Türk doktor, Antarktika’da yeni bir mineral keşfetti

Güncelleme Tarihi:

Türk doktor, Antarktika’da yeni bir mineral keşfetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2008 00:00

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği mezunu olan ve halen Hollanda’da Delft Teknik Üniversitesi’nde kimya mühendisi olarak görev yapan Dr. Elif Genceli, doktora çalışması sırasında, Antartika buzulunda adını "Meridianiite" verdiği yeni bir mineral keşfederek uluslararası literatüre girdi.

Dr. Genceli, bulduğu mineralin ismini "Meridianiite" koydu. Dr. Gencelli, formülü "MgSO4•11H2O" olan ve International Mineral Association’dan (IMA) onay alarak literatüre giren mineralin hikáyesini şöyle anlattı:

"2005 yılında, MgSO4’ün (Magnezyum sülfat) düşük sıcaklıktaki molekül yapısı ’MgSO4•11H2O’nun bilimsel literatürde hatalı kayıtlı olduğunu bulmuştum. Molekülün mineral olduğunun ispatı için dünya üzerinde herhangi bir yerde doğal olarak oluştuğunun kanıtlanması gerekiyordu. Yaptığım araştırmada bunun Antarktika buzulunda olabileceğini düşündüm. 2007 yılı Ocak ayında Japonya’ya gittim, orada Antarktika buzulunda ve Hokkaido Adası-Saroma Gölü’ndeki deniz tuzunda bu minerali buldum."

Japonya’dan Hollanda’ya dönünce IMA’ya buluşa ilişkin bir teklif götürdüğünü söyleyen Dr. Genceli, aynı zamanda NASA için çalışan Prof. Dr. Ron Peterson’un da Kanada’nın kuzeyinde bir ağacın gövdesinde minerali bulduğunu öğrendiğini ve uzun görüşmeler sonucunda buluşun her ikisinin adına kayıt altına alındığını belirtti.

Dr. Genceli, doktor unvanını bu yılın Ocak ayında Hollanda Delft Teknik Üniversitesi’nden kendisine verilen üstün başarı ve onur derecesi (Cum-Laude) ile alırken, halen aynı üniversitede doktora sonrası çalışmasını sürdürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!