Türk halkına teşekkürler

Güncelleme Tarihi:

Türk halkına teşekkürler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

Afrika ülkelerini kapsayan turu kapsamında Gana ve Benin’in ardından İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton “Biz hiçbir şekilde Suriye’nin PKK için barınma yeri olmasını istemiyoruz” dedi. Clinton, Türk halkına ve Türk hükümetine sığınmacı Suriyelilere gösterdikleri yardım ve misafirperverlik için teşekkür etti.

Haberin Devamı

ÖZEL uçakla saat 04.20’de İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Dışişleri bakanlığı yetkilileri ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. İstanbul ziyaretinde ilk olarak mevkidaşı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Conrad Otel’de 2.5 saat görüşen Clinton ortak basın toplantısında Türkiye’nin PKK ile mücadelesine destek verdiklerini söyledi.

GÖRÜŞMEDEN KARELER

PKK’ya karşı ortak kararlılık

Suriye’de yaşanan son gelişmeleri ele aldıklarını belirten Davutoğlu basın toplantısında şunları söyledi: “Cenevre’de mutabık kaldığımız plan çerçevesindeki çalışmaları yürüten Kofi Annan’ın istifasından sonra diplomatik çalışmalarda ciddi kesintiler ortaya çıktı. Bugün itibariyle Türkiye’ye sığınan mülteci sayısı 55 bini aştı. Suriye’den gelen dostlarımıza kardeşlerimize Türkiye’de kendilerini evinde hissedecek şekilde imkanlarımızı seferber ettik. Halep’teki gelişmeler hepimize kaygı veriyor. Hava kuvvetlere ile yapılan saldırılar büyük bir insan ve tarih katliamına yol açıyor. Uluslararası toplumun bu katliama açık şekilde dur diyecek adımlar atması lazım. Suriye’deki geçiş sürecinin ne kısa sürede tamamlanması konusunda ve güç boşluğu oluşmaması konusu mutabık kaldık. Bölgede oluşabilecek güç boşluğundan yararlanmak isteyen, başta PKK olmak üzere terör gruplarına karşı her türlü önlem almak konusunda ortak kararlılığa sahibiz.” 

Geçiş Esad’sız olmalı

Konuşmasına PKK saldırılarında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Clinton ise Suriye’deki krizin her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:  “Bildiğiniz gibi Cenevre anlaşmasında öne çıkan konularla ilgili Birleşmiş Milletler’de Rusya ve Çin gereken oyu vermediler. ABD ve Türkiye’nin bu konuda neler yapabileceğini ve uluslararası toplumla bir araya gelerek bölgede nasıl bir çözüm olabileceğini konuştuk. Muhaliflerin şiddeti durdurma çabalarına destek olmak ve demokratik bir geçiş sürecini Esad olmadan yapmak gerekiyor. ABD, muhaliflere silah dışında maddi ve insani yardımlar yapıyor. Suriye’deki muhaliflere baktığımızda dışarıdan da baskıyı artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Dün ABD olarak İran, Hizbullah ve Suriye’ye yaptırımlar öngördüğümüzü açıkladık ki, bu gruplar Esad’ın yönetimde durma süresini uzatmaya çalışıyor.

Türkiye kalbini açtı

Yüzbinlerce Suriyeli komşu ülkelere sığındı. 55 binden fazlası Türkiye’de. Türk halkına ve Türk hükümetine misafirperverlik için teşekkür ediyoruz. Bu insanlar güvenlik için kaçıyorlar. Türkiye sadece sınırlarını değil kalbini ve kucağını da mültecilere açtı. 5 milyon dolarlık bir ilave katkıyı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla, 500 bin doları da Uluslararası Göç Kuruluşu aracılığıyla olmak üzere Türkiye’de bulunan, yerlerinden edilmiş Suriyelilere desteği güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu katkıyla birlikte ABD’nin gıda, sağlık, battaniye gibi ihtiyaçlar için sağladığı katkı 82 milyon dolara ulaşmış oluyor. Suriye halkı bu geçiş sürecini kendileri gerçekleştirecekler. Ekonomilerini düzeltecekler, güvenliği artıracaklar ve ülkenin kimyasal silahlarının yok edilmesi gerekecek. Tüm bunların dikkatli bir şekilde planlanması ve uluslar arası toplumun desteği ile gerçekleştirilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Obama’ya gönderme

/images/100/0x0/55eb1fedf018fbb8f8acc61b

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Clinton İstanbul’da protesto edildi.
Otele yumurta Clinton’ın kaldığı Conrad Oteli önünde, Öğrenci Kolektifleri adlı grubun üyeleri pankart açarak yürümek istedi. Polisle eylemciler arasında arbede yaşanırken, bir gösterici otele yumurta fırlattı.
Go Home Taksim Meydanı’nda ‘Katil Clinton ülkemizden defol’ yazılı pankart açan Halkın Kurtuluş Partisi üyesi 30 kişi, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol” sloganları attı. Grup, “Suriye halkı yalnız değildir”, “Zafer, direnen Arap halkının olacak”, “Yan-kee Go Home” yazılı dövizler taşıdı. Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşürken TKP üyesi bir grubun otele doğru yürüyüşünü polis engelledi.
Kazma sapı, beyzbol sopası Halkevleri üyeleri Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Eylemciler, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşürken beyzbol sopasıyla çekilmiş fotoğrafına gönderme yaparak, “Biz de Hillary Clinton ve Ahmet Davutoğlu için birer kazma sapı hazırladık” dediler. CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı da, beyzbol sopalı pankartla Galatasaray Meydanı’ndan Taksim’e yürürken, “Tayyip beyzbol oynasana”, “Tayyip Obama’ya one minute desene” diye slogan attı.
4 gözaltı ÖDP’liler ise Clinton’ı Dolmabahçe’de Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde protesto etmek istedi. Yolu polis tarafından kesilen grup, polise tekmeyle saldırdı. 1 polis yaralandı, gruptaki 4 kişi de gözaltına alındı.
Konvoyun önüne atladı Clinton’ın Dolmabahçe’den ayrılışı sırasında, polise sarı basın kartını gösterip basın mensuplarının arasına karışan TRT’nin eski muhabiri Abdurrahman Keskin, ‘Yüce Türk Milleti’nin eli sopalı Bay Obama’ya cevabı’ yazılı bir kağıtla konvoyun önüne atlayarak, “Müslümanları öldürme, milletimi rencide etme” diyerek bağırdı. Keskin gözaltına alındı. Mustafa KÜÇÜK / İSTANBUL - DHA

Davul-zurnalı düğün korumaları şaşırttı

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU ile Clinton’un Conrad Otel’de Suriye konusunu görüşmek üzere bir araya geldikleri sırada, otelin kapısında da davul-zurna çalınması hem basın mensuplarını hem de korumaları şaşırttı. Ancak davul-zurnanın aynı otelde dün akşam düğünleri yapılacak olan bir çift için geldiği anlaşıldı. Korumaların şaşkın bakışları arasında gelin ve damat arkadaşlarıyla birlikte otelin kapısında oynayarak eğlendi. Eğlence uzayınca korumaların uyarısıyla grup dağıldı. Dilhun GENÇDAL Yaşar KAÇMAZ / DHA

PKK’yı Suriye’de asla istemiyoruz

CLINTON, Suriye ve PKK konusunda sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin, Suriye’nin PKK’ya kucak açmaması dileğine biz de katılıyoruz. PKK’nın orada konuşlanmasını biz de istemiyoruz, ne şu an ne de bundan sonra. Bugün, Amerikan ve Türk ekipleri arasında notlarımızı paylaştık ve ortak bir operasyonel resim ortaya koymak istedik. Dün Washington’da İran-Hizbullah-Suriye arasındaki bağlantıların kesilmesi için gerekli adımların atılması kararlaştırıldı ki bu sayede Esad rejimi daha erken gidebilsin.”

Eylem planı detayları

Clinton, ABD’nin, hem sivil topluma hem de aktivistlere büyük miktarda para sağladığını da belirtti: “Çok yoğun bir planlama süreci geçirmeliyiz. Bu durumun yani eylem planının detaylarına geliyoruz. Her iki devletin de bütün detaylara hâkim olması gerekir. İstihbarat servisleri ve askeriyenin büyük yükümlülüğü var. Bir araya gelip çalışma grupları kuracağız. Kimyasal silahlar konusu büyük endişe yaratıyor. Kimyasal silahları kötü ellere düşürmekten kurtarmalıyız.”

Faydalı altyapı oldu

Davutoğlu da 2 ana hususta yoğunlaşacaklarını belirtirken, şunları ekledi: “Olumsuz senaryolar içinde büyük bir insani göç dalgası yaşanabilir. Bazı gruplar kendi egemenliklerini kurmaya kalkabilirler. Kimyasal silahlarla ilgili potansiyel tehdit var. Suriye’deki mazlum halka her türlü korumayı sağlarız. Ama bu halk sürekli hava bombardımanı altında yaşıyorsa, ki bu birçok yönüyle savaş suçları içine girer. Yeni Suriye’de düzenli bir geçişin temin edilmesi için atacağımız adımlar olabilir. Bu görüşmemiz oldukça faydalı bir altyapı oluşturdu.”

Haberin Devamı

Türkiye Kuzey Irak bağımsız gibi davranıyor

IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretinin ardından Türkiye’ye eleştirilerini sürdürdü. Yazılı açıklamada Maliki’nin, Türkiye’den bir televizyona verdiği demeç hatırlatıldı ve “Türkiye Kuzey Irak Kürtlerine bağımsız bir ülkeymiş gibi davranmaktadır” dediği vurgulandı.

‘Terörün ardında Suriye var’

BAŞBAKAN Erdoğan, Türkiye’de son günlerdeki terör saldırılarının ardında Suriye’nin olduğu imasında bulundu. Erdoğan dün WOW Otel’de AK Parti iftarında konuştu: “Terörle çok yakından bağlantılı bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Bakınız, Suriye’de yaşanan olaylarla, Türkiye’de son günlerde yaşanan bazı olaylar arasında birebir bağlantı var. Suriye’de ağır zulüm hüküm sürerken, bakıyorsunuz, Türkiye’de terör tırmanışa geçiyor. Bakıyorsunuz, bir mezhep gerilimi devreye sokulmak isteniyor. Eşzamanlı olarak hükümetimize, huzura yönelik ulusal ve uluslararası bir kampanya yürütülüyor.

Kutlu mücadeleye alkış

Suriye’den göç eden kardeşlerimizin sayısı 55 bine ulaştı. Daha gelirse kapımız açık. Esad arkasında bıraktığı kan deryasıyla o koltuktan kalkarken, destekleyen ülke ve çevreler, suç ortaklığı lekesini ömür boyu taşıyacak. Halkının böyle zalim rejime verdiği bu mücadele kutlu bir mücadeledir ve bu mücadeleyi alkışlıyorum ve orada bu millet bunu kazanacak. Bunu da göreceğiz.” Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL

Haberin Devamı

En iyisini en sona bıraktım

Hillary Clinton, dün  saat 14.50’de Dolmabahçe’deki Çalışma Ofisi’nde Erdoğan’ı ziyaret etti. Clinton, “Çok kısa zamanda dünyayı gezdim. Hakikaten en keyifli noktalardan biri bu ülke. En iyisini sona bırak diye bir söylem vardır ya” dedi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Neşeli kabul

/images/100/0x0/55eb1fedf018fbb8f8acc61d

CLINTON, Davutoğlu ve Erdoğan görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Tarabya Köşkü’ndeki basına kapalı görüşme 110 dakika sürdü ve ağırlıklı olarak Suriye üzerinde duruldu. Gül, Clinton ile görüşmesinde, Suriye’nin kaosa sürüklenmemesinin, ülkenin bütünlüğünün korunmasına özen gösterilmesinin ve yeni kurulacak dönemde tüm kesimlerin temsil edilmesinin önemini vurguladı. Clinton görüşmenin ardından Türkiye’den ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!