Türk firmadan Irak'a 'kaçak' güvenlik elemanı

Güncelleme Tarihi:

Türk firmadan Iraka kaçak güvenlik elemanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2008 10:18

Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Faruk Çelik, bir Türk güvenlik şirketlerinin izin verilmemesine karşın Irak’ta kaçak güvenlik elemanı çalıştırdığının tespit edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Çelik, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un Irak’ta faaliyet gösteren Türk güvenlik şirketleri ve Irak’ta yaşanan silah kaçakçılığıyla ilgili Türk firmalarının bağlantısına ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Çelik, Türkiye İş Kurumu Kanununa göre, yurtdışına Türk işçisi götürmek isteyen işverenlerin, yurtdışında iş aldıklarına ilişkin belgelerle Türkiye İş Kurumu’na başvurmaları ve işçilerini kurum aracılığıyla götürmeleri gerektiğini hatırlattı.

Faruk Çelik, Bravo İletişim Güvenlik şirketinin Irak’ta “güvenlik iş kolunda” çalışmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduğunu ve adı geçen şirkete, Dışişleri Bakanlığı’nın “Irak’taki belirsizlik ortamında siyasi bakımdan arzu edilmeyen hassasiyetlere yol açabileceğinden güvenlik iş kolunda iş alan firmalara izin verilmeyeceği” kararı doğrultusunda izin verilmediğini ifade etti.

Söz konusu karara rağmen, Bravo İletişim Güvenlik şirketinin Türkiye İş Kurumu’ndan izin almadan Irak’a işçi götürdüğünün tespit edildiğini ifade eden Bakan Çelik, bu firmaya 34 bin 990 YTL para cezası verildiğini kaydetti.

Bakan Çelik, Kare Güvenlik isimli şirketin 19 Şubat 2004 tarihinde ülke adı belirtmeden “yurt dışı projelerde işçi çalıştırmak” için ilan izni istediğini, TİK’nın da “ilan metnindeki şartlar ve meslekler değiştirilmemek” koşuluyla izin verdiğini belirtti. Çelik, aynı firmanın bu kez 17 Mart 2005 tarihinde yaptığı başvuruyla “Kuzey Irak’taki ABD üslerinde görevlendirilmek üzere” eleman aradığını belirtir şekilde ilan yayınladığının tespit edilmesi üzerine, firmaya para cezası uygulandığını anlattı.

Çelik, Irak’taki silah kaçakçılığı iddialarıyla gündeme gelen Blackwater isimli şirkete ilişkin açıklamalarda da bulundu. Blackwater şirketinin, Irak’ta faaliyet göstermek için İçişleri Bakanlığı’na herhangi bir müracaatta bulunmadığı ve izin belgesinin olmadığını kaydeden Bakan Çelik, söz konusu şirketin ilgili bakanlıktan faaliyet izni almış yerli ya da yabancı ortağı bulunan güvenlik şirketleriyle bir ortaklığının bulunmadığını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!