“Toplumsal cinnet kapıda” uyarısı

Güncelleme Tarihi:

“Toplumsal cinnet kapıda” uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 17:17

MERSİN'de 2 bin denek üzerinde araştırma yapan Ayzep Psikolojik Danışmanlık Psikoterapisti Ayla Ketre, “Toplumsal cinnet kapıda hükümet önlem paketi hazırlamalı” dedi.

Ketre, son günlerde görülen olayların insanların psikolojileri ve gündelik yaşamlarına etkilerini konulu çalışma yaptı. Ketre, 6-13 Temmuz'da Mersin merkez, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir ilçelerinde toplam 2 bin denek üzerinde yaptığı çalışmadan elde ettiği sonuçları Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında anlattı. Ketre, 2 bini kişi ile yapılan ankette deneklerin yüzde 74.35'inin kendilerini cinnetin eşiğinde gördüğünü belirterek, şöyle dedi:
“Bu veriler toplumsal cinnetin kapıda olduğunu göstermektedir. İnsanın doğuştan getirdiği hayatta kalma dürtüsü vardır ve bu dürtü şunu emreder, ‘Hayatta kalmak için gerekirse öldür.’ Ama bu ilkel dürtü gereksiz tehditlerle beslendiğinde insanlar kendilerini cinnetin eşiğinde görebilir veya çevrelerini tehdit olarak algılayıp olağanüstü şiddet içeren savunmalara girebilirler.”

Ankette, deneklere ‘İşlenen cinayetlerin temelinde ekonomik krizin etkili olduğu’ fikrine katılıp katılmadıklarını sorduklarını ve yüzde 88’lik oranın bu fikre katıldığını ifade ettiğini anlatan Ketre, şunları söyledi:
“Yaşamsal ihtiyaçları için gerekli ekonomiyi gerçekleştiremeyen insan bunalıma düşüyor ve kendisini cinnetin eşiğinde bulabiliyor. İşlenen cinayetlerin insanlar üzerindeki etkilerini sorguladık ve insanların yüzde 97.7'sinin bu tip olaylardan olumsuz etkilendiği sonucuna ulaştık. Toplumun neredeyse tamamına yakını psikolojik olarak kendilerini olumsuz etki altında hissederken hükümetin halen bu konuda gereken önlemi almaması da dikkat çekici konu başlıklarından bir diğeri oldu. Nitekim insanlara sorduk, ‘Sizce hükümet bu konuda gereken önlemleri alıyor mu?’ Toplumun yüzde 95.7 gibi çok büyük bölümü bu soruya ‘hayır’ yanıtını verdi. Toplumsal ruh sağlığının bozulduğunu ve toplumsal cinnet riskinin had safhaya ulaştığını gözler önüne seren bu veriler, hükümetin ekonomik kriz karşısında harekete geçerek hazırladığı bir dizi önlem paketine benzer şekilde bir Koruyucu Ruh Sağlığı Önlem Paketi oluşturması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!