TSK’yı Güçlendirme Vakfı, 40 ülkeye ihracat yapan 20 şirketli bir dev oldu

Güncelleme Tarihi:

TSK’yı Güçlendirme Vakfı, 40 ülkeye ihracat yapan 20 şirketli bir dev oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2008 00:00

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Engin Alan, başta Aselsan Tusaş/TAİ ve Roketsan olmak üzere, kendilerine bağlı şirketlerin sayısının 20’ye ulaştığını, bu şirketlerin ihracat yaptığı ülke sayısının da 40’ı aştığını söyledi. Alan, "Vakfımıza bağlı şirketlerin iş hacmi 8 milyar dolara ulaştı. Yeni sözleşmelerle rakam 12 milyar dolara çıkacak" dedi.

TÜRK Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Genel Müdürü Engin Alan, vakfın bünyesinde Aselsan Tusaş/TAİ, Roketsan, Havelsan, Aspilsan, İşbir gibi dev kuruluşları barındıran dev bir şirketler topluluğuna dönüştüğünü söyledi. Bünyesindeki şirketlerin 40’ı aşkın ülkeye ihracat yaptığını belirten Engin Alan, yurtdışında da önemli partnerlerinin olduğunu belirtti. Bugün vakıf bağlı şirketlerinin sözleşmeye bağlanmış iş hacmi tutarının 8 milyar dolara ulaştığını söyleyen Engin Alan, "JSF (müşterek taarruz uçağı) projesiyle ilgili sözleşmeler imzalandıkça bu rakam 12 milyar doları aşacaktır. Birkaç yıl önceye kadar bu rakam 5 milyar dolar civarındaydı" dedi.

AMACIMIZ DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK: Emekli Korgeneral Engin Alan, vakfın, "Ulusal harp sanayinin geliştirilmesi, yeni harp sanayi dallarının kurulması ve harp silah, araç ve gereçlerinin satın alınması suretiyle TSK’nın savaş gücünün arttırılmasına katkıda bulunmak için milletin maddi ve manevi desteğini sağlamak amacıyla 1987 yılında kurulduğunu hatırlattı. Alan, "Vakfın, bugünkü misyonunu, başta kritik teknolojiler olmak üzere, harp silah araç ve gereçleri yönünden Silahlı Kuvvetlerimizin dışa bağımlılığını asgariye indirmektir" dedi.

İHTİYACIN YÜZDE 37’SİNİ KARŞILIYORUZ: Engin Alan, "Bugün, harp silah ve araçlarımızın yüzde 37’sini kendi özgün ürünlerimizle karşılar durumdayız. Hedefimiz 2012’lerde bu miktarı yüzde 50 seviyesine çıkarmak. 30 yılda gelinen bu noktayı yeterli görmesek de, önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

HEDEF, SAVUNMADA İLK 100: Engin Alan, şöyle konuştu: "2008-2012 yıllarını kapsayan stratejik planımız sürecinde, 6 bağlı ortaklığımızdan en az ikisi ile İSO 100, en az 4’ü ile İSO 500 listesinde yer almayı hedefledik. Ayrıca, bağlı ortaklıklarımızdan en az ikisi ile de dünya savunma sanayi şirketleri arasında ilk 100 şirket içinde yer alarak savunma sanayi alanında artık dünya oyuncusu olduğumuzu perçinlemeyi istiyoruz."

BAĞIŞ GELİRİMİZ 2 MİLYON YTL: "Bağış toplayan değil, kabul eden bir anlayış içinde hareket ediyoruz" diyen Engin Alan, bağış konusunda kesinlikle aracı kullanmadıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Yıllık bağış gelirimiz, nakit ve emlak beyan değerleri esas alındığında, 2 milyon YTL civarında. Ancak bağışlanan taşınmazların rayiç değerleri esas alındığında, bu miktarın 45 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz."

IDEF 2009’da İstanbul’da yapılacak

TÜRK savunma sanayinin dünyaya açılan penceresi olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarlaır (IDEF), Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, TSKGV’nin yönetim ve sorumluluğunda düzenleniyor. Mayıs 2007’de yapılan IDEF-2007, 8’nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na 48 ülkeden, toplam 494 firma katıldı. 9’uncu IDEF 2009, 27-30 Nisan 2009’da İstanbul’da düzenlenecek.

TSKGV’nin yapısı

EMEKLİ Korgeneral Engin Alan, vakfın yapısını şu sözlerle anlatıyor:

Vakıf iki ana birimden oluşuyor. Birincisi, bir genel müdür yardımcısının başkanlığında tertiplenmiş ’vakıf hizmetleri’ birimi. Bu birim vakfın tanıtımından, bağışların kabulünden, bağışlanan taşınmazların yönetiminden ve IDEF fuarlarının düzenlenmesinden sorumlu.

İstanbul, İzmir ve Mersin temsilciliklerimizle, hemen bütün il ve ilçelerde örgütlüyüz. Sayıları 679’a ulaşan ve tamamen gönüllülerden oluşan fahri yardım kurullarımız var.

İkinci ana birim, mali işler ve iştirakler birimidir. Bu birim, iştiraklerimizin izlenmesinden, yönlendirme stratejilerinin uygulanmasından, yeni yatırımlardan ve mali işlerden sorumludur.

Komutanlıklara 20 yılda 200 milyon dolar aktarıldı

1987-2007 yılları arasında kuvvet komutanlıklarının projelerine toplam 200 milyon dolar kaynak aktarıldı.

Son 5 yılda TSK projelerine yaklaşık 100 milyon YTL aktarıldı.

Vakfın tüm şirketlerinde 14.500 kişi çalışıyor.

Vakfın bağlı şirketleri, 2002-2007 yılları arasında toplam 4.9 milyar YTL. net satış gerçekleştirdi. Bu satışların 1.3 milyar YTL’si dış satımdan oluştu.

Vakıf şirketlerinin ihracat yaptığı ülke sayısı 40’ı, ihraç ettiği ürün çeşidi ise 20’yi aştı.

Aynı dönemde yapılan arge harcamaları toplamı 500 milyon YTL’ye yaklaştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!