Tommiks ve Teksas’ın arkadaşları çizgi film animatörü olacak

Güncelleme Tarihi:

Tommiks ve Teksas’ın arkadaşları çizgi film animatörü olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2004 23:30

İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki Çizgi Roman ve Animasyon Kulübü’ndeki öğrencilerin bazıları uzay gemisi çiziyor, bazıları okul bahçesindeki kedileri çizgi filme aktarıyor. Öğrenciler, çizgi film ve animasyonun çocuklar kadar büyüklere de hitap ettiğini düşünüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki Çizgi Roman ve Animasyon Kulübü’ne (ÇRAK) üye öğrencilerin özel zevkleri arasında çizgi roman okumak, anime (japon çizgi filmi), animasyon filmi ve çizgi film izlemek başta geliyor.

Çizgi film ve animasyona ilgi duyan 10 öğrenci tarafından kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çizgi Film ve Animasyon Kulübü (ÇRAK), 2002’den bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Kulübün, 40’ı aktif yaklaşık 100 üyesi bulunuyor. İTÜ Taşkışla Kampusu’ndaki kulübün üyelerinin yüzde 95’inden fazlasını Mimarlık Fakültesi öğrencileri oluşturuyor.

TEMSİLİ BAŞKAN

Başkanlık görevini, Mimarlık Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Arda Sander yürütüyor. ‘Bizimkisi temsili başkanlık’ diyor. Kulübün yönetiminde tüm üyelerin aynı ölçüde söz sahibi olduğunu söyleyen Sander, yapılan haftalık toplantılara yaklaşık 20 kişinin katıldığını belirtiyor.

Çocukluğunda Atlantis, Flash Gordon, Teksas, Tommiks gibi çizgi romanları takip ettiğini, kaydeden Sander, ‘Kulübümüzün bir çizgi roman arşivi yok çünkü bu kişisel bir uğraş. Çizgi romanı okuyup konuşabilirsin.’

Kulüp üyeleri arasında karakter tasarımının yanı sıra, reklam filmi tasarımı ve web animasyonu yapanlar var. Bazı öğrenciler ise Taşkışla Kampusu’ndaki kedilerin çizgi karakterlerini ortaya çıkarmış.

HEDEFLERİ VAR

Sander, Orta Doğu Teknik ve Bilkent üniversitelerinde de çizgi roman ve animasyon üzerine faaliyetler düzenleyen kulüpler olduğunu söylüyor. ÇRAK’ın hedeflerinden birinin, İstanbul’da bir anime festivali düzenlemek olduğunu kaydediyor.

Kulübün en önemli etkinliği, okulda yapılan gösterimler. İki yılda 35’in üzerinde mecha (konusu bilim kurgu olan japon çizgi filmi), anime ve animasyon filmi gösterimi düzenleyen kulüp, geçtiğimiz bahar festivali kapsamında da, kült korku filmlerinin tüm gece boyunca gösterildiği ‘korku gecesi’ isimli bir etkinlik düzenlemiş. Şenlik sırasında, her sabah 09.00-12.00 saatleri arasında Voltran, He-man, Ninja Kaplumbağalar gibi filmleri okulun duvarına yansıtmışlar. ‘Stop motion atölyesi’ ve ‘mürekkep atölyesi’ de, kulübün düzenlediği faaliyetler arasında.

Külüp üyelerinden Peyzaj Mimarlığı üçüncü sınıf öğrencisi Caner Ölçüşenler, düzenlenen atölye çalışmalarını şöyle anlatıyor:

‘Daha çok storyboard yazımı, seslendirme, ışık, efekt, dekorasyon gibi teknik konuların üzerinde durduğumuz çalışmalar yaptık. Mürekkep üzerine bir stop motion (12-24 fotoğraf karesinin birleştirilmesiyle oluşturulan animasyon) atölyesi oldu.

GÖRSEL BAKIŞ

Ölçüşenler, ‘Olaya çizgi film gibi değil, görsel açıdan baktığımız için, nasıl film izliyorsak animeleri de izliyoruz. Aramızdaki insanlar o dünyaya çok meraklı. Sinema izleyen insan çok var ama animenin ayrı bir yeri var. Japon animasyonlarından Avrupa çizgi filmlerine kadar her şeyi takip ediyoruz’ diye konuşuyor.

Endüstri Ürünleri Tasarımı 4’üncü sınıf öğrencisi Yekta Gürel, kendi çizdiği uzay gemileri olduğunu anlatıyor. Hayalinin Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Çizgi Film-Animasyon bölümüne girmek olduğunu söyleyen Gürel, ‘Bu bölüme her yıl 20 öğrenci alınıyor. Geleneksel ve üç boyutlu çizgi film eğitimi veriliyor. Yılda 20 kişi mezun oluyor’ diyor.

ÇRAK’taki öğrencilerin kimisi çizgi romanlara, kimisi ise animasyonlara meraklı.

GİDEREK ÇEŞİTLENİYOR

Arda Sander (Mimarlık 4’üncü sınıf)

Özellikle son 10 yıldır çizgi romanların giderek çeşitlenmesi, okuyucu bulması, daha önce yayınlar olması oldukça olumlu gelişmeler. Okuyucuya ulaşırken ‘çocuklar çizgi roman okur’ imajının değişmesi gerekiyor. Büyükler de çizgi roman okur ve çizgi roman okurken de öğrenirsin, o da bir kitaptır. Ben Atlantis, Martin Mystere okudum.

DİSNEY’LE BÜYÜDÜM

Caner Ölçüşenler (Peyzaj Mimarlığı 3’üncü sınıf)

Oyuncağından müziğine kadar her şeyi takip etmeye çalışıyorum. Disney’in filmlerini kasetlerden izleyerek büyüdüm. Son zamanlarda teknoloji ve internetin gelişmesiyle, Matrix, Star Wars gibi filmlerde kullanılan araç ve mekanların konsept tasarımını yapanları, uygulama aşamalarını takip etmeyi seviyorum. Daha çok belli bir insanın söylemi, düşüncesi üzerine yapılmış animasyonları izlemek daha çok hoşuma gidiyor.

HEYECAN VERİCİ

Yekta Gürel (Endüstri Ürünleri Tasarımı 4’üncü sınıf)

Toy Story gibi animasyon filmlerini de ilgiyle izliyorum. Animasyonun geleceğini çok renkli buluyorum. Sıfırdan yaratıldığı için çok heyecan verici. Karakter tasarımcısı olmayı, kendi çizgilerimi beyaz perdede görmeyi, film tasarımında çalışmayı isterdim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!