Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde

Güncelleme Tarihi:

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 07:00

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın davetiyle ABD’ye araştırmacı olarak giden ve şu an Harvard Tıp Fakültesi’nde görev yapan 36 yaşındaki Dr. Mehmet Furkan Burak, geçen yılın ardından bu yıl da ABD’de ‘yılın en iyi doktorları’ listesine seçildi. Dr. Burak mesleği seçmesinde, 14 yaşında hayatını kurtaran doktorun önemli rol oynadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyken Prof. Dr.  Aziz Sancar’ın davetiyle Amerika Birleşik Devletleri’ne araştırmacı olarak giden ve şu an Harvard Tıp Fakültesi’nde hem araştırma yapıp hem de ders veren Dr. Mehmet Furkan Burak, geçen yılın ardından bu yıl da ABD’de ‘yılın en iyi doktorları’ listesine seçildi. Köklü sağlık değerlendirme kuruluşu Castle Connolly tarafından ülkedeki tüm doktorların puanlandığı ve yalnızca yüzde 6’sının girmeye hak kazanabildiği bu listede yer alan Dr. Burak, şubat ayında yayınlanan Boston Magazine dergisinde de şehrin en iyi doktorlarından biri olarak gösterildi. 36 yaşındaki Dr. Burak’ın tıp dünyasında imza attığı önemli işlerin temelinde, 14 yaşındayken hayatını kurtaran bir doktor yatıyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyken 2007’de Prof. Dr. Aziz Sancar’ın davetiyle, onun laboratuvarında 3 ay araştırmacı olarak çalışan Furkan Burak, okulundan mezun olduktan sonra yine Prof. Dr. Sancar’ın referansıyla Harvard Üniversitesi’nin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümünde göreve başladı. Çalışmalarını yaklaşık 12 yıldır Harvard Tıp Fakültesi’nde sürdüren ve şu anda obeziteye karşı geliştirdiği ilacın insanlı deneylerine devam eden Dr. Burak, kariyerini, çalışmalarını ve elde ettiği son başarıyı şöyle anlattı:

Haberin Devamı

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil

PROF. DR. GÖKHAN HOTAMIŞLIGİL DUYURDU
“Castle Connolly bağımsız örgütünün ABD’deki bütün hekimlerin sadece yüzde 6’sının girebildiği bu listeye iki yıl üst üste en genç hekim olarak seçilmek beni çok mutlu etti. Bu liste açıklandıktan sonra bir de her şehir kendi ‘en iyi doktorlarını’ seçiyor. O şehrin en prestijli yayın kuruluşları da ‘şehrimizin en iyi doktorları bunlar’ diyerek liste yayınlıyor. Buralara seçilince ABD’de aranan bir doktor oluyorsunuz. Ancak bu benim için manevi değeri yüksek olan bir başarı. Kariyerimde önemli bir noktada yer alan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil bunu sosyal medya hesabından duyurdu. Sizi yetiştiren hocalarınıza karşı ‘yüzünüzü kara çıkarmadım’ hissiyatı çok kıymetli.

Haberin Devamı

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde

Prof. Dr. Aziz Sancar

SANCAR: FURKAN’I İLK 3’E KOYUYORUM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine başladığımda genetik hocam DNA onarımını Aziz Sancar’ın bulduğundan bahsetmişti. Bir öğrenci olarak bu keşiften çok etkilendim. ‘Ben de bu araştırmalarda yer almak istiyorum’ dediğimi hatırlıyorum. Daha birinci sınıf tıp öğrencisiyken Prof. Dr. Sancar’a,  bilim hevesimi anlatan bir e-posta gönderdim. Ardından onun davetiyle 3 ay yanında staj yaptım. Aziz Hoca’yla çalışırken insanlığa nasıl katkı sağlayabileceğimi gördüm. Staj bitip dönünce şişmanlığın ve diyabetin yol açtığı hastalıklar üzerine çalışma başlattım. Bu çalışmalar sonucunda 4’üncü sınıfta Harvard Tıp Fakültesi Joslin Diyabet Merkezi’ne kabul aldım. Aziz Sancar’ın referans mektubunda yazdığı ‘bu zamana kadar çalıştığım tüm stajyerler arasında Furkan’ı ilk 3’e koyuyorum’ cümlesini hiç unutmuyorum.”

Haberin Devamı

32 YAŞINDA HARVARD’DA ÖĞRETİM ÜYESİ
23 yaşında Harvard’ın en genç doktoru olarak, moleküler metabolizma üzerine araştırmalar yapmaya başlayan Dr. Burak şöyle devam etti:

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde
“Prof. Dr. Hotamışlıgil ile çalışarak obezite ve diyabette yeni mekanizmalar bulduk, ilaçlar geliştirdik. 32 yaşındayken Harvard Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladım. Bir yandan hastanede obezite hastalarını görüyorum, bir yandan laboratuvarda obezite ve ilişkili hastalıklara karşı tedavi geliştirmek üzere çalışmalara devam ediyorum. Geldiğimiz aşamada klinik araştırma grubumuzla keşfettiğimiz bir molekülün obezite tedavisinde kullanımı için insanlı deneyler yürütüyoruz. Ayrıca Harvard ve MIT’nin ortak programı kapsamında iki üniversitede ders veriyorum.

Haberin Devamı

KENDİMİ ÜLKEMDEN AYRI DÜŞÜNMÜYORUM
Kendimi hiç ülkemden ayrı düşünmedim. Buradan köprü projeler kurup Türkiye’ye kanalize etmek yaptığım işi daha anlamlı kılıyor. Olabildiğince Türkiye’deki lise ve üniversite öğrencilerini cesaretlendirmeye çalışıyorum. 2012’de başlattığım Harvard Türkiye araştırmacı değişimi programı ile Harvard’lı hocaları Türkiye’ye getirip öğrenci araştırma programlarını koordine ediyorum. Biz kendimizi görev yeri değişmiş Türkiye’nin elçileri olarak görüyoruz.

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde

BİYOLOJİDEKİ BAŞARISIZLIĞIM YÜZÜNDEN...
Hedefim tanımadığım insanların hayatına dokunabilmekti. Ailede değerli olanın bilim ve eğitim olduğunu görerek, bilim ortamında büyüdüm. Sayısalcı ve başarılı bir öğrenciydim, sözelde de Yalova birincisi olmuştum. İlginçtir ki biyoloji dersindeki başarısızlığım yüzünden üniversite sınavında istediğim puanı alamadım. Ama asıl ilgimin bu alana olduğunu tıp fakültesinde keşfettim.

Haberin Devamı

GENÇLERİMİZİN BAŞI DİK OLMALI
Buradakiler, ekstra özellikleri yokken hata yapmaktan çekinmiyor, işi üstüne alıyor ve bir şekilde nasıl yapacağını öğrenip ilerleyebiliyor. Biz geri durarak baştan kaybediyoruz. Oysa başımız dik olmalı, sadece işin hakkını vererek ilerlemek gerekir. Sen kendi hayallerinin peşinden koşmazsan hayatın boyunca başkalarının hayalleri için çalışırsın. Bizim insanımız her zaman daha iyisini hak ediyor.

Türk doktor Furkan Burak ABD’nin en iyileri listesinde
HAYATIMI KURTARAN DOKTOR SAYESİNDE
14 yaşındayken Yalova’da karın ağrısıyla acile gittim. Nöbetçi doktor ilaç verip beni eve göndermişti. İki gün sonra koma halinde yeniden hastaneye götürüldüm. Apandisitim patlamış, ölmek üzereydim. O gün hastanede anestezi uzmanı yoktu. Yalova’dan İstanbul’a sevk etmek istediler ama bu durum riskliydi. Yanıma İlyas Şahin adında bir hekim geldi. Genel cerrahtı. ‘Ben bu çocuğu göndermem, yolda ölebilir’ dedi. Pozitif biriydi, güler yüzlüydü. Bana ciddi bir güven verdi. Anestezi uzmanı olmamasına rağmen beni ameliyat etti. Orada amaç gerçekten insanlara faydalı olmaksa neyin gerçekten insan hayatına dokunduğunu gördüm. Ondan sonra doktor olmaya karar verdim.

BAKMADAN GEÇME!