Tüm acil çağrılar 112'de birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Tüm acil çağrılar 112de birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 13:16

Türkiye'de tüm acil çağrı merkezlerinin, “112 acil çağrı merkezi” çatısı altında birleşeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Türkiye'de tüm acil çağrı merkezlerinin, “112 acil çağrı merkezi” çatısı altında birleşeceği bildirildi.
Hollanda tarafından Avrupa Birliği'ne (AB) aday ülkelere yönelik kurulan MATRA (Katılım Öncesi Projeler) Programı çerçevesinde, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nce yürütülen '112 Acil Çağrı Merkezi” programı, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, toplantıda, acil çağrı numaralarının tek merkezde toplanması çalışmalarında, Antalya'nın pilot bölge seçildiğini söyledi.

Projeyle, çağrı numaralarının tek merkezde toplanmasının hedeflendiğini ifade eden Yüksel, “Sokaktaki vatandaş etkin, kaliteli, süratli hizmet verecek devleti arıyor. Bugün dünyada çok şey değişiyor. Birey hakları yeniden konuşuluyor. Vatandaş bürokrasiden kaçınıyor ve devletten de bunu sağlamasını istiyor” dedi.
Yardıma ihtiyacı olan vatandaşın arayacağı acil numaraların tümünün farklı olduğunu vurgulayan Yüksel, polis, jandarma, sağlık, itfaiye, sahil güvenlik, orman gibi alanlarda birçok farklı numaranın aranmasının vatandaşın kafasını karıştırdığını bildirdi.

112 acil çağrı merkezi sistemini incelemek üzere Antalya'dan bir heyetin Hollanda'ya gittiğini ifade eden Vali Yüksel, şunları kaydetti: “İçişleri Bakanlığı, projenin uygulamasında pilot il olarak Antalya'yı seçmekle çok doğru bir seçim yaptı. Biz de tüm altyapı çalışmalarımızı sistemi barışta, savaşta, yerin altında ve üstünde her şartta verimli, etkin çalışması için hazırlayacağız. Antalya'da 112 acil hizmetlerine gelen çağrı sayısı ayda yaklaşık 8-10 bin. Bunlardan sadece 100'ü gerçek çağrı, bu sorunun da çözülmesi gerekiyor. Bu yapıyı kuvvetlendirecek proje çalışmaları en kısa sürede yaşama geçirilecek.”

GEREKSİZ ARAYANA CEZA

Proje Koordinatörü Antalya Vali Yardımcısı Bahri Altunkaya da sistemin Hollanda'da 1-1-2 diye tabir edildiğini ve 1995 yılından beri uygulamada olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Hollanda'da 1-1-2'yi gereksiz ve kötü amaçla arayanlar ile yalan söyleyenlere 2 bin 500 avro ceza verildiğini vurgulayan Altunkaya, ”Bu tür çağrıların devam etmesi halinde de hapis cezası verilebilmektedir. Hollanda'dan gelen yetkililer, iki gün süren toplantıda Antalya'da sistemi kuracak ekibi bilgilendirecek. 112 acil çağrı merkezinin Antalya'da uygulanmasında başarıya ulaşacağımızdan hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!