Turizmde euro dönemi

Güncelleme Tarihi:

Turizmde euro dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2007 11:14

Bir dönemin yatırım gözdesi olan ve geçen yıla kadar turizm sektöründe geçerli para birimi olarak görülen doların yerini, “daha dengeli” olduğu gerekçesiyle euronun aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) 2. Başkanı Rıza Epikmen,  dolar kurunun düşük seyretmesi sonucu sektörde ilk olarak hava yolu şirketlerinin euroya geçmeye başladığını söyledi.

Hava yolu şirketlerinin yaklaşık 1,5 yıldır avro üzerinden uçtuğunu, otellerin de yüzde 95'inin avro ile çalıştığını belirten Epikmen, sektörde maliyet oluşturan hava yolu ve konaklama ücretlerinin avro ile düzenlenmesinin ardından, acentaların yurt içi ve yurt dışı turlarını euro ile yapmaya başladıklarını ifade etti.

Sektörde yer alan tüm birimlerin düşük dolar kuru karşısında kendilerini korumak istediğini anlatan Epikmen, “Bu nedenle, sektör temsilcileri daha dengeli bir para birimi olan euroya geçiyor” dedi.

Epikmen, son aylarda turizmde özellikle iç pazarda sektörün tamamlayıcı ürünleri olan lokanta ve araç kiralamalarda YTL'nin de öne çıkmaya başladığını kaydederek, sektör temsilcileri olarak bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtti.

DOLARIN DÜŞÜŞÜ

Tur acentası sahibi Cem Polatoğlu da bir dönem turizm sektörünün baş tacı olan doların artık geçerli bir para birimi olarak görülmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Geçen yıla kadar, yurt içinde otobüsçülerden, otelcilere, rehberlerden lokanta sahiplerine kadar sektördeki tüm birimlerin dolarla fiyat verdiklerini söyleyen Polatoğlu, personel ücretlerinin bile dolar üzerinden yapıldığını vurguladı. Kurun dengesiz seyir izlemeye başlamasıyla birlikte sektörde artık doların kullanılmadığını belirten Polatoğlu, Türkiye'ye gelen turistlere Türkiye turlarını euro ile verdiklerini kaydetti. Polatoğlu, şöyle konuştu:
“ABD'de dahil tüm turları euro endeksli satıyoruz. Hediyelik eşya, halı ve kuyumculardaki etiketlerden dolar kalktı. Rehber, acenta hanutları (komisyonları) bile artık euro oldu. Düne kadar bize fiyatlarını dolar olarak veren uzak doğu acenteleri ve otelleri bile her iki ayda bir fiyatları revize etmekten bıkarak avroya döndüler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!