Trilyonluk kültür hırsızlığı

Güncelleme Tarihi:

Trilyonluk kültür hırsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye yurtdışına kaçıralan kültürel değerlerini geri kazanmaya çalışırken yalnız değil. Birçok ülke son yıllarda giderek öne çıkan ‘‘kültür hırsızlığı’’ nedinyle hem kültürel değerlerini yitiriyor, hem de trilyonluk zararlara uğruyor. Son on yılda tüm dünyada çeşitli müze, galeri, ören yeri ve özel koleksiyonlardan 1 milyar doların üzerinde kültürel varlık çalındığı tespit edildi. Kültür hırsızlığının en sık yaşandığı ülkeler ise ABD ile Hollanda. Sadece bu iki ülkede son on yıl içinde toplam 4 kez önemli boyutta kültür-sanat eseri hısızlığı yaşandı...

Yaşanan 17 kültürel varlık hırsızlık olayından 10'unda çalınan eserler bir süre sonra bulunarak yerlerine kondu. Uzmanlar, çalınan eserlerin çoğunluğunun bir yıl içinde, bir kısmının da 10 yıl sonra bulunduğuna, bu süreler dışında ise hiçbir ize rastlanılmadığına dikkat çekiyorlar.

Çalınan eserler arasında Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nden 110 milyon dolar tutarında olan Van Gogh'a ait 20 adet tablo, yine Van Gogh'un başka müzelerde bulunan eserleri, Cezanne, El Greco, Goya, Raphael ve Picasso gibi ünlü resamların çalışmaları bulunuyor.

Son 10 yılda dünya çapında 1 milyar doların üzerinde (170 trilyon TL'den fazla) kültür varlığı, hırsızlarca çalındı. Yunanistan'daki Corinth Arkeoloji Müzesi'nden çalınan 500 milyon dolar tutarındaki 29 arkeolojik sanat eseri, toplam 17 olay içindeki en yüksek değeri oluşturuyor. Tablo hırsızları, en çok Van Gogh ile Picasso'nun tablolarını tercih ediyor.

Berlin'deki Bergama Sunağı'nın iadesi için hukuksal dayanak oluşturacak belgeler toplandı ve çalışmalara başlandı (üstte). Tablo hırsızları, en çok Van Gogh ve Picasso'nun eserlerini çalıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!