Topkapı Sarayı her an yanabilir

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı her an yanabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en ünlü müze ve sarayı, yangın felaketine karşı korunmasız. Türkiye Yangından Korunma Vakfı (TÜYAK) Başkanı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'ın hazırladığı raporda, dünyanın en görkemli tarih hazinesinin saklandığı Topkapı Sarayı'nda, yangın güvenlik önlemlerinin iflas ettiği resmen belgelendi.

İstanbul Valiliği'nin talebi üzerine hazırlanan raporda, Topkapı Sarayı'nın arşiv, padişah elbiseleri deposu ve ahşap bölümlerdeki otomatik gazlı söndürme sistemleri ile duman dedektörlerinin çok eski olduğu için çalışmadığı vurgulandı. Yangın dolaplarının eski tip, hidrant sistemlerinin de basıncı düşük ve her an kesilme tehlikesi bulunan şehir suyu şebekesine bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Abdurraman Kılıç, raporunda şu ifadelere yerverdi: ‘‘Sadece, kütüphanede bulunan gazlı söndürme sistemi faal durumdadır. Topkapı Sarayı'nda, yangın algılama ve uyarı sistemleri olmadığı gibi, arşiv ve padişah elbiseleri kısımlarında çıkacak bir yangının, dışarıdan müdahale ile söndürülmesi mümkün değildir. Kısaca, sarayda yangın önlemlerinin hemen hemen hiç olmadığı söylenebilir. Gece içerde görevli bulunmuyor. Yangın çıkarsa, alevleri algılayacak bir sistem de yok. Oysa saray ve müzelerde, yangın daha nokta halindeyken algılanmalı ve gazlı sistemler hemen devreye girip, alevler yayılmadan söndürülmeli. Arşiv dairesin ya da padişah elbiseleri deposuna su sıkılması, zararı daha da büyütmekten başka işe yaramaz.’’ Yangın uyarı ve önleme sistemlerinin devre dışı kaldığı Topkapı Sarayı'na, en son ihtiyaç olan itfaiye aracı alımı için çalışma yapıldığını da belirten Abdurrahman Kılıç,‘‘Bu araç bahçede meydana gelecek ot yangınlarına müdahale edebilir’’ dedi.

İnternet’te sanal harem

Topkapı Sarayı'nen hem yerli, hem de yabancı turistler tarafından en çok ilgi gören bölümü Harem Dairesi artık İnternette. Ulusal düzeyde ilk İnternette müze projesi olan ‘‘İnteraktif Türkiye Müzesi’’ne Topkapı Sarayı Harem Dairesi de konulacak. Proje Apple-Bilkom'un geliştirdiği yeni multimedya teknolojilerinden faydalanarak Harem Dairesi'nin sanal gerçek (VR) çekimlerinin yapılmasıyla gerçekleşecek. Bu yeni teknolojiyle Harem Dairesi'ne çok benzeyen tam bir sanal film yaratılacak. Filmde, şömine ateşi gibi görsel efektler de kullanılabilecek. Bu proje Türkiye'nin uluslararsı platformda üst düzelde tanıtılmasına da yardım edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!