavyesini Bakan kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Türk klavyesini Bakan kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 01:17

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in geçtiğimiz hafta duyurduğu ‘öğretmenlere yarı fiyatına taşınabilir bilgisayar projesi’ neredeyse sakat doğacaktı. Öğretmenlerin alacağı dizüstü bilgisayarların Türkçe klavye standartlarına uygunluğunu ihale şartnamesine koymayan Milli Eğitim Bakanlığı, son dakikada müdahale ederek yüklenici firmalara F klavyeyi şart koştu.

Daha önce de pek çok üretici, Türkiye pazarına sürdükleri taşınabilir bilgisayarlara uyduruk Q klavyeyi standart olarak koymuş ve değiştirmek isteyenlere ya ek bir maliyet sunmuş ya da üzerinde harfler olan çıkartmaları satın alıp tuşlara yapıştırmalarını önermişti. Masaüstü bilgisayarlarda değiştirilmesi görece kolay olan klavyenin taşınabilir bilgisayarlarda Q klavye şeklinde standart olarak konulması, eşi görülmemiş bir zorbalık.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu büyük hatadan kıl payı dönmesi sevindirici. Çünkü tüketicilere sunulacak taşınabilir bilgisayarların klavyeleri eğer Q olsaydı, sonradan değiştirtmek son derece masraflı ve Türkiye koşullarında çok zor olacaktı.

Microsoft’la kurulan işbirliğinin meyvelerinden biri olarak tanımlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca her fırsatta övünç vesilesi olarak kullanılan proje sayesinde, isteyen öğretmenlerin taşınabilir bilgisayar sahibi olması hedefleniyor.

Öğretmenler ve üniversitelerde çalışan eğitim görevlilerinin faydalanacağı indirimli taşınabilir bilgisayar kampanyasına katılacak firmalar ve bilgisayarların konfigürasyon ve fiyatları da açıklandı. Tüketicilere iki farklı seçenek olarak sunulacak taşınabilir bilgisayarlardan 730 dolarlıklar DataTeknik-Casper-Sentim Konsorsiyumu tarafından, 930 dolarlık kapasitesi biraz daha iyi olanlar ise Toshiba firması tarafından temin edilecek.

730 dolarlık taşınabilir bilgisayar 14.1 inç TFT ekran, 1.3 veya 1.5 GHz Intel Mobil Celeron işlemci, 20 GB sabit disk, 256 MB bellek ve kablosuz ağ kartı gibi özelliklere sahipken;

920 dolar civarında bir fiyatla sunulacak olan Toshiba’lar 15 inç TFT ekran, 1.3 veya 1.6 GHz Intel Centrino Mobil işlemci, 40 GB sabit disk, 256 MB bellek ve kablosuz İnternet kartı gibi teknik özellikler içerecek. İhaleyi kazanan firmalar ve Vakıfbank arasında bu ay sonunda protokol imzalanması ve öğretmenlere bilgisayar satılmaya başlanması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!