Troika’yla Rusya’da çalıştık işi ırkçılığa dökmek yanlış

Güncelleme Tarihi:

Troika’yla Rusya’da çalıştık işi ırkçılığa dökmek yanlış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2007 00:00

Petkim’de öne çıkan TransCentralAsia’nın danışmanı Haluk Ulusoy, "Konsorsiyumdaki Troika Dialog’un ortağı Vardanian’la ilgili Ermeni tartışması yapılıyor, kurumun ciddiyeti gözden kaçıyor.

Troika, Efes’e de hizmet vermiş" dedi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Troika Dialog’la çalıştık. Çok iyi yatırım bankası. İşi ırkçılık tartışmasına dökmeyelim" diye konuştu.

ANADOLU Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Bank Turan Alem’in ortaklarıyla birlikte Petkim’in yüzde 51’ine 2 milyar 50 milyon dolar veren Rusya merkezli Troika Dialog adlı yatırım bankasından Başkortostan’ın başkenti Ufa yakınlarındaki bira fabrikasını alırken danışmanlık hizmeti aldıklarını söyledi. Özilhan, "Biz Troika Dialog’dan danışmanlık hizmeti alırken ’sahipleri kim’ diye sormadık. Onlar Rusya’nın en iyi çalışan yatırım bankası, işi ırkçılığa dökmenin anlamı yok" dedi.

ULUSOY ÖRNEK VERDİ: Petkim’e en yüksek teklifi veren TransCentralAsia konsorsiyumunun danışmanlığını yürüten InterConsult Uluslararası Danışmanlık’ın sahibi Haluk Recai Ulusoy, "Troika Dialog’un patronu Ermeni asıllı Ruben Vardanian" tartışmaları üzerine, söz konusu yatırım bankasının büyüklüğüne ve ciddiyetine örnek vermek üzere, "Trioka, Efes ve Enka’ya da Rusya’da danışmanlık hizmeti vermiş" hatırlatması yaptı. Bunun üzerine aradığımız Tuncay Özilhan, Trioka Dialog’dan Başkortostan’daki Amstar Bira ve Malt Fabrikası’na müşteri oldukları sırada danışmanlık hizmeti aldıklarını söyledi.

VARDANIAN’I YENİ DUYDUM: Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Troika Dialog’un çoğunluk hissedarının Ermeni asıllı Ruben Vardanian olduğunu Petkim ihalesi sonrasında öğrendiğini belirterek, şöyle konuştu: "Efes Bira ve İçeçecek Grubumuzun Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na bağlı ülkelerde birçok yatırımı var. Bu işleri yaparken elbette danışmanlık hizmetleri alıyoruz. ’Rusya’da en iyi yatırım bankası kim’ diye sorduğunuzda ilk alabileceğiniz yanıtlardan biri Troika Dialog olur. Biz de Amstar Fabrikası’nı alırken onlarla çalıştık. Hiç ’sahipleri kimdir’ diye sormak aklımızın ucundan geçmedi. Adamlar işlerini gayet düzgün yaptılar. Diğer Türk şirketlerinden de onlardan hizmet alanlar vardır."

IRKÇILIK YAPMAYALIM: Petkim ihalesi sonrasında konsorsiyum ortakları konusunda ortaya çıkan Ermeni-Yahudi tartışmalarına değinen Özilhan, şunları dile getirdi: "Petkim ihalesini kazanan konsorsiyum, kendini anlatma konusunda hata yaptı. Çıkıp, kendini iyi tanıtmalıydı. Yine de bu tartışmada işi ırkçılığa dökmemek lazım. Aksi halde işin içinden çıkılamaz. Eğer adamlar işlerini düzgün yapıyorsa, Türkiye’ye karşı yanlış bir tutumları yoksa, o zaman ırkçılık tartışmasına girmemek gerek. ABD’de de hangi uluslararası şirketi araştırsanız, hissedarları arasında Yahudi’ye, Ermeni’ye rastlarsınız."

NAZARBAYEV’İ KÜSTÜRMEYELİM: İzlediği kadarıyla Petkim’e 2 milyar 50 milyon dolar veren TransCentralAsia’yı Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in de desteklediğine dikkat çeken Özilhan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Nazarbayev, ülkesinde Türk şirketlerine kapılarını her zaman açık tutuyor, orada yatırım yapmamıza destek veriyor. Biz orada yatırım yaparken iyi de, onlar Türkiye’ye yatırıma gelirken neden kuşkuyla yaklaşıyoruz. Sayın Nazarbayev’i üzecek, küstürecek adımlar atmamaya özen göstermemiz lazım."

’Troika’nın payı azalacak’ açıklaması neden yapıldı

PETKİM’e en yüksek teklifi veren TransCentralAsia konsorsiyumunun Türkiye’deki danışmanı InterConsult’un sahibi Haluk Recai Ulusoy, "Konsorsiyumda Troika Dialog’un payının azalacağı açıklamasını, ’büyük hissedarı Ermeni Ruben Vardanian’ tartışması yüzünden mi yaptınız?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Temsil ettiğim konsorsiyumun Petkim’i alması kesinleşirse, Türkiye’de yeni bir şirket kurmaları gerekiyor. Şartlara göre yeni şirketin yüzde 51’i mevcut konsorsiyuma, geri kalanı yeni ortaklara ait olabilir. Zaten konsorsiyumun lideri olan Bank Turan Alem’in ortakları, ihale öncesinde olduğu gibi, şimdi de bir yerli ortakla çalışmayı arzu ediyorlar. Eğer Türk ortak olmasa da Kazakistan’dan başka ortakların bu şirkete girmesi söz konusu olacak."

Kazak ’Kazyna’ Fonu: O konsorsiyumun yanındayız

KAZAKİSTAN’ın sürdürülebilir kalkınmayı destekleme fonu ’Kazyna’nın, Kazak yatırımcıların oluşturduğu, Petkim Petrokimya Holding ihalesine katılan TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu’nu desteklediği ve konsorsiyuma finansal destek sağlayacağı açıklandı. Kazyna’nın ayrıca Petkim’in mevcut Petrokimya üretim kapasitesinin artırılması, ilave enerji üretimi, rafineri inşaası ve liman işletmelerinin kurulmasıyla ilgili Türkiye’de yapılacak yatırımlarda da rol almayı planladığı bildirildi. Kazyna’nın Kazakistan dışında yatırım yapmaya hazır olduğu ve petrokimya projelerini öncelikli sektör olarak değerlendireceği belirtildi.

KAZYNA’NIN SERMAYESİ 1.8 MİLYAR DOLAR: 2006 Nisan ayında Kazakistan kaynaklı yatırımları desteklemek, dogal kaynaklar dışında araştırma-geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunarak ülke ekonomisinde çeşitliliği ve dinamizmi desteklemek amacıyla kurulan Kazyna’nın 1.8 milyar ABD Doları sermayeye sahip olduğu bildirildi.

KAZYNA’NIN HİSSEDARI OLDUĞU KURULUŞLAR: Açıklamada, ’Kazyna’ Fund For Sustainable Development (Kazyna), Development Bank (Kalkınma Bankası), (Investment Fund) Yatırım Fonu, (National Innovation Fund) Ulusal Araştırma Geliştirme Fonu, (Small Business Development) Küçük Yatırımcı Destek Fonu, (Center for Marketing and Analytical Research) Pazarlama ve Analitik Araştırma Merkezi, (Kazakhstan Center for the Support of Investments) Kazakistan Yatırım Destek Merkezi, (State Insurance Corporation for Export Credits) (Kazakistan Devleti İhracat Kredileri Sigortası Şirketi) gibi kuruluşları bünyesinde bulunduran (Institutes for Development) Kalkınma Kuruluşları Birliği’nin tek hissedarı olduğu kaydedildi.

MHP: Petkim’i Ermeni’ye vermek düşmanın silahına kurşun taşımaktır

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Petkim’in, blok satışla Ermeni kökenli ve Ermeni diasporası destekçisi bir kişiye verilmesini sert bir dille eleştirdi. Vural, "Petkim’i böyle bir Ermeni’ye vermek, düşmanın silahına kurşun taşımaktır" dedi. Vural, şöyle konuştu:

Türkiye’ye bu kadar husumet besleyenlerin, Türkiye’yi içeriden kuşatarak, tekel durumundaki gözde kurumumuz Petkim’i alması vahim bir sonuç. Petkim kirli ve kara parayla alındı. Türkiye, bir kara para aklama cenneti mi? AKP zihniyeti, yolsuzluklara bulaşmış, Türkiye üzerinde Ermeni Soykırımı tezini destekleyen insanlara ülke kaynaklarını teslim ediyor.

Şimdi, tepkiler üzerine utanmadan, sıkılmadan ’bakarız’ diyor. Önceden bakacaktın. Başbakan ve Maliye Bakanı, Ermeni kökenli R. Vardanian’la görüşüp görüşmediklerini, bir takım garantiler alıp almadıklarını açıklamalılar. Pis ilişkilerden çok pis kokular geliyor. Özelleştirme ve yolsuzluk kaynaklı bu pis kokular, Türkiye sathına yayıldı, millet artık ’burnunu tıkar’ haline geldi.

Türkiye, uluslararası bir çetenin istek ve arzularına teslim ediliyor. Kaçarken, haraç mezat Türkiye’nin neyi var neyi yok yabancılara devrediyorlar. Demek ki; verilmiş sözler ve aceleleri var.

Bankayı Yunanlılar’a, Petkim’i Ermeniler’e satan AKP’den başka düşmana gerek yok ki. Başbakan ’borsa arttı’ diye seviniyor. O halde, Petkim’i blok satacağına, yükselmiş borsadan satsaydı ya.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!