'Tribün terörüne karşı forzalivarno'

Güncelleme Tarihi:

Tribün terörüne karşı forzalivarno
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 10:51

Hrant Dink cinayetinin ardından tribünlerde açılan pankartlar ve yaşanan olaylar sonrası farklı takımların taraftar grupları, forzalivorno.org sitesinde bir araya gelip, ırkçı sloganlara karşı barış ve kardeşlik mesajları verdi.

Adını İtalya’nın batısındaki Livorno kentinin futbol takımından alan sitede, Türkiye’de alışık olunduğunun aksine Fenerbahçeli, Galatasaraylı, Ankaragüçlü, Beşiktaşlı Trabzonsporlu, ve daha birçok takımın taraftarı yumruklarıyla değil düşünceleriyle iletişim kuruyor.

IRAK’IN İŞGALİNE KARŞI ÇIKAN TARAFTARLAR

Forumda “Mamalak” takma ismini kullanan üniversite öğrencisi tarafından 4 Şubat 2006'da kurulan site, İtalya’nın Livorno takımının muhalif tavrını kendine örnek alıyor. Bir liman kenti olan Livorno’nun futbol takımının taraftarları, dünyada ABD’nin Irak işgaline karşı çıkmaları, Filistin sorununu gündeme getirmeleri ve endüstriyel futbolu kıyasıya eleştirmeleri ile tanınıyor.

“HEDEFİMİZ TRİBÜNLERDE KARDEŞÇE KİTLELER OLUŞTURMAK”

“Mamalak”,  siteyi “Renk ayrımını esas almayan bir kitlenin bireyden genele değil, genelden bireye doğru ilerleyen bir gelişme sağlaması için” kurduklarını dile getirdi. Sitenin Türkiye’deki tribünlerde barışçı ve kardeşçe kitleler oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan “Mamalak”, “Bu çabamızda Livorno takımı, kullandığımız bir simgedir” dedi.

Tribünlerde yükselen milliyetçi dalgaya karşı forzalivorno’nun sporun barışçı yanını çıkarmayı amaçladığının altını çizen “Mamalak”, “Tribünlerin yapısının toplumun genel yapısından farklı olmadığını düşünüyoruz. Toplum içinde son yıllarda yükselen, yükseltilen bir şovenizm var. Bu şovenist havanın tribünlere yansıması çok normal. Bu nedenle sadece tribünlerde değil, hayatın her alanında şovenizme karşı mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“SADECE BÜYÜKLERİN DEĞİL ANADOLU KULÜPLERİNİN DE SESİ”

Şu anda 3 bine yakın üyesi bulunan siteyi, “özellikle üniversitelerde, okullarda ve alanlarda kitlelerin seslerini duyurmak için bir platform” olarak nitelendiren “Mamalak”, site üyelerinin ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinden oluştuğunu söyledi.

“Mamalak”, forzalivorno.org sitesinde taraftar yelpazesinin çok geniş olduğuna dikkat çekerek, “Büyükler olarak nitelendirilen takımların dışında ‘Anadolu kulüpleri’ olarak adlandırılan takımların taraftarları da küçümsenmeyecek sayıda. Yapılan bilgi alışverişleri ve tribünlerdeki son durumların karşılıklı öğrenilmesi, gelişim açısından büyük bir etkendir. Zaten ilerleyen süreçte de farklı şehirlerden birçok tribünde ‘bizden’ izler görmekte mümkün olacaktır” diye konuştu.

ANKARAGÜCÜ 3’ÜNCÜ SIRADA

Süper Lig takımlarının yanı sıra bir çok 2. Lig hatta amatör kulüp taraftarlarının da üye olduğu sitede, Ankaragücü mesajları üçüncü sırada yer alıyor.

“Türkiye’de Futbol” bölümünün altında, başka maddelerin yanı sıra takım isimleriyle oluşturulan ve genel olarak o takım taraftarlarının birbirleriyle iletişimi için kullanılan alt başlıklar bulunuyor. Ana başlık aktif hale getirildiğinde, başlıklara bağlı mesaj sayısı ile başlığın o ana kadarki görüntülenme sayısını da görmek mümkün. Bu bölümde Ankaragücü, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ardından, “cevap” ve “görüntülenme” olarak düzenlenen her iki kategoride de 3’üncü sırada yer alıyor. Ankaragücü taraftarlarının yüksek oranda görüşlerini paylaştığı sitede, “Fenerbahçe” başlığı “Ankaragücü”nden sonra 4’üncü, “Bursaspor” başlığı da 5’inci sırada ilgi görüyor. Amacı, “Türkiye’deki tribünlerde barışçı ve kardeşçe kitleler oluşturmak” olan sitede “Ankaragücü” ve “Bursaspor” başlıkları ilk 5 sıra içinde yer alıyor. İki takım taraftarı, takımları arasında oynanan maçlarda sergiledikleri dostlukla gündeme gelmiş ve örnek gösterilen bir “kardeşlik” tablosu çizmişti.

“SANAL DEĞİL GERÇEK PLATFORM”

Forumun kurucusu “Mamalak”, site üyeleri arasında Beşiktaş-Fenerbahçe-Galatasaray taraftarlarının fazla olmasının, bu takımların kendi taraftarları arasında bir birlikteliğe yol açtığını ifade ederek, “Bu ilişkiler de gözle görülür hızda tribünlere ve dolayısıyla medyaya yansıyor. Bunda forzalivorno'nun etkisi olmadığını söylemek yanlış olur” dedi. Site üyeleri olarak futbol maçları dışında da çeşitli etkinliklerde bulunduklarını belirten “Mamalak”, şunları söyledi:

“İlk başta kendi t-shirtlerimizi bastırdık. Bu süreçte dünyanın değişik yerlerindeki ve İtalya'daki Livorno taraftarları ile irtibata geçtik. Her şehirde buluşmalar düzenledik. Bu buluşmalar ‘sanal alem’ tabirinin yok olmasına ve somut adımlar atılmasına neden oldu. Farklı şehirlerdeki dostlarımızla irtibata geçildi. İtalya'dan B.A.L taraftarı bir üyemiz var. Bu sayede Livorno ile daha yakın ilişkiler gerçekleştirdik. Belki yakın bir zamanda Livorno tribünlerinde bizden pankartlar yer alacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!