Treni Afyon’da Caz Festivali karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Treni Afyon’da Caz Festivali karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2011 00:00

Hürriyet Hakkımızdır Treni, Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı’nda Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından karşılandı.

Kentte yarın başlayacak 11’inci Caz Festivali’ne katılacak Grup Evrensel’in mini konseriyle, festivalin ön açılışı da garda yapılmış oldu.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentin en büyük sorunun işsizlik olduğunu, ancak bazı işverenlerin bu sorunu “iş beğenmeme” olarak yorumladıklarını söyledi. Afyonkara-hisar’ın Kurtuluş Savaşı’ndan önce Ermeni ve Rum azınlıkların da yaşadığı, dolayısıyla öteden beri bir barış şehri olarak tanımlanabileceğini kaydeden Çoban, Türkiye’nin kavşak noktası olması, 5 yıldızlı otelleri ve 30 Ağustos 2013’te, saat 13’ü 13 geçe hizmete açılacak Afyon, Kütahya ve Uşak’ı kapsayacak Zafer Bölgesel Havaalanı’yla Afyon’un önünün daha da açılacağını söyledi.

TEGV’Lİ ÇOCUKLARDAN 71 PARÇALIK TREN RESMİ

Afyonkarahisar’da 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) çocukları da sabah treni karşılayanlar arasındaydı. Üstelik Hürriyet Hakkımızdır proje ortağı olan TEGV’in tren etkinlikleri kapsamında yarattıkları 71 parçadan oluşan bir tren resmi hediye ettiler bize? Her biri bir parçasını boyamıştı. Aralarında 40 da mülteci çocuğu vardı.

20 bin çocuğa ulaştı

Afyon ve çevresindeki eğitim olanakları sınırlı ilköğretim çağındaki çocuklara hizmet veren Eğitim Parkı, kurulduğu günden bu yana gönüllülerin desteğiyle 20 bin çocuğa ulaşmış. Parkta sanat-dil-iletişim, zihinsel-düşünsel alan ve kişisel gelişim-toplumsal değerler alanlarında 16 farklı standart eğitim, ilköğretim destek programları, kulüp, drama ve düşler atölyesi gibi pek çok etkinlik düzenleniyor.

Tren güncesi / Emel ARMUTÇU

Dün, bu yıl 11’incisi düzenlenen Afyon Caz Festivali’nin ön açılışını, Afyonkarahisar Tren Garı’nda yaptık. Grup Evrensel’in kurucusu, Gheorghe Zamfir’in masterclass öğrencisi, pan flüt ve akordeon ustası Aydın Yavaş ve elektro gitarıyla Emre Bayram’ın, bizim Zil Zurna ekibiyle yaptığı “jamsession” görülmeye değerdi.
Festival yarın başlıyor, dolayısıyla ön açılış demek hiç de yanlış değil. Afyon’un adını 11 yıldır düzenlediği bu festivalle duyuran Hüseyin Başkadem, treni ilk karşılayanlardan biriydi zaten; Grup Evrensel mini konseri ve Lafif Demirci “Evli ve Cepli” karikatürleri ve Aykut Uslutekin’in caz fotoğrafları sergisiyle...
Kendisi de bir müzisyen olan Başkadem, gerçek bir savaşçı, 10 yıldır klasik, 11 yıldır da caz festivallerinin kalitesinden bir gram eksiltmeden doğup büyüdüğü Afyon’a zenginlik katıyor. Onu ne Amerika’lar, İngiltere’ler istiyor ancak o memleketinden vazgeçmiyor.
120 bin çocuğa ulaştı
Yerli ve yabancı ünlü sanatçıları sadece halkla değil, köy okullarındaki çocuklarla tanıştırıyor, konserlerin yanısıra, sanat ve kültür söyleşileri, sergiler düzenliyor. Mekan olarak oteller kadar, eski kiliseleri, hamamları, tren istasyonlarını kullanıyor. 11 yılda 120 bin çocuğa ulaşmış, Afyon’a 5 bin civarında konuk getirmiş, şu an 400 kemikleşmiş Afyonlu seyircisi var.
Bu yıl Kültür bakanlığı, Anemon Otel, İkbal Alışveriş Merkezi, Aydın Doğan Vakfı, Pozitif, Extremeaudio ve tabii sanatçıların desteğiyle gerçekleştireceği Caz Festivali’ne Ostas, Los Rumberos Trio, Tereza Rajnincova and Groove Inn, Koyu Beyaz, Filip Spaleny, Petr Smetácek, Emin Fındıkoğlu Trio gibi yerli ve yabancı sanatçılar katılıyor.
Caz Festivali Afyon kültürü ve tanıtımı için bulunmaz nimet, özellikle jeotermal tesisleri için gelen yabancı turistleri de düşünürsek... Ancak büyük ölçüde Hüseyin Başkadem’in kişisel özverisiyle gerçekleşiyor galiba, daha fazla ilgiyi hak ediyor oysa.

BUGÜN UŞAK, YARIN İZMİR’DEYİZ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!