Türbana sicil affı

Güncelleme Tarihi:

Türbana sicil affı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

Memurların, 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında aldıkları disiplin cezaları, bütün sonuçları ile birlikte affedilecek. Af, türban takma, irticai faaliyet, eyleme katılma gibi suçlardan verilen sürgün ve kınama cezası alan memurları kapsayacak.

MEMURLARA ’sicil temizliği’ geliyor. Memurların, 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında aldıkları disiplin cezaları, bütün sonuçları ile birlikte affedilecek. Disiplin affından 20 bin 543 memur yararlanacak.

Sınırlı af, türban takma, eyleme katılma gibi suçlardan verilen sürgün ve kınama cezası alan memurları kapsayacak. Af niteliğinde olduğu için 330 oy gerektiren tasarı, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Yasa Tasarısı, geçen yasama dönemi kapanırken, Genel Kurul salonunda 330 AKP’li bulunmadığı için reddedilme ihtimaline karşı askıya alınmıştı. Tasarıyı savunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl memur sendikalarıyla imzaladıkları mutabakat metni gereği, eylemci memurlara sicil affı öngördüklerini bildirmişti.

AFFIN SAYISAL DÖKÜMÜ

Verilen bilgiye göre, tasarıyla getirilen sicil affından, 20 bin 543 memur yararlanacak. Bu kapsamda, uyarı cezası alan 9 bin 361, kınama cezası alan 5 bin 682, aylıktan kesme cezası alan 3 bin 123, kademe ilerleme durdurma cezası alan bin 551, devlet memurluğundan çıkarma cezası alan 639 ve diğer nedenlerle ceza alan 639 memur bulunuyor.

KİMLERİ KAPSAMIYOR

Tasarı, yüzkızartıcı suçlardan görevleri ile sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezalarını kapsamıyor. "Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırrını açığa vurma suçları sebebiyle görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi" af kapsamı dışında bırakıyor.

TÜRBAN VE İRTİCAİ FAALİYET

Buna göre, "yüz kızartıcı suç" tanım ve kapsamı dışında kalan türban, irticai faaliyet gibi suçlardan dolayı disiplin cezası alan ve sicili bozulan bürokrat, öğretim üyesi, öğretmen, sağlık personeli, hemşire gibi statüdeki tüm memurların sicilleri sıfırlanacak.

Bu durumda, yüz kızartıcı suç dışındaki suçlardan dolayı sürgün, kınama, uyarı, maaş kesimi gibi disiplin cezasına çarptırılan memurların, aldıkları bu cezalar affedilecek. Yasa, tüzük ve yönetmelikler gereğince disiplin cezası alan memurların bu cezaları tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacak.

İSTEYENİN DAVASI SÜRECEK

Davaya devam etmek istediğini bildiren memurun, davası sürecek. Ancak, davanın aleyhine sonuçlanması durumunda da memur, tasarı ile getirilen af hükümlerinden yararlanabilecek.

Geriye dönük talep yok

Disiplin cezaları affedilenlerin sicil dosyalarındaki cezalarına ilişkin kayıtlar, ilgililerin başvurusu aranmaksızın hükümsüz kalacak ve dosyalarından çıkarılacak. Bu af, ilgililere geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir istemde bulunma hakkı vermeyecek.

Askerler dahil değil

Af hükümleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası, Uzman Jandarma Yasası, Uzman Erbaş Yasası ile Askeri Hakimler Yasası’na tabi personel hakkında uygulanmayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!