Tüm yurtta önlemler artıyor

Güncelleme Tarihi:

Tüm yurtta önlemler artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 14:42

Yurt genelinde domuz gribiyle ilgili önlemler sürdürülürken yeni vakaların sayısının sürekli artması paniğe neden oluyor.

Adana Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, “Domuz gribi hastası sayısını tespit için uğraşmıyoruz. Amacımız mevcut hastaları tedavi etmek ve salgın oluşumunu önlemek için tedbirleri sürdürmek” dedi.

Aytekin Kemik, Adana'da domuz gribi hastası sayısının 20'yi geçtiğini söyledi.
Hasta sayısının artmasıyla hastaneye başvuranların önemli bir bölümüne kan testi dahi yapılmadığını ve belirti tespit edilenlere tedavi uygulandığını kaydeden Kemik, “Sürekli yeni vakalar geliyor. Bu nedenle artık sayının önemi kalmadı. Hasta sayısını tespit için uğraşmıyoruz. Amacımız mevcut hastaları tedavi etmek ve salgın oluşumunu önlemek için tedbirleri sürdürmek” diye konuştu.

Kemik, çalışmalarda özellikle okullarda salgın oluşmasını önlemeye yoğunlaştıklarını kaydetti.

TRABZON

Trabzon Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Filiz Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'a 7 bin 100 doz domuz gribi aşısı gönderildiğini belirterek, bu aşıların sağlık personeli ile hacılara yapılacağını bildirdi.

Dr. Gürkan, dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen domuz gribinin belirtilerinin genel anlamda diğer gripten farkı olmadığını ancak biraz hızlı yayıldığını söyledi.
Gürkan, Sağlık Bakanlığının Trabzon'da uygulanmak üzere 7 bin 100 doz aşı gönderdiğini söyledi.

Bu aşıların 600 dozunun hacca gideceklere, diğer kısmının sağlık personeline yapılacağını ifade eden Gürkan, kentteki okullarda aralık ayında domuz gribi aşısı yapılacağını bildirdi.

Domuz gribi konusunda sağlık müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Dr. Gürkan, çok fazla endişe edecek bir durum olmadığını söyledi.

ISPARTA

Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, domuz gribi virüsüne karşı aşı olunduğu takdirde vaka ve ölüm sayısının düşeceğini bildirdi.

Önal, domuz gribi virüsüne karşı alınması gereken tedbirlerin başında aşının geldiğini kaydetti.

Öncelikle risk altındaki kişilerin aşılanacağını belirten Önal, Isparta genelinde ilçeler dahil 174 bin 858 kişinin risk grubunda yer aldığını söyledi.

Önal, risk grupları arasında 65 yaşından büyükler, kronik hastalığı olanlar, kalp damar sistemi, akciğer, böbrek, diyabet hastalığı bulunanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, kanser hastaları, huzurevi, bakımevi gibi toplu halde yaşayanların yer aldığına işaret etti.

Aşı olunduğu takdirde domuz gribi vaka ve ölüm sayılarının düşeceğini belirten Önal, “Verilere göre hiç aşı olunmadığı takdirde 21 milyon 121 bin 500 vakanın görülmesi, 15 bin 519 kişinin yoğun bakımda yatması ve 5 bin 286 kişinin de ölümüne sebep vermesi öngörülüyor” diye konuştu.

Basit gibi görünen yöntemlerin de hayat kurtardığına dikkati Önal, bu yöntemleri şöyle sıraladı:
“Bir hapşırık veya öksürük en az 150 kişinin mikrop kapmasına neden oluyor. Bir hapşırık 10 bin damlacıktan oluşuyor. Araştırmaya göre, her 3 erkekten biri yanında mendil taşımazken kadınların yüzde 81'i her zaman çantasında mendil taşıyor. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atın. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayın. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnu mendille kapatın. Bir kez kullanılmış mendili en yakın çöp kutusuna atın. Kirli ellerle başka kişilere temas etmeyin. Toplu bulunulan yerlerde mümkünse maske kullanın.”

BARTIN

Bartın Belediyesi ekipleri, kent merkezindeki umumi tuvaletler ile halkın yoğun kullandığı belediye sosyal tesislerini dezenfekte etti.

Belediye Başkanı Cemal Akın, yaptığı yazılı açıklamada, temizlik işleri müdürlüğü ekiplerince yürütülen domuz gribinin önlenmesine yönelik dezenfekte çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti.

Halkın da hastalıklardan korunması için kişisel temizliğe dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Akın, “Halkımızdan isteğimiz sokaklarımızı da kendi evleri gibi görüp yerlere çöp atmamaları ve özellikle tükürmemeleridir. Kendimizin olduğu kadar başkalarının da sağlığını düşünerek saygı göstermeliyiz. Genel hijyen kurallarına uyarsak bu tür salgınlardan hem kendimizi hem de başkalarını korumuş oluruz” dedi.

KARABÜK

Karabük Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, il genelinde 6 anaokulu, 71 ilköğretim, 36 lise olmak üzere toplam 113 okulun dezenfekte edildiğini söyledi.

Okulların yanı sıra kurum binalarında dezenfekte çalışmaları yapıldığını belirten Beşler, “Okullar öncelikle hizmetliler tarafından temizlendi, ardından özellikle temas edilen tüm noktalar ilaçlandı. Dezenfekte ve ilaçlama talep doğrultusunda devam edecektir. Domuz gribi konusunda önlemler eğitim çatısı altında alındı. Grip aşısı ülkemize geldi, sanırım önümüzdeki günlerde de kentimize ulaşacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!