Türk: F Tipi AB standardında

Güncelleme Tarihi:

Türk: F Tipi AB standardında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2002 11:30

F Tipi cezaevlerinin AB standartlarında olduğunu savunan Adalet Bakanı Türk, baroların önerdiği 'üç kapı üç kilit' önerisinin yasal olarak uygulanamayacağını ancak iyileştirme programlarına katılanların 10'ar kişilik gruplar halinde haftada beş saat görüşebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

142 KİŞİ ÖLÜM ORUCUNDA

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bakanlık`ta düzenlediği basın toplantısında, F tipi cezaevlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu cezaevlerinin, koğuş sisteminin sakıncalarını ortadan kaldırmakiçin kurulduğunu, terör ve mafya tipi suçlardan tutuklu ve hükümlü bulunanların cezaevlerindeki hakimiyetlerinin önlendiğini ifade eden Türk, bu cezaevlerine karşı yapılan açlık grevi ve ölüm oruçlarındaki katılım sayısının azaldığını, bugün itibariyle açlık grevinde 8, ölüm orucunda 142 kişinin bulunduğunu söyledi.

'ÜÇ KAPI ÜÇ KİLİT'E YASA İZİN VERMİYOR

Bu konuda yapılan yasal düzenlemeleri anlatan Türk, F tipi cezaevlerinde tecrit olmadığını kaydetti. Baro başkanlarının "üç kapı üç kilit" önerisine de değinen Türk, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"TMY`nin 16. maddesinde yapılan değişiklikle ortak yaşam alanlarının nasıl kullanılacağı belirtilmiştir. Koridorlar ortak yaşam alanı olarak değerlendirilmemiştir. Yani, bu öneriye TMY`nin 16. maddesi karşısında yasal bir engel var. O düzenleme var oldukça böyle bir uygulamaya gidilemez. Bir an için yasal engel yok desek dahi, F tipi cezaevlerinin fiziki yapısı ve güvenliği bakımından uygulanabilirliğe müsait değildir."

İYİLEŞTİRME PROGRAMINA KATILAN 5 SAAT GÖRÜŞÜR

Bu tür önerilerin terör örgütlerini cesaretlendirdiğini kaydeden Bakan Türk, ``Sosyal etkinliklere katılan tutuklu ve hükümlülere, onar kişilik gruplar halinde olmak üzere haftada beş saat biraraya gelip sohbet etme olanağı sağlanabilir diye düşünüyoruz`` dedi.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, F Tipi cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların ortak etkinliklere veya iyileştirme programlarından en az birine katılmaları şartıyla cezaevi idaresinin belirleyeceği alanlarda 10 kişiyi aşmadan haftada 5 saat biraraya gelebileceklerini bildirdi.

ULUSLARARASI SEMPOZYUM

Bakan Türk, ölüm orucu ve açlık grevlerinin en kısa zamanda sona erdirilmesi kaydıyla cezaevlerini iyileştirme programı çerçevesinde bir uygulama başlatmaya hazır olduklarını bildirerek, ceza infaz sistemi ile ceza ve tutukevlerinin sorunları hakkında uluslararası bir sempozyum düzenlemeye de kararlı olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

BU TRAJEDİYİ BİRLİKTE BİTİRELİM

F tipi cezaevlerinin uluslararası standartlar çerçevesinde değerlendirilebilmesi için eylemlerin sona erdirilmesi gerektiğine işaret eden Türk, ``Türkiye hiçbir evladını kaybetmek istemiyor. Herkesin sorunun çözümü için sorumluluk duygusu içinde Adalet Bakanlığı`na yardımcı olması gerekiyor. Geliniz, cezaevlerinde yaşanan bu sorunları, bu trajediyi hep birlikte sona erdirelim. İlgili kamu kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini bize destek olmaya çağırıyorum`` diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!