TOKİ’den kırık not alan 22 müteahhide iş verilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

TOKİ’den kırık not alan 22 müteahhide iş verilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2007 00:00

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), şimdiye kadar iş verdiği müteahhitleri, "iş yapma becerilerine" göre sıraladı. İdare’nin "Yüklenici Listesi" adı altında bastırdığı kitapçığa göre 22 firma, bir daha TOKİ’den iş alamayacak.

TOKİ, şimdiye kadar idareden iş alan müteahhitlik firmalarını, ihale bedellerini, işin kapsamını bir kitapçık halinde yayımladı. Kitapçıkta, müteahhitlik firmasının yetkilisine ve telefon numarasına da yer verildi. Firmaların "iş bitirme ve başarı" düzeylerine göre sıralandığı kitapçığa göre 38 firma, değerlendirme kriterlerinde çok iyi puan aldı. 165 firma ise aldığı işi başarı ile sürdürüyor. 62 firma orta seviyede başarılı bulunurken, 30 firma dikkatle takip ediliyor. Listede TOKİ’den yeni iş alan firmalara da yer verilirken, başarısız bulunan 22 firmanın bir daha ihale alması mümkün görünmüyor. TOKİ’nin başarı sıralamasında "sınıfta kalan firmalar" arasında, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle Ramazan Bayramı’ndan önce TOKİ önünde eylem yapan işçilerin müteahhidi Yadigar Çolak’ın Yadigar İnşaat San. ve Tic. Turz. Ltd, Şti. de bulunuyor.

ŞEFFAFLIK SAĞLAMAK İÇİN: TOKİ, idareden kimin, hangi ihaleyi kaça aldığı konusunda şeffaflık sağlamak amacıyla, "Yükleniciler Listesi" kitapçığını ilk kez geçen yıl çıkarmıştı. Geçen yılki kitapçıkta 255 olan idareden iş alan firma sayısı, bu yılki kitapçıkta 347’ye ulaştı. İdare, müteahhit firmaları sürekli denetim altında tutarak faaliyet raporları oluşturuyor ve firmalara bir çeşit "karne" düzenliyor. Firmalar, "imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusundaki tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu" kriterlerine göre değerlendiriliyor. Kitapçıkta, idareden iş alan müteahhitlik firmaları, işteki başarılarına göre alfabetik olarak sıralandı. İdare, davet usulü ile iş yaparken, çok iyi ve iyi olarak değerlendirilen firmalara öncelik veriyor. TOKİ’nin yeni ihalelerinde bu değerlendirme de esas alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!