Torpark ile anonim İnternet

Güncelleme Tarihi:

Torpark ile anonim İnternet
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 00:00

Firefox tarayıcısı temel alınarak geliştirilen Torpark Web tarayıcısı, kullanıcılarına İnternet’te güvenli bir şekilde sörf yapmalarına imkan sağlıyor. İnsan hakları savunucusu bir grup bilgi güvenliği uzmanından oluşan Hacktivismo isimli organizasyonun imzasını taşıyan Torpark Web tarayıcısı, ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor.

Son zamanlarda çığ gibi büyüyen online sahtekarlık, bilgi ve kimlik hırsızlığı gibi tehditler, özellikle İnternet’i düzenli bir şekilde kullananlar için sakıncalı durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bütün bunlar düşünülerek kullanıma sunulan Torpark isimli yeni bir Web tarayıcısı, kullanıcılarına güvenli bir şekilde sörf yapma imkanı sağlıyor.

 

Web tarayıcısı piyasasında kısa bir sürede İnternet Explorer’ın en büyük rakibi haline gelen ücretsiz Firefox’un değiştirilmiş sürümü Portable Firefox temel alınarak geliştirilen Torpark, USB disklerden de çalıştırılabiliyor. Bu sayede kullanıcılar İnternet Cafe’ler gibi gittikleri her yerde anonim bir şekilde İnternet’te gezinebiliyorlar.

 

Torpark tarayıcısı, kullanıcılarını gitmek istedikleri sitelere yönlendirmeden önce TOR (The Onion Router) isimli bir ağa şifreli bir bağlantı ile bağlıyor. Torpark kullanıcılarından oluşan bir ağ olan TOR, ağda bulunan bilgisayarların adreslerini (IP numaralarını) birkaç dakikada bir değiştirerek kullanıcının gizli kalmasını sağlıyor.

 

Tarayıcı, insan hakları savunucusu bir grup bilgi güvenliği uzmanından oluşan Hacktivismo isimli organizasyon tarafından sunuluyor. Hacktivismo, 1980’li yıllarda kurulan Cult of the Dead Cow isimli, Hacker’lardan oluşan bağımsız bir medya organizasyonu çatısı altında faaliyet gösteriyor.

 

Yaklaşık bir sene süren çalışmanın ardından resmen kullanıma sunulan Torpark, arasında Türkçe’nin de bulunduğu 30’dan fazla dil desteği ile beraber geliyor. Ayrıca, benzer mantıkla çalışan ve TOR ağını kullanan Torbird ile kullanıcılar anonim bir şekilde e-posta iletişimi kurabiliyorlar.

 

 

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!