Wal Mart'a toplu dava tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Wal Marta toplu dava tehlikesi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 17:53

Federal temyiz mahkemesinin kadın çalışanlarına negatif ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle, ABD'nin perakendecilik devi Wal Mart aleyhine toplu dava açılmasına yeşil ışık yakması, şirkete milyarca dolara mal olabilir.

Haberin Devamı

San Frasisco'daki Temyiz Mahkesi, firmada çalışan altı kadının, Wal-Mart'taki erkekler ile aynı işi yapan kadın çalışanlara daha az ücret ödendiği ve terfilerinin daha zor olduğu gerekçesiyle açtığı davada, 5'e karşı 6 oyla kadınlar lehine karar aldı.

  Â

Mahkemenin kararı, 1998 yılından bu yana perakende devi bünyesinde çalışmış tüm kadın çalışanlara toplu dava açabilmeleri için zemin açıyor. Özel sektörde faaliyet gösteren şirketler arasında dünyanın en büyük işvereni konumunda olan Wal Mart'ın toplam 2.1 milyon çalışanı bulunuyor.

Â

1.5 MÄ°LYON KADINI ETKÄ°LÄ°YORÂ

Wal-Mart, adı geçen kadınların davayı bireysel olarak açabilecekleri konusunda ısrar ederken, neredeyse 1.5 milyon kadın çalışanı kapsayacak bu büyüklükte bir toplu davanın savunmayı imkansız kılacağını belirtiyor.Â

Haberin Devamı

Â

Ancak mahkeme kararında, "Her ne kadar bu büyük bir toplu dava olsa da, sadece büyüklüğü bu davayı idare edilebilir olmaktan çıkarmaz " deÄŸerlendirmesini de yaptı.  Â

 

2001 yılında beş arkadaşıyla davayı açan kadınların lideri olan Betty Dukes, mahkemenin kararını sevinçle karşıladı.

 

Duke yaptığı açıklamada, "Uzun zaman almasına ve yorucu bir çalışma gerektirmesine rağmen sonunda kendimizi mahkemede savunabileceğiz... İstediğimiz tek şey de buydu" dedi.

 

Altı kadının avukatları iddialarında Wal-Mart'ın, kadın çalışanlarına daha iyi performans ve kıdem fazlasına rağmen daha az ödeme yaptıkları ileri sürüyor.

 

İddialar arasında kadınların daha az yönetici pozisyonuna atanması ve terfi için daha uzun süre beklemek zorunda kalması da bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Wal-Mart Başkan Yardımcısı Jeff Gearhart ise şirketin, temyiz mahkemesinin kararını Yüksek Mahkemeye taşıyacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!