Turiste yasak turistik ilçe: Enez

Güncelleme Tarihi:

Turiste yasak turistik ilçe: Enez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Saros Körfezi kıyısında şirin bir ilçe Enez. Eşsiz güzellikte deniz ve kumsalı, tarihi ve kültürel zenginlikleri olmasına rağmen Enez, yabancı turiste kapalı. Askeri bölge sınırlarındaki ilçeye yabancı turistin girmesi yasak.

ASKERİ bölge ilan edilen Saros Körfezi'nin kıyısında kurulu Edirne'nin tarihi ve turistik ilçesi Enez, yıllardır yabancı turistlerin girişine yasak tutuluyor.

Enez İlçesi girişinde özellikle yaz aylarında sıklaştırılan askeri kontrollerde bölgeye yabancı uyruklular sokulmuyor. Yasağı herhangi bir şekilde atlatıp Enez'e girenler ise yakalandığı takdirde bölge dışına çıkarılıyor ve soruşturmaya uğruyor.

İlçe halkı yıllardır süren bu yasağın kalkmasını isterken, Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı ‘‘Globelleşen dünyada turistin girişinin yasak olduğu başka kent yoktur. Enez'in bu mahrumiyetinin giderilmesinin zamanı geldi’’ dedi.

HALK ŞİKAYETÇİ

Enez'deki yasak, ilçe girişindeki köprüde yapılan kontrollerle başlıyor. Özellikle yaz aylarında yoğunlaşan kontrollerde yabancı plakalı araçlarla gelenlerle yabancı uyruklu olduğundan şüphelenilen kişilere kimlik soruluyor. Yabancı turistler geri çevriliyor. Ancak Enez'deki yasak bilindiği için zaten tur operatörleri bölgeyi gezi kapsamına almıyor.

Trakya'da yerli turistlerin büyük ilgi gösterdiği 3 bin nüfuslu ilçede Saros Körfezi kıyısında 3 bin yazlık bulunurken, Enezliler artık ilçelerinin yabancı turistlere açılmasını istiyor.

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı Enez'e yabancı yasağının kaldırılması için defalarca ilgili birimlere başvurduğunu ancak sonuç alamadığını belirtti, şunları söyledi:

‘‘Siyasetçilerimiz, dünyada globalleşmeden, sınırların kalkmasından bahsederken, Enez'e turist giremiyor. 1 ay önce, daha önce Enez'de yaşamış 170 Yunanlı geldi. Eskiden yaşadıkları yerleri gezmek istediler. Yunanlılar, ‘Biz Enez'e girelim kişi başına 100 dolar harcayacağız' dediler. Ancak olmadı. Şimdi de Yunanistan'ın Dedeağaç Belediyesi, Enez'e öğrenci göndermeyi teklif etti. Ancak kendilerine ne cevap vereceğimi bilemiyorum, yasaklar altında eziliyorum.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!