Tophane’de son durum

Güncelleme Tarihi:

Tophane’de son durum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 13:10

Galeriler indirilen cam çerçeveyi onartıp sessiz sedasız kapılarını ziyaretçilerine açtılar. Olayın failleri mi dediniz? Onlarla ilgili hiçbir gelişme yok, yer yarıldı içine girdiler, kimse tutuklanmadı.

Tophane’deki galeri baskınını da hayırlısıyla geride bıraktık. Saldırının mağdurları basın açıklaması yapıp, faillerin bulunmasını istedi, mahalle halkı muhafaza etmek istediği değerlerini sayıp nelerin kendini tahrik ettiğini açıkladı, televizyonlarda ateşli tartışmalar yapıldı, gazeteler olayı manşetlerine çekti, köşe yazarları fikirlerini dile getirdi, sosyologlar ve siyaset bilimciler tahliller attırdı, Başbakan “Niye büyütüyorsunuz” diye ayar verdi. Aradan 10 gün geçti geçmedi, yalnız ve unutkan ülkemde tüketilecek yeni gündemlere doğru hızla yelken açıldı.
Balık mevsimi geldi ama bunun hafızayla ilgisi yok babında bir hatırlatmada bulunayım istedim.
İşte bir son durum raporu: Galeriler indirilen cam çerçeveyi onartıp sessiz sedasız kapılarını ziyaretçilerine açtılar. Bu arada tophaneart.com adlı bir internet adresi açarak mağdur olanların tanıklıklarını, elinde fotoğraf, film vs. bulunanların malzemelerini topluyorlar. Bu ileride belki bir kitaba ya da sergiye dönüşebilir. Polise de verebilirler tabii...
Olayın failleri mi dediniz? Onlarla ilgili hiçbir gelişme yok, yer yarıldı anında içine girdiler, kimse tutuklanmadı. Tophane’deki ana caddede bir çevik polis otobüsü bekliyor önlem olarak şimdilik.
Ama ellerinde sopalarla potansiyel saldırgan 15-20 kişilik bir gruba Şişhane’de rastlamış arkadaşlarımız hafta içinde. Yeni bir semt aranıyor demek ki olay çıkartmak için, benden söylemesi.

Ozzy Osbourne’un alt grup kavgası

Heavy Metal’in dedesi 62’lik Ozzy Osbourne’u hayranları nihayet Boğaz’da izleme fırsatı yakaladı. Ozzy konserine iki hafta kala, Myspace üzerinden bir yarışma yapılacağı açıklanmıştı. Elemeleri geçen grupları Ozzy Osbourne dinleyecek ve hangisinin alt grubu olacağına karar verecekti. Geçtiğimiz günlerde birinci elemeyi geçemeyen ‘Kırmızı’ grubunun alt grup seçildiği açıklandı. Twiter’da kıyamet koptu. Elemeyi bile geçemeyen grubun, alt grup olarak seçilmesi üzerine haksızlık yapıldığı iddiaları çok konuşuldu. İki-üç gün önce, “Alt grup çıkmayacak, yarışma iptal edildi” dense de konserde alt grup olarak Kırmızı sahne aldı. Grubun konserde hakkıyla çalıp çalmadıklarını merak edenler için de ufak bir bilgi vereyim: Kırmızı geçtiğimiz yıllarda iki şarkılık bir EP çıkarmıştı. Albüm çalışmaları süren grup Dorock Bar’da ünlü metal gruplarından cover şarkılar çalıyor. Zaten Ozzy’nin alt grubu olarak sahneye çıkınca cover şarkılara yer verdiler.

95 şairin taş atan çocuklar için yazdığı şiir 12 dilde yayınlanacak

“Kafaları dipçikle kırılan, 30 yıl içeri atılıp, ‘eğitim’ ve ‘bali’yle hayatları karartılan çocuklar için birer ya da ikişer dizeyle bir şiir yazıyoruz; vicdanımız ve masumiyetimizi korumak için diyerek yola çıktık. Biz, doksan beş şair, geleceği kuracak olan kafası taammüden saldırıya uğrayan 14 yaşındaki Seyfi Turan’ın varlığında, her türlü nefret ve şiddeti akıl dışı sertlikte yaşamak zorunda kalan çocuklara 21 bölümlük bir şiir hediye ediyoruz bugün.”
Bu bildiriyle duyurmuştu 95 şair, Hakkâri’de 23 Nisan’da çıkan olaylarda özel harekâtçı bir polis tarafından başına dipçikle vurulan 14 yaşındaki Seyfi Turan için ortak şiir yazma kararını.
Semih Poroy başta olmak üzere pek çok çizer de karikatürlerini eklediler bu şiirlere.
Proje burada da kalmadı ve şiir toplam 12 dile çevrilerek kitaplaştırılıyor şimdi. Kitabın kapağını da Selçuk Demirel hazırlayacak; “Taş atan çocukların arkasında ben de varım” diyerek.
Kitap aralık ayına yetiştirilmeye çalışılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!