Topbaş: İstanbul gazsız kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Topbaş: İstanbul gazsız kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2009 15:41

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un doğalgazsız kalmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Topbaş, “Atık Yönetimi Çevre Kontrol Merkezi” açılışı nedeniyle düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Rusya'nın doğalgazı kesmesinin İstanbul'u etkileyip etkilemeyeceği” sorulan Topbaş, Rusya ile Ukrayna arasında çıkan krizin, Türkiye'nin Ukrayna üzerinden aldığı gazın kesilmesine neden olduğunu belirterek, “İstanbul gazsız kalmayacak. Bize verilen bilgiler ve edindiğimiz sonuçlar bunu gösteriyor” dedi.

İstanbul'un günde 25 milyon metre küp doğalgaz kullandığını, buna karşın Silivri'deki BOTAŞ depolarında 1 milyar 650 milyon metre küp depolanmış doğalgaz bulunduğunu belirten Topbaş, “Bu doğalgaz rezervi İstanbul için önemli destek. Bir doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak” diye konuştu.

Marmara Ereğlisi'ndeki LNG tanklarından da destek alınabileceğini, gerekirse İran'dan, Karadeniz'den de İzmir'deki LNG hatlarından İstanbul'un beslenebileceğini ifade eden Topbaş, ayrıca Mavi Akım'dan gelen gazda da yüzde 8'lik bir artış yapıldığı bilgisinin verildiğini kaydetti.

ZEHİRLENME OLAYLARI

Topbaş, doğalgaz kombilerinin bağlandığı bacalardan sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle üzücü olaylar meydana geldiğine de işaret ederek, her cihazın kurallarına uygun kullanılması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı


Doğalgaz kullanırken, mutlaka bacasının temiz olması, menfezlerin açık tutulması gerektiğini anlatan Topbaş, maalesef soğuk hava giriyor diye bu menfezlerin kapatıldığını kaydetti.

Topbaş, doğalgaz kombilerinin bacalara bağlandığını, oysa ayrı bir hat olarak çekilmesi gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Bacalar genelde tekniğine göre yapılmıyor. Birçok yapıların bacası sıvasız yapılmış. Gerekli önlem alınmamıştır. Baca üşürse baca çekmez. Ne demek bu, bacanın üst bölümleri soğuksa, soğuk hava basıncı aşağıdan gelen ısınan karbonmonoksiti geriye basar. Kömür zehirlenmeleri de bu şekilde oluyor. Bacaların bakımının titizlikle yapılması ve tekniğine uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor. Spiral borular mutlaka gözden geçirilmeli. Takılan bir sistem sonsuza kadar dayanıklı anlamına gelmez. Bu bakımdan kurulan sistemin zaman zaman kontrolleri, bakımları yapılmalı. Mutfaklarda temizlik için çekilen fırınlar doğalgaz kablolarını yırtabilir. Bunlara çok dikkat edilmesi lazım. Mutlaka karbonmonoksite duyarlı cihazların yerleştirilmesi lazım.”

Haberin Devamı


Topbaş, başka bir soru üzerine de Gazze'deki olayları kınadıklarını belirterek, “Sivil halk ve çocuklara yönelik insanlık olarak tanımlayamayacağımız sonuçların hiçbir şekilde izahının mümkün olmadığını biliyoruz ve bunu da kanıyoruz. İnanıyoruz ki bu acılar bir gün dinecek ve bu acıları ortaya çıkaranlar da bunun ahının altında kalmayacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!