TTB'den ÖSYM'ye soru itirazı

Güncelleme Tarihi:

TTBden ÖSYMye soru itirazı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 11:33

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) 25 Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirilen ve doktorların girdiği Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) 3 sorunun hatalı olduğunu iddia ederek iptalini istedi.

Sınava giren doktorların ’hatalı soru’ şikayetlerini inceleyen TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof.Dr. Feride Aksu Tanık, söz konusu sınavın ’Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT-1)’ kısmındaki 21, 93 ve 94’üncü sorularda mantık hatası olduğunu belirterek, ÖSYM’ye itiraz dilekçesi sundu.

ÖSYM Başkanlığı’na verilen dilekçede, Türk Klinik Biyokimya Derneği’nin, "21’inci soru değerlendirildiğinde, amfipatik moleküller, yapılarında aynı anda polar olan ve polar olmayan grupları barındıran moleküllerdir. Doğru cevap olarak verilen ’D’ şıkkındaki fenilalanin, non polar bir amino asid olarak sınıflandırılır. Bu nedenle amfipatik bir molekül olamaz" değerlendirmesi ile Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin, "Sınavın 93 ve 94 numaralı sorularında mantık hatası vardır" açıklamasına yer verildi. TBB, hatalı soruların iptalini isterken, ÖSYM’den itiraza ilişkin açıklama yapılmadığı öğrenildi.

İTİRAZ EDİLEN SORULAR

Temel Tıp Bilimleri Testi’nde (TTBT-1) itiraz edilen ve doğru yanıtı ’D şıkkı’ olarak açıklanan 21’nci soru ve yanıt şıkları şöyle:

Soru 21: Aşağıdaki moleküllerden hangisi amfipatik özelliktedir?

A) Glukoz

B) Prüvat

C) Amonyak

D) Fenilalanin

E) Glisin

Mantık hatası olduğu belirtilen 93 ve 94’üncü sorular da şöyle soruldu;

Soru 93: Aşağıdakilerden hangisi digoksinin yan etkilerinden biri değildir?

A) Ağız kuruluğu

B) Konfüzyon

C) Jinekomasti

D) Anoreksi

E) Bulantı

Soru 94: Aşağıdaki yapılardan hangisini inerve eden sempatik sistemin postsinaptik nöronlarının bir kısmı kolinerjik diğer kısmı adrenerjiktir?

A) Ekrin ter bezleri

B) Kalp miyokart hücreleri

C) Kıl folikül hücreleri

D) Adrenal medulla hücreleri

E) İskelet kas damarları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!