Türbenin ’doktorluğu’ kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Türbenin ’doktorluğu’ kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla Seyit Cemali Türbesi’nin hastaları iyileştirdiği gerekçesiyle verilen doktor statüsünü kaldırdı.

Meclisin 10 Ekim 2005 günü aldığı kararda, türbenin onarımı ile ilgili önergede, "Türbeye her mevsim farklı vilayetlerden insanlar geliyor. Ziyaret edenlerce, buranın çocuğu olmayan aileler ile felçlilere iyi geldiği söylenmektedir" denilmişti. Bu ibarenin yer aldığı karar oylamasında da yedi CHP’li meclis üyesi kararın altına imza koymuştu. Ancak olayın basına yansıması üzerine karar özellikle hukukçular tarafından, "tekke ve zaviyelere her türlü maddi yardım Anayasa’ya aykırıdır" şeklinde yorumlanmış ve eleştirilmişti. Bunun üzerine harekete geçen CHP’li meclis üyeleri yeni bir önerge hazırladılar. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak, önergede, türbeye yardım kararında yer alan ibarelerin kaldırılmasını ve karardan çıkartılmasını istedi. Bu önerge karşısında ise Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tepkisi sert oldu ve önergeyi eleştirdi. Ancak, konuşmasından sonra Gökçek önergeyi oylattı. Oylama sonucunda tüm meclis üyelerinin oyları ile ibareler oybirliği ile kaldırıldı.

Abdullah Cevdet’e iade-i itibar

Geçen aylarda yine Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, "Türk neslini ıslah etmek için Macaristan’dan damızlık erkek getirilmeli" şeklinde sözler sarf ettiği gerekçesi ile ismini bir sokaktan sildiği Dr. Abdullah Cevdet de isimlendirme komisyonuna havale edildi.

İsimlendirme Komisyonu’ndaki bazı üyeler açıklamalarında, "Mahkeme kararı alındığı ve olay basında geniş yer bulduğu için karar muhtemelen, sokağın adının geri verilmesi şeklinde olacaktır" dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!