Türk dağcılarının K2 tırmanışı başladı

Güncelleme Tarihi:

Türk dağcılarının K2 tırmanışı başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üç Türk dağcısının dünyanın en güç tırmanılan dağı olarak bilinen K2'ye yaptıkları zorlu tırmanış başladı. Tarihe, 'K2'ye yapılan ilk Türk tırmanışı' olarak geçecek tırmanış, Hürriyet Gazetesi ve Atlas Dergisi adına Uğur Uluocak, Serhan Poçan ve Erdem Tuç'tan oluşan deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Pakistan'ın kuzeyinde Himalayalar üzerinde bulunan 8 bin 611 metrelik K2 tırmanışına İstanbul Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği Bölümü'ndeki basınç odasında antrenman yaparak hazırlanan ekip, bedenlerini yüksek irtifaya alıştırdıktan sonra 25 Haziran'da yola çıktı. K2'ye en yakın yerleşim birimi olan Skardu'ya ulaşan ekip burada İtalyan, İspanyol ve Kanadalı dağcılarla buluştu. Skardu'dan 29 Haziran'da 80 yerel taşıyıcının eşliğinde 2 ton yükle yola çıkan ekipler, zorlu bir yürüyüşten sonra K2'nin 5 bin metre yükseklikte bulunan ana kampına 6 Temmuz'da ulaştı.

Bu tarihten sonra 20 gün boyunca 5 bin 500, 6 bin ve 6 bin 600 metre yükseklikte bulunan kamplara uyum tırmanışları yapan ve ana kamptaki malzemeleri taşıyan ekip, 25 Temmuz'da uydu telefon aracılığıyla Türkiye'ye ulaşarak 26 Temmuz'da zirve tırmanışına geçeceklerini bildirdi.

İnternet'te bulunan web sitesine tırmanışın fotoğraflarını da gönderen ekibin zirveye çıkmasının 2 ila 4 hafta arasında zaman alabileceği belirtildi.

Hava koşulları dışında herşeyin çok iyi olduğunu bildiren dağcılar, zirveye çıktıkları takdirde bugüne kadar Türk dağcılık tarihindeki en 3 zafere imza atmış olacaklar.

237 metre daha alçak olduğu Everest'ten sonra dünyanın ikinci en yüksek dağı olan, ancak Everest'e göre Himayalar'ın daha kuzeyinde yer alması ve sarp kayalık yapısı nedeniyle dünyanın tırmanması en güç dağı olarak bilinen K2'ye şimdiye kadar tüm dünyada 110 dağcı tırmanmayı denedi. Bu dağcıların 50'si çok sık başgösteren kötü hava koşullarında yüzlerce kilometre hızla esebilen dondurucu rüzgar ve dağın sarp kayalık yapısına yenilerek yaşamını yitirdi.

DENEYİMLİ DAĞCILAR

Türk ekibinde yer alan Uğur Uluocak 35 yaşında, Orta Doğu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS) Marmara Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve 12 yıldır dağcılıkla uğraşıyor. Bugüne kadar Pamirler, Tiyenşan Dağları ve Kafkaslar'da bir çok zirveye tırmandı. Serhan Poçan 28 yaşında ve o da ORDOS üyesi. Matematik mühendisi olan Poçan 8 yıldır dağcılık yapıyor. Türkiye ve Asya'da bir çok yüksek zirveye tırmandı. Erdem Tuç da ORDOS üyesi ve 27 yaşında. Genç dağcı 9 yıldır dağcılık yapıyor. Bir çoğu 'ilk tırmanış' olmak üzere çok sayıda rotanın tırmanışını gerçekleştirdi. Ekip daha önce Türkiye'nin bir çok dağına birlikte çıktı. Maliyeti çok yüksek olan bu zor tırmanışın sponsorluğunu Hürriyet Gazetesi, AGF Garanti Sigorta, Garanti Menkul, Garanti Portföy, İzomas, Odin, Maurice Lacroix Saatleri ve Emirates Havayolları üstlendi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!