Türk ismine veto

Güncelleme Tarihi:

Türk ismine veto
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da bir nüfus dairesi, Alman vatandaşlığına geçen gurbetçi ailenin oğullarına, ‘‘Altay’’ adını vermesini, ‘‘bu isim cinsiyeti belli etmiyor’’ diyerek reddetti.

Alman Nüfus memurunun mektubu

‘‘Çocuğunuza ‘Altay’ ismini koymak istiyorsunuz. Her ikinizin de Alman vatandaşı olmanız nedeniyle, çocuğunuz için de Alman İsim Yasası'nda yer alan düzenleme geçerlidir. Buna göre, çocuğun cinsiyetinin kesin olarak belli olmadığı isimlerde, çocuğun cinsiyetini kesin belli edecek bir erkek ya da kadın isminin konulması istenmektedir. ‘Altay’, benim görüşüme göre, çocuğun cinsiyetini kesin belli etmeyen isimlerdendir. Bu nedenle sizden, çocuğa, cinsiyetini kesin belli eden bir erkek isminin daha verilmesi rica ettim. Karar için dosyayı Karlsruhe Yerel Mahkemesi'ne ilettim.’’

Seemann (Evlendirme Memuru)

Almanya'nın Pforzheim nüfus dairesi görevlisi, Alman vatandaşlığına geçen Çıra ailesinin birbuçuk aylık oğluna sadece Altay adı verilmesini kabul etmedi. Nüfus Dairesi memuresi, Alman isim yasası uyarınca, kişinin cinsiyetinin ön isimden belirlenmesi gerektiğini, Altay'ın erkek mi yoksa kadın ismi mi olduğunun belirlenemediğini ileri sürerek, Çıra ailesinden oğullarına, ikinci bir isim bulmasına istedi. Aile direnince, nüfus memuru olayı mahkemeye taşıdı. Anne ve babasının evde ‘Altay’ diye çağırdığı 1.5 aylık minik yavru ise, kanunen hálá isimsiz ve kimliksiz.

Mücadele edeceğiz

21 yıldan beri Almanya'da yaşayan Levent Çıra (32) ile eşi Metiye Çıra (22) ise ‘‘Biz oğlumuza ikinci bir isim vermeyi düşünmüyoruz ve Altay adında ısrarlıyız’’ dediler. 1994 yılında Alman vatandaşlığına geçtiklerini anlatan Levent Çıra, çocuğunun ön isminin Altay olması için her türlü mücadeleyi göze aldıklarını ve mahkemeye başvuracaklarını belirtti. Gurbetçi baba ‘‘Oğluma, illa Ali, Veli, Hans benzeri bir isim koymak istemiyoruz. Bu nasıl iş, çocuğumuza istediğimiz ismi koymamızı bize yasaklıyorlar. Altay adı tarihten gelen bir isimdir’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!