Turizmcilerin yüzü gülüyor

Güncelleme Tarihi:

Turizmcilerin yüzü gülüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


İstihdamın en yoğun olduğu sektörlerin başında yer alan turizmde, sezonun yaklaşmasıyla birlikte, başta oteller ve seyahat acenteleri olmak üzere, personel alımına başladılar. Antalya yöresindeki turistik işletmeler, özellikle Pazar günleri ulusal ve yerel gazetelere ilanlar vererek, nitelikli elemanlar bulmaya çalışıyor.

Turizmciler, bu yıl ''ücretsiz izin'' ve ''kış işsizliği''nin geçtiğimiz yıllara oranla daha az yaşandığını, çünkü kış sezonunda da Avrupa'dan turist akışının sürdüğünü ifade ettiler. Turizmciler, bu kış sezonunda çok az otel ve tatil köyünün kapılarına kilit vurduklarına da dikkati çektiler.

Antalya yöresinde 200 bine yakın yatak kapasitesi bulunan otel, tatil köyü, motel, apart ve pansiyonlarla, lokanta, disko gibi eğlence yerleri ve turistik eşya üretimi ve satışında çalışmak üzere Nisan ayından itibaren en az 40-50 bin kişinin işbaşı yapması bekleniyor.

Turistik tesisler personel alırken eski çalışanlarına öncelik tanıyorlar. İşletmelerin yeni eleman alırken, başta Almanca, İngilizce ve Rusca olmak üzere yabancı dil bilme zorunluluğu ararlarken, kalifiye elemanların iş bulma şansının daha yüksek olduğu da gözleniyor. Çoğunluğu yabancı dilde yayınlanan ''Eleman İlanları''nda, resepsiyonist, yönetici sekreter, garson, aşçı başı, housekeeper, belboy, barmen, barmaid, animatör, mutfak şefi, restaurant şefi, teknik eleman ve güvenlik personeli arandığı gözleniyor.

Bilgisayar bilen büro elemanları ile, üniversite ya da teknik lise mezunu teknik elemanlar, askerliğini komando olarak yapmış, en az lisemezunu, uzun boylu ve sportmen gençler de güvenlik görevlisi olarak işbulma şansı fazla olanlar arasında yer alıyor.

Turistik işletmelerin yöneticileri, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte, Anadolu'nun çeşitli kentlerinden Antalya ve yöresine iş bulma umuduyla gelen, ancak meslek tecrübesi ve yabancı dil bilgisi bulunmayan gençlerin iş bulma şansının yok denecek kadar az olduğunu da vurguladılar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!