Türk işi telefon eğlencesi

Güncelleme Tarihi:

Türk işi telefon eğlencesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2010 12:47

Teknolojinin gelişmesiyle hayatımız kolaylaşırken bir yandan eğlenceli hale dönüştü.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
 
Özellikle cep telefonları, her şeyi yapabilir kıvama geldi. Uygulamalar sayesinde rahatlıkla bir müzik enstrümanına dönüşüyor, trafiğe çıkmadan yol bilgisi veriyor. Özellikle iPhone’da bunun gibi 150 binin üzerinde aplikasyon var. Tabii Türkler de iPhone’a karşı kayıtsız kalmadı. Kullanıcıların ilgisini çekecek programlar için kolları sıvadı. Şimdi bizim de Osmanlı Tokadı’ndan asker yolu bekleyenlerin imdadına yetişecek Şafak Sayacı’na kadar pek çok Türk işi uygulamamız var.

iPhone cep telefonlarının en ilgi gören özelliği, uygulamalar üzerinden interaktif hayat sunması. Önünüzde iki seçenek var. Ya ücretsiz uygulamaları indirecek ve bunlarla yetineceksiniz, ya da paraya kıyacak ve fiyatları 0.99 Dolar’dan başlayan ücretli uygulamalardan seçim yapacaksınız.

Haberin Devamı

Apple’ın sanal mağazası App Store’da oyun, eğlence, sosyal ağ, müzik, gezi, spor, fotoğraf, iş ve finans gibi pek çok kategoriye ayrılıyor bu uygulamalar. Neredeyse her dakika yeni bir tanesi ekleniyor. Şaka amaçlı olanlar daha az tercih edilirken, oyunlar ve kullanıcıların uzun süre işine yarayacak, bilgi verenler daha çok indiriliyor.
Tabii bu durum bir çok yazılım firması ve bilgisayar meraklısının da ilgisinden kaçmıyor.
Bilgisayarla arası iyi olanlar, evlerinde yeni uygulamalar üzerine kafa patlatıyor. Aylarca çalışıp yeni bir şeyler yaratmaya çalışıyor. Bedava uygulama yapmayı tercih edenler, başarılı olur ve çok indirilirse bunu CV’lerine ekliyor. Ola ki buldukları program tutulur ve reklam alırsa hatrı sayılır paralar kazanıyorlar. Yazılım şirketleri de, markalar ve büyük firmalara hizmet veriyor.

İNSANLAR KENDİLERİ İÇİN UYGULAMA YAPTIRACAK

Türk uygulamaları arasında en çok ses getiren; uzun zaman liste başı kalan ve 75 bin kez indirilen Alkolmetre. Adından da anlaşıldığı gibi alkol derecenizi ölçüyor. Nasıl mı? İçtiğiniz içkiyi, yaşınızı, cinsiyetinizi ve boyunuzu soruyor. Bilgileri doğru girdikten sonra alkol oranınız ekranda gözüküyor. Böylece arabayla yola çıkıp çıkmamaya karar verebiliyorsunuz. Bu uygulamayı yaratan Wasistdas şirketinin Genel Müdürü Mert Evcim, aplikasyonu ücretsiz olarak sunduklarını söylüyor: “Bu yüzden herhangi bir maddi kazanç elde etmedik ama bu işi yapabileceğimizi gösterdik. Ardınan İş Bankası’ndan teklif aldık. Ve Maxi Miles kredi kartları için bir uygulama yarattık. Yakında bütün markalar iPhone uygulaması yapacak. Japonya’da köşedeki bakkalın bile telefon aplikasyonu var. Bence insanlar da kendileri için uygulama yaptıracak.”

Haberin Devamı

Sevennice firmasının kurucusu Gökçen Karan, son dönemde en çok indirilen uygulamalardan Siberalem’in yapımcılarından. Aynı zamanda ekolay, Star ve CNN Türk uygulamalarında da imzası var. 2009 başından beri bu işle uğraştıklarını anlatıyor: “En az iki kişinin çalışmasıyla uygulamalar bir ayda sonlanıyor. Mesela Siberalem bir buçuk ayda tamamlandı. İnternet sitesindeki programın benzeri telefona adapte edildi.”
Bir başka şirket de Selvi Technology. Bilkent elektronik mezunu üç arkadaşın kimsenin yapmadığı bir iş alanı bulmak üzere kafa patlattıkları sırada iPhone uygulamaları keşfetmeleriyle kurulmuş. İlk çalışmaları Final Dergisi Dershaneleri aplikasyonu.

Haberin Devamı

Kendinize bir uygulama yapmak için öncelikle Mac bilgisayarınız ve iPhone cihazınız olması gerekiyor. Ardından 99 Dolarlık Apple sertifikası almak lazım. Geriye Apple’ın kurallarına uygun programlar yaratmak kalıyor. İyi bir uygulama için 4-5 bin dolar harcamak gerekiyor. Sonrasında bunlar 5 bin liradan 50 bin lira aralığında kadar firmalara ve markalara satılabiliyor.

EN SEVİLEN TÜRK UYGULAMALARI

Osmanlı Tokadı: Bir tokat atma simülasyonu. Arkadaşınızın yüzüne iPhone ekranını yapıştırın. Tokat sesi gelsin.
Sinemakurdu: Türkiye’deki sinemalarda vizyonda olan filmlerin seanslarını görüp fragmanlarını izleyebilirsiniz.
Komiklik cebimde: Altı kategoriden oluşan komik ve eğlenceli fıkraları içeriyor. Fıkralar kopyalanıp not alınabiliyor, mesaj olarak gönderilebiliyor veya mail ile yollanıyor.
Eczane: Türkiye’nin pek çok şehrindeki nöbetçi eczanelerin listesini veriyor.
Pişti: İskambil oyunu. Online olarak uygulamayı kullananlarla oynanabiliyor.
Acil: Bu uygulamayla acil telefonlar elinizin altında. O an neye ihtiyacınız varsa; ambulans, polis, sahil güvenlik, o tuşa basıyorsunuz. Telefon otomatik arıyor.
Türkçe Kur’an: Kur’an-ı Kerim’i Türkçe ve Arapça okuyabilir ve her bir sureyi açıklamalarıyla dinleyebilirsiniz. Ayrıca dünyanın neresinde olursanız olun kıbleyi bulmanızı ve namaz vakitlerine kolayca ulaşmanızı sağlıyor.
Şafak Sayacı: Arkadaşınızın teslim oluş tarihini yazın sizin yerinize saniye saniye şafak saysın. Süre boyunca kullanılan izinleri, alınan cezaları güncellemek mümkün.
Cetelem: Tüm Kuran sayfalarını Kabe imamlarından dinlemenizi sağlıyor.

Haberin Devamı

MARKALAR DA İPHONE’DA

Zara, Zara Home, İkea, Gucci, Chanel, D&G, Ferrari, Nike, DKNY, Abercrombie gibi markaların iPhone uygulamaları en çok indirilenler arasında. Bu uygulamalardan bazıları size markanın yeni sezon kataloğunu, en son defilesini, en ilgi gören ürünlerini sunuyor.

STATÜNÜZÜ BUNUNLA GÖSTERİN

Uygulamalar arasında hiç bir işe yaramayıp sadece statü göstergesi olarak ekranda duranlar da var. Örneğin, Alman bir aplikasyon geliştiricisi Armin Heinrich, Ben Zenginim (I am rich) isimli bir uygulama geliştirdi. Ve 999 Dolar’dan satışa çıkardı. Tek yaptığı iş kırmızı bir beşgenin iPhone ekranında durması olan uygulama satışa çıktığı gün sekiz adet satıldı. Bu anormal duruma Apple müdahale etti. Şimdi uygulama App Store’da 0.99 Dolara satılıyor. Ama Heinrich pes etmemiş. Kendi sitesinde 799.99 Dolardan satışa devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!