Topkapı Sarayı depreme karşı güçlendiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı depreme karşı güçlendiriliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 12:38


1473 yılından bu yana pek çok deprem geçiren Topkapı Sarayı olası bir depreme hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde öncelikle Marmara Denizi'ne bakan bölümleri ele alınan saraydaki kırılacak porselenler de ambalajlanarak depolara kaldırılıyor.

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden kısa bir süre sonra tamamlanan, uzun yıllar Osmanlı Devleti'nin yönetim sarayı ve hanedanlık ikematgahı olarak kullanılan Topkapı Sarayı, olası bir depreme hazırlanıyor. 

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman, 1473 yılında tamamlanan sarayın en fazla 1509 yılında meydana gelen depremden etkilendiğini, bu deprem sırasında saraydaki bazı binaların yıkıldığını söyledi.  1894 depreminin bina hasarları hakkındaki masraf defterlerinin varolduğunu ifade eden Çağman, bundan anlaşıldığına göre sarayın Marmara Denizi'ne bakan bölümündeki binaların hasar gördüğünü söyledi.

Çağman, 1894 depreminde Hazine Dairesi'nde ahşapların yıkılıp, cam eşyanın kırıldığının görüldüğünü, eczane bölümünde duvar örüldüğü ve saray mutfaklarının da hasar gördüğünün anlaşıldığını kaydederek, ayrıca, saraydaki bacaların büyük bölümünün yıkıldığını da ifade etti.

MARMARA CEPHESÄ° RÄ°SKLÄ°

17 Ağustos depreminin ardından 1894 depreminin masraf defterlerinden yola çıkarak çalışmalara başladıklarını anlatan Çağman, özellikle sarayın Marmara Denizi'ne bakan bölümleri ile her depremde hasar görmüş bölümlerinin ağırlıklı olarak ele alındığını söyledi. 

Çağman, Marmara Denizi cephesindeki binalar ve binalarda sergilenen objeler için yapılan çalışmaları anlatarak, ''O cephede yer alan kırılacak porselenler indirilerek ambalajlandı. Sarayda sadece 12 bin tane Çin porseleni var. Saray, Avrupa porselenleri, cam eserler ve hazinenin bazı parçaları gibi pek çok kırılacak eşyaya sahip. Yaklaşık 30 bin adet kırılacak eşya var'' diye konuştu. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma başlattıklarını hatırlatan Çağman, bu çalışmanın, objelerin depolarda nasıl muhafaza edilmesi ve teşhire nasıl konulması gerektiği konularını kapsadığını belirtti.  Binaların restorasyonu ve bakımı ile ilgili işlerin İstanbul Röleveve Anıtlar Müdürlüğü'nce yapıldığını anlatan Çağman, sarayda çalışanlarla da deprem konusunda seminerler verildiğini söyledi.  

HAZÄ°NE DAÄ°RESÄ° TAMAM

Çağman, ''Hedefimiz deprem gerçekleşmeden hazırlıklarımızı tamamlayabilmek. Önemli olan bina, vitrinler ve objenin aynı hareketi yapmasını sağlamak. Şu anda Hazine Dairesi'ni bitirdik. Orası buna uygun oldu'' dedi.  in porselenlerini içine alabilecek bir çelik depo projesinin de devam ettiğini kaydeden Çağman, bu deponun Harem Dairesi'nde yapılacağını, şu an porselenlerin tasnifinin sürdüğünü belirtti. 

Öte yandan Marmara Denizi'ne bakan 2 bin metrekarelik saray mutfaklarının da ele alındığını anlatan Çağman, burada yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.  Çağman, bu mutfaklarda tüm porselenleri sergilemek yerine belli birkonsept içinde en sağlam bölümlerde özel parçaları teşhir edeceklerini anlattı. 

Kırılacak eşyanın saklanacağı depo sorununu Eylül ayında çözmüş olmak istediklerini kaydeden Çağman, ''Şartlar düşündüğümüz gibi giderse 1-1.5 yıl içinde saray mutfakları da tamamlanmış olacak. Böylece Topkapı Sarayı, 1-1.5 yıl sonra olası bir depreme hazır hale gelecek'' dedi. 

Çağman, deprem sırasında su basması ihtimaline karşın sarayın tüm su borularının değiştirildiğini de belirterek, yangın ihtimaline karşın da elektriğin ve jeneratörün en kısa sürede devreden çıkarılması için çalışmaların tamamlandığını söyledi. 

DEPREM EYLEM PLANI HAZIR

Günde 5-7 bin ziyaretçisi bulunan ve aynı anda yaklaşık 2 bin -2 bin 500 bin kişinin gezdiği Topkapı Sarayı Müzesi'nin, Deprem Eylem Planı'nın hazır olduğunu anlatan Çağman, müze ziyarete açık olduğu birsırada deprem olabileceği riskinin göz önüne alınarak gerekli planlamanın yapıldığını kaydetti.

İçerisi nasıl boÅŸaltılacak, güvenlik nasıl saÄŸlanacak, binaların yıkılması, yaralı ya da ölü olması durumunda neler yapılacak ve bunları kimlerin yapacağının da plan içerisinde bulunduÄŸunu ifade eden ÇaÄŸman, depremin ziyaret saatleri dışında gerçekleÅŸmesi durumunda ise bir baÅŸka planın uygulanacağını kaydetti.  ÇaÄŸman, ''Topkapı Sarayı'nda büyük hasarlar olacağını sanmıyorum. Çok ÅŸeye dayanmış buraları... Sıvalar dökülebilir. Binaların çoÄŸunun rölevesi var. Bir deprem sırasında binalarda hasar olmaması mümkün deÄŸil zaten. Amaç hasarı en aza indirmek'' ÅŸeklinde konuÅŸtu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!