Türbandan PKK çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türbandan PKK çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

YÖK'ü protesto bahanesiyle türban gösterisine dönüştürülen eylemlerin içinden PKK çıktı. Beyazıt'ta pankart açıp, polise ve çevreye molotofkokteyli atan PKK militanları, çok sayıda iş yerini tahrip ettiler. Maskeli militanlara müdahale eden polis havaya ateş açtı. Çatışmada 3 polis yaralandı.

Türban gösterisine dönüşen YÖK'ün kuruluşunun 17'nci yıldönümü nedeniyle dün tüm yurtta protestolar düzenlendi. Ancak gösterilerin altından PKK'nın çirkin yüzü çıktı. Çoğu üniversitelerde sol görüşlü öğrenciler dinci öğrencilerle birlikte eylem yaptı. İstanbul Çarşıkapı ve Saraçhane'deki çatışmalarda 1 başkomiser, 3 polis ile 20 gösterici hafif yaralandı. Beyazıt Meydanı'nda 2 itfaiye aracı ile 6 ambulans da bekletildi. Alanda kurulan kameralardan gelişmeler anında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde oluşturulan kriz merkezine aktarıldı. Sürekli uçan polis helikopterinden de gelişmeler kriz merkezine iletildi. İstanbul'da 60, Konya'da 21, Kayseri'de 2 gösterici gözaltına alındı. İstanbul'da ilk gösteri İstanbul Üniversitesi Merkez Kampusu'nda İktisat ve Siyasal Bilimler Fakültesi'nin önünde yapıldı. Saat 11.15'te toplanan 300 öğrencilik grup, dışarıdan gelenlerle birleşerek Rektörlüğün önünden ana giriş kapısına doğru sloganlar atarak yürüdü. Grup Atatürk Heykeli önüne çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

MASKELİLER

Saat 12.00 sıralarında Beyazıt Çarşıkapı Otobüs Durağı'nda toplanan 250-300 kişilik grup, bölücü PKK ve yasadışı örgüt pankartları açıp slogan atmaya başladı. Maskeli, molotofkokteyli, sopalı kişilerin de bulunduğu gruba Çevik Kuvvet müdahele etti. Kumkapı ve Sultanahmet yönüne doğru kaçmaya başlayan grupla, güvenlik kuvvetleri arasında ara sokaklarda çatışmalar çıktı. Güvenlik kuvvetlerine taş, sopa ve molotofkokteyli atan göstericiler, bazı işyerlerini de tahrip ettiler. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli bir başkomiser kasığından, 2 polis memuru da çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Aksaray Fevzipaşa Caddesi Dibekli Camii Sokak üzerinde toplanan yaklaşık 70 kişilik sol görüşlü bir grup çevreye molotofkokteyli attı. Polis, havaya 4 el ateş açarak karşılık verdi. Grup ‘Yaşasın halkların kardeşliği’ sloganlarıyla Yenikapı yönüne kaçtı.

BASINA SALDIRI

Daha sonra Beyazıt Meydanı'nda toplanan türbanlı kız öğrenciler ile İslamcı öğrenciler, Beyazıt Camii'nde cuma namazından çıkanlarla birleşti. Yaklaşık 1000 kişilik grup ‘Öğrenciler el ele, genel boykota’ yazılı pankart açıp, ‘Müslümanlar zulme boyun eğmez’, ‘YÖK’e hayır, eğitime özgürlük', ‘Zulme karşı direneceğiz’ sloganları attı. Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Arpacı ile grup arasındaki slogan atmadan sessizce dağılma konusunda görüşme yapıldı. Grup Vezneciler'e doğru yürüyüşe geçti. Fatih'e doğru yürüyüşe devam eden grup, Belediye Sarayı önünde yine slogan atmaya başladı. Pankartlar açan gruba polis müdahele etti. Polisler, göstericilerin coplanmasını görüntüleyen gazetecilere saldırdı.

Polisle çatıştılar

Çarşıkapı'daki arbededen sonra Gedikpaşa yönüne kaçan maskeli PKK militanları, peşlerinden gelen polislere molotof kokteyli ile saldırdılar. Peşpeşe atılan molotoflar sokağı savaş alanına çevirirken polis göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Atılan molotofkokteyliler yüzünden çok sayıda iş yeri hasara uğradı. Saldırgan militanlar bazı işyerlerini de taş ve sopalarla tahrip ettiler.

Stres attılar

Beyazıt'taki gösterilerde olay çıkmasına karşın, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı özel 'Robocop' birlikleri, hazır bekletildi, ancak göstericilerin üstüne sürülmedi. Yine de saatlerce süren iki gösterinin ardından yorgun düşen Robocoplar, meydandaki banklara oturarak dinlendiler. Bu arada yanlarına gelen bir kedi yavrusunu severek sinirlerini yatıştırdılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!