TRT’den 24 saat Kürtçe yayın imkanı

Güncelleme Tarihi:

TRT’den 24 saat Kürtçe yayın imkanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

AKP ve DTP’nin ortak önergesiyle, TRT’den Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerden süre sınırı olmaksızın yayın yapılmasına olanak sağlandı. MHP’nin şiddetle itiraz ettiği değişiklik önergesi, TBMM Genel Kurulu’na katılan 221 milletvekilinden 179’unun oylarıyla geçti. Değişiklikle ilgili görüşmeler Meclis’te tansiyonu yükseltti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, önergenin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunurken, oturumu yöneten AKP’li Başkanvekili Nevzat Pakdil, yayınların RTÜK tarafından denetleneceğini söyledi. Bu sırada AKP ve MHP’liler arasında sert tartışmalar yaşandı.

Bahçeli tartışması

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Irak’ın kuzeyine ve Arap dünyasına Türkiye’nin terörle mücadelesinin anlatılması için bu düzenlemeye gereksinim duyulduğunu söyledi. Elitaş, Bahçeli’nin 1999’da Çin’de "ülkemde farklı dillerde yayın yapılmasına izin vermeyiz" dediği için Çin hükümetinin Türkçe yayınlara son verdiğini savundu. MHP’li Faruk Bal ise, Bahçeli’nin Çin gezisinde böyle bir konuşma yapmadığını belirtti.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "20 milyon Kürt vatandaşın ana dilini konuşmasını yasaklamak kültürel vandalizmdir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!