Tuğamiral Ertuğrul'dan 5. madde vurgusu

Güncelleme Tarihi:

Tuğamiral Ertuğruldan 5. madde vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 18:33

TUĞAMİRAL Sinan Ertuğrul komutasındaki NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 Antalya'ya demir attı. Grubun sancak gemisinde basın mensuplarıyla biraraya gelen Tuğamiral Ertuğrul, “Eğer Kuzey Atlantik Konseyi Türkiye'nin terörist saldırıya uğradığı yönünde karar alırsa, biz de NATO'nun 5'inci maddesi gereği üzerimize düşen görevi yaparız” dedi.

Haberin Devamı

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin (SNMG 2) tanıtımı, grubun sancak gemisi TCG Oruç Reis Fırkateyni'nde gerçekleştirildi. Grubun kriz şartlarından harp şartlarına kadar her türlü duruma müdahale etme yeteneği olduğunu belirten Deniz Kurmay Binbaşı Erhan Aydın bir brifing verdi.

TCG Oruç Reis dışında bir Yunan, İtalyan, Romen ve biri akaryakıt gemisi olmak üzere iki İspanyol ve bir Amerikan fırkateyninin NATO Daimi Deniz Görev Grubu içinde yer aldığını kaydeden Binbaşı Aydın, SNMG-2'nin basın ve halkla ilişkiler, muhabere ve istihbarat birimlerine Türk komutanlar tarafından komuta edildiğini aktardı. Grubun ana görevleri arasında mülteci tahliyesi, krizle mücadele, barışı koruma, insani yardım, ambargo harekatı ve terörizmle mücadeleyi sayan Binbaşı Aydın, SNMG-2'nin ‘Aktif Çaba Harekatına’ iştirak ettiğini söyledi. Aktif Çaba Harekatı'nın 11 Eylül saldırılarına karşı NATO’nun verdiği destek neticesinde ortaya çıkan, NATO’nun ilk ve tek 5'inci madde harekatı olduğuna dikkat çeken Binbaşı Aydın, Aktif Çaba Harekatı'nda görev yapan personel sayısının 1200 civarında olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE TERÖRİST SALDIRI

Brifingin ardından SNMG-2'nin komutanı Tuğamiral Sinan Ertuğrul, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. SNMG-2'yi NATO'nun genelde krizlere acil müdahale yapmak için hazır tuttuğu birimlerden birisi olarak tanımlayan Tuğamiral Ertuğrul'a, son dönemde terör saldırılarıyla sarsılan Türkiye'nin NATO'nun 5'inci maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyceği soruldu.

Türkiye'nin NATO üyesi ülkelerden birine silahlı saldırıda bulunulduğunda toplu savunma taahhüdünü içeren 5. madde konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Tuğamiral Ertuğrul, “Eğer Kuzey Atlantik Konseyi Türkiye'nin terörist saldırıya uğradığı yönünde karar alırsa, biz de NATO'nun 5'inci maddesi gereği üzerimize düşen görevi yaparız” dedi.

Çarşamba günü Antalya'dan demir alacaklarını belirten Tuğamiral Ertuğrul, bundan sonra Kızıldeniz'de bir aylık süreyle görev yapacaklarını belirtti. Görevin içeriği hakkında bilgi vermeyen Tuğamiral Ertuğrul, Antalya'da filolarına turistlerin yoğun ilgisi olduğunu söyledi. Tuğamiral Sinan Ertuğrul, “Antalya'da, Kızıldeniz'de bir ay sürecek görev için lojistik destek almak amacıyla bulunuyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!