Tüpraş 322 milyon YTL net kar elde etti

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş 322 milyon YTL net kar elde etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2006 12:44

Tüpraş, yılın ilk 6 aylık döneminde 322 milyon YTL net kar elde etti.

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Tüpraş'ın yeni logosu ile 6 aylık finansal sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, dünya petrol sektöründeki gelişmelere değindi.
Erkut, petrol sektörünü etkileyen önemli olayların, Çin ve Hindistan ekonomisindeki büyümenin devamı, dünya rafinaj kapasitesinin talebi karşılayamaması, Nijerya'daki siyasi kaos, ABD'de MTBE (Metil tersiyer bütil eter)
kullanımının yasaklanması ile Orta Doğu'daki kaos olduğuna işaret etti.
Dünyadaki petrol fiyatlarının artışının Türkiye'ye de doğrudan yansıdığını ifade eden Erkut, ham petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye'ye maliyetinin şu anda 5,5 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti. Erkut, bu rakamın yıl sonunda 11 milyar dolara ulaşabileciğini aktardı.
6 aylık mali sonuçlara ilişkin olarak da Erkut, Mayıs ve Haziran aylarında yaşanan ani kur dalgalanmasına rağmen geçen yılın aynı dönemine kıyasla 9,5 milyon YTL artan işletme karının 334 milyon YTL'ye ulaştığını, net dönem karının ise yüzde 5,6'lık artışla 322 milyon YTL seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
Tüpraş'ın faiz, amortisman ve vergi öncesi karının yüzde 4,5'lik artışla 466,3 milyon YTL olduğunu kaydeden Erkut, ham petrol ve buna bağlı olarak ürün fiyatlarındaki artışların yansıması ve satış miktarlarındaki artışlar sonucunda net satış hasılatının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,8 artarak yaklaşık 9 milyar YTL olduğunu söyledi.
Erkut, bu tutarın 1,4 milyar dolarlık kısmının ihracat olduğunu ve ihracatın geçen yılın aynı döneminde gerçekleştirilen tutarın yüzde 86,4 üzerinde olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!