Türk basını Venedik Komisyonu’nda

Güncelleme Tarihi:

Türk basını Venedik Komisyonu’nda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2017 19:51

Türkiye'nin de üye olduğu Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında medyanın durumunu görüşmek üzere Türkiye’de. Bu kapsamda dün TBMM’yi ziyaret eden Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir ve beraberindeki heyet, iktidar ve muhalefet temsilcileriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

KONUMUZ ANAYASA DEĞİL

Heyet dün MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüştü. Thorgeirsdottir, HDP heyetiyle görüşmesinde öncelikle Türk basınında çıkan bir yorumu düzeltmek istediğini belirterek, incelemelerinin anayasa değişikliğiyle ilgili olmadığını söyledi. Thorgeirsdottir, medya özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve OHAL KHK’larının medya özgürlüğü üzerine etkileriyle ilgili rapor hazırlamak üzere görüşmeler yaptıklarını vurguladı.

DÜNYA DA TÜRKİYE DE BEKLİYOR

Thorgeirsdottir, ziyaretlerine sabah Adalet Bakanlığı’ndan başladıklarını, anayasayla ilgili açıklama talebinin de bakanlıktan geldiğini bildirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Raporlarınız, hukuk yoluyla demokrasi arayanlar için çok önemli. Anayasa değişikliğiyle ilgili Venedik Komisyonu olarak daha sonra yazacağınız raporu dünya kamuoyu da Türkiye kamuoyu da büyük bir merakla bekliyor” dedi. Heyet üyeleri, partilerdeki görüşmelerinde basına yönelik kapatma, yayın sınırlama kararları alınırken Meclis’in onayından geçip geçmediğini sordular. Heyet, gazetecilerin tutuklanması, kapatılan kurumlar, gazetecilerin işten çıkarılması ve sansür şikâyetine konu olan uygulamaların yasal dayanaklarıyla ilgili ayrıntılı sorular yönelttiler.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın ise heyetle görüşmede, medya kurumlarının çocuğunun terör örgütleriyle ilişkileri nedeniyle kapatıldığını dile getirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Venedik Komisyonu’nun görüşü, AKPM’nin mart ayında Venedik’teki genel kuruluna sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!