Tüm gözler Bernanke'de

Güncelleme Tarihi:

Tüm gözler Bernankede
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 08:51

ABD Merkez Bankası'nın (FED) dün başlayan toplantısında faiz kararı bu akşam açıklanacak.

Haberin Devamı

Piyasa uzmanları FED'in faizleri çeyrek puan indirmesini beklerken, 'yarım puanlık indirim olur' diyenlerin sayısı ise azınlıkta kalıyor. FED'in faizleri değiştirmemesini bekleyenlerin oranı ise sıfıra yakın.
 
FED, eylül ayında piyasa beklentilerinin biraz daha üzerinde bir indirime gitmiş ve faizleri yarım puan düşürmüştü. Faiz açıklamasında da gerektiğinde bu indirimlerin devam edeceğinin sinyali net bir şekilde verilmişti.

FED'in bu ay başında toplantı tutanakları açıklandığında ise piyasaların faiz indirimi umudu biraz kırıldı. Ancak ABD ekonomisinden gelen son veriler ve özellikle finans sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin kötü performansı, ekonomiye ilişkin tedirginlikleri artırınca faiz indirimi umudu yeniden yükselişe geçti. Gelinen son noktada ise piyasaya kuvvetli bir çeyrek puanlık faiz indirimi hakim olmuş durumda.

Haberin Devamı

Åžikago Ticaret Borsası'ndaki kontratlara göre faiz indirimi çeyrek puanlık indirim beklentisi yüzde 86. Yüzde 14'lük bir kesim ise yarım puanlık indirim bekliyor.Â

/images/100/0x0/55eb2b9ef018fbb8f8afe253

UZMANLAR NE DÄ°YOR?

RBC Dain Rauscher stratejisti Phil Dow, kredi piyasasında yaşanan tüm hayal kırıklıkları ve ekonomideki zayıflık göz önüne alındığında FED'den çeyrek puanlık bir indirim beklediğini belirtti.

First American Funds başekonomisti Keith Hembre, FED'in elinin kolunun bağlı olduğunu düşünüyor. FED'in enflasyonist kaygılarla aslında faiz indirimi yapmak istemediğini belirten Hembre, ancak kredi pazarındaki gelişmelerle son derece tedirgin hale gelen piyasaları şok etmemek için indirim yapmaya mecbur olduğunu kaydediyor.

Standard & Poor's başekonomisti David Wyss de FED'in faiz indirimi yapacağını düşünen ekonomistlerden. FED'in enflasyonla ilgili olarak endişelenmmesi gerektiğini ifade eden Wyss, düşük talebe dikkat çekti. Wyss, olası bir çeyrek punlık indirimin arkasından FED'in önümüzdeki aylarda da yeni bir indirim için kapıyı açık bırakacağını tahmin ediyor.

Haberin Devamı

WSJ PÄ°YASANIN AKLINI KARIÅžTIRDI

Piyasa bu beklentilere oynarken, dün Wall Street Journal'dan yatırımcıların aklını karıştıran bir yorum geldi. Finans çevrelerinin yakından takip ettiği gazetenin FED yorumcusu Greg Ip, faiz indiriminden o kadar da emin olmayın' derken, yatırımcıların kulağına kar suyu kaçırdı. FED yöneticileri ile yakın ilişkileri bulunan Greg Ip'in bu yorumu piyasada sürpriz olarak algılandı.
 
"Piyasa ÅŸartları her zamankinden daha kırılgan" diyen Ip, FED'in enflasyonu ilk sıraya alması halinde indirim yapmayabileceÄŸini savundu. Ancak Ip, indirim olmasa bile FED'in önümüzdeki döneme iliÅŸkin faiz indirimleri sinyali verebileceÄŸini kaydetti.Â

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMİ PETROLÜ NASIL ETKİLER?

Son günlerde petrolde yaÅŸanan yükseliÅŸler ve petrolün önümüzdeki dönemdeki seyri FED'in kararı ile yakından ilgili. Deutsche Bank baÅŸ enerji ekonomisti Adam Sieminski, FED'in faiz indirimi yapması halinde petroldeki yükseliÅŸin de devam edeceÄŸini düşünüyor. Sieminski, olası bir yarım puanlık indirimin ise petrolde hızlı hareketler oluÅŸturabileceÄŸine dikkat çekiyor.Â

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/petrol_ates_banner.jpg

Düşük faizlerin petrolü neden yükselteceÄŸine iliÅŸkin birkaç sebep var. Birincisi, düşük faiz oranları ekonomik büyümeleri hızlandırı ve u da enerji talebini artırır. Ä°kincisi, ABD faizlerindeki düşüş, dolardaki düşüşün devamını getirebilir. Dolar düştükçe petrolün yükselmesi de uzun süredir piyasaların yaÅŸadığı bir tecrübe. Dolardan çıkan yatırımcıların petrol ve diÄŸer emtia ürünlerine yönelmesi ile bu piyasalarda yıllardır devam eden bir ralli yaÅŸanıyor.Â
 
Dahlman Rose & Co kıdemli analisti Neal Dingmann, faiz indiriminin büyük ölçüde fiyatlanmış olsa bile, yine de petrolde yükseliş yönünde etki yapacağını ifade ediyor. Bu durumda petrolde ilk etapta 95 dolara doğru bir hareket yaşanması sürpriz olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!