Tortum çağlasın doğa canlansın

Güncelleme Tarihi:

Tortum çağlasın doğa canlansın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2011 00:00

Haberin Devamı

Erzurum’un Uzundere İlçesi, iki doğa güzelliğini barındırıyor: Tortum Şelalesi ve gölü. Bölgede turizmi geliştirmeyi amaçlayan BM Kalkınma Programı (UNDP) bu güzellikleri tanıtmak için özel bir program başlattı. Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübü ise HES tehditine dikkat çeken “Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” kampanyasıyla UNDP’ye destek veriyor. Önceki hafta kulübün 200 üyesi şelaleyi gezdi, tanıtım için çözümler aradı.

Erzurum’dan yola çıkan öğrenciler önce 88 kilometre uzaklıktaki Uzundere İlçesi’ndeki Ord. Prof. Dr. Ziyaattin Fındıkoğlu Parkı’nı ziyaret etti. 160 yıldır meyve veren dut ağacı altında dans etti. Ardından Çamlıyamaç köyündeki tarihi Öşvank Kilisesi’nin kalıntılarına gidildi. Gezinin üçüncü durağı Erzurum- Artvin karayolunun 110’uncu kilometresindeki Tortum Şelalesi’ydi. Eriyen karlar ve uzun süredir yağan yağmurlar nedeniyle yıllardır ilk kez coşkuyla akan 48 metrelik şelalede bu kez gökkuşağı yoktu.
Tortum Gölünün ortasındaki Balıklı köyü karşısındaki yarımada üzerinde çamurdan heykel yarışması ile çocukluklarını yaşayan gençler, deniz bisikleti, kano, dağ bisikleti turları ile neşe içinde hafta sonunu geçirdi.
Atatürk Üniversitesi, Toplum Gönüllüleri Kulübü Başkanı ve Mühendislik Fakültesi öğrencisi Emre Yücedal “Tortum Çağlasın, Doğa Canlansın” projesinin amacı hakkında bilgi vererek, “Çoruh havzasının bir parçası olan Tortum Şelalesi’nin sürekli akmasını sağlayarak çevresindeki suya dayalı eko sistemi korumak amacındayız” dedi.

Haberin Devamı

ŞELALE MAHKEME KARARIYLA AKIYOR

Erzurum merkezine karayoluyla 110 kilometre uzaklıktaki Tortum Şelalesi, birinci derece SİT alanı. Buna karşın şelayi besleyen Tortum Çayı’na yapılan Hidro Elektrik Santralı (HES) yüzünden şelale uzun yıllardır sadece 15 Mayıs - 15 Haziran arasında akıyordu. Vatandaşların yerel mahkemede açtığı davanın bu uygulamayı ortadan kaldıran kararı Yargıtay tarafından da onaylanmış, şelaleyi besleyen çayın dört mevsim akması sağlanmıştı.
Dumlu dağlarından doğan Tortum Çayı ekolojik, çevresel ve turizm açısından önemli bir yere sahip olan Tortum Gölüne akıyor.
1700’lü yılların ortasında Balıklı köyü yakınında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı’nın önünü kapatması sonucu oluşan Tortum Gölünden akan su vadide şelale oluşturuyor. Kıyısından karayolu geçen Tortum Gölü, yaklaşık 6 bin dönümlük alanı kaplıyor ve spor, olta balıkçılığı için ideal yerler arasında bulunuyor.
Deniz seviyesinden 1027 metre yükseklikteki gölün genişliği 600- 1000, derinliği 40-50, uzunluğu ise 10 bin metreyi aşıyor.
Gölün doğusunu peribacaları süslerken, batı yamaçlarında çok dik ve sarp kayalık bir yapı dikkat çekiyor. Özellikle ilkbahar mevsiminde rafting yapılan Tortum çayı, Yusufeli’nin su kavuşumunda Oltu Çayı ile birleşerek Çoruh Irmağı’nı oluşturuyor ve Karadeniz’e dökülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!