TSK: WSJ haberi yalan

Güncelleme Tarihi:

TSK: WSJ haberi yalan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 00:00

Genelkurmay Başkanlığı, Wall Street Journal’ın ABD’li istihbarat yetkililerine dayandırarak verdiği “Türk savaş uçağı Suriye hava sahasında vuruldu” haberiyle ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre “takriben” 13’üncü milde vuran uçağın 4,5 mil daha uçmayı başardığı ve Suriye kara kıtasına 8,5
mil kala düştüğü belirtildi. Genelkurmay’ın dün öğle saatlerinde “www.tsk.tr” resmi internet sitesine koyduğu açıklaması özetle şöyle:

- 16 km. uzakta “Mevcut radar görüntülerine ve yapılan idari araştırma sonucuna göre, uçağımız 12 mil olan Suriye karasularının 1 mil dışında, takriben 13 mil uzakta vurulmuştur ve istikrarlı uçtuğu en son noktanın koordinatı 35 48.22 Kuzey, 35 33.21 Doğu olup, bu noktadan itibaren süratle irtifa ve hız kaybettiği ve Suriye kara kıtasına 16 kilometre (8,5 mil) uzaklıkta, Suriye karasularında muhtemelen 35 48.26 Kuzey, 35 37.59 Doğu koordinatına düştüğü belirlenmiştir.

- İhtiyaç duyuldu 22 Haziran 2012’de, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen uçağımızla ilgili yabancı bir basın organına dayanılarak verilen iddialara açıklık getirmek ihtiyacı duyulmuştur. Daha önce birçok kez açıklandığı şekilde, 22 Haziran 2012’de Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir uçağımız (iddia edildiği gibi iki uçak değil), tanıtma sistemleri açık, tek ve silahsız olarak bölgede mevcut radarımızın performansının test edilmesi maksadıyla görev uçuşu yaptığı esnada düşmüştür.

Haberin Devamı

TSK: WSJ haberi yalan

- Dakika dakika Elimizde mevcut radar görüntülerine ve yapılan incelemeler sonucunda, uçağımız saat 10.30’da Malatya/Erhaç Meydanı’ndan kalkış yapmış, Doğu Akdeniz’e çıkarak ilk test uçuşunda, 1 numaralı profil noktasına saat 11.06’da ulaşmış ve belirlenen rota üzerinde 21.400 feet irtifada görev uçuşuna başlamıştır. Saat 11.14’de 2 numaralı profil noktasına 8.600 feet irtifada, saat 11.23’de 3 numaralı profil noktasına 7.500 feet irtifada, saat 11.37’de 4 numaralı profil noktasına 2.000 feet irtifada, saat 11.50’de, ikinci test uçuşu için dönüş noktasına 3000 feet irtifada ulaşmıştır. Son profilde uçağımızın yaklaşık 5 dakikalık hava sahası ihlali yaptığı belirlenmiştir.

Haberin Devamı

- 11.57’de düştü Radar iz analizine ve telsiz konuşmalarına göre uçağımıza bu uçuşu esnasında herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Uçağımız, 2’nci test uçuşunda 4 numaralı profile doğru 7.400 feet irtifada seyir halinde iken saat 11.56’da uluslararası hava sahasında aniden irtifa kaybederek saat 11.57’de radarla irtibatı/teması kesilmiştir. Bunun üzerine havadan ve denizden arama ve kurtarma faaliyetlerine derhal başlanmış, uçağımızın kayıp olduğu kamuoyuna açıklanmıştır. Bilahare, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü öğrenilmiştir.”                   

Namertlik

BAŞBAKAN Erdoğan, partisinin Kayseri İl Kongresi’nde yaptığı açıklamada, Suriye’nin düşürdüğü uçakla ilgili ABD’de yayınlanan Wall Street Journal’daki iddialarla ilgili şunları söyledi: “ABD’de yaklaşan seçimler var. Kısa bir süre önce aynı gazete yine bir farklı yayın yapmıştı. Haber yalan. Şimdi yine aynı şekilde maalesef doğru olmayan bir haberi yayınladılar. Eğer sen dürüstsen, samimiysen bu güvenilir kaynak kim açıkla. Mertlik bunu gerektirir, namertlik kapı arkasından dolaşmayı gerektirir. Demek ki bu gazete de mert değil namert bir yaklaşımla bunu yapıyor. Namerdin izinden gidenler de bu yayını yapıyor. Siz  kimin yanındasınız? Kaç kere açıklama yaptık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!