TOBB: Tarihi siyasiler yazmasın

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Tarihi siyasiler yazmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2007 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki tasarıya ilişkin, "Tarihin tarihçiler tarafından araştırılması gerekir. Tarihi siyasiler yazmamalı" dedi.

Hisarcıklıoğlu, ABD ziyareti kapsamında ikisi cumhuriyetçi ve ikisi de demokrat olmak üzere dört kongre üyesi ile görüştüğünü söyledi. Kongre üyeleri ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin ekonomik ve ticari yönünün geliştirilmesine iş dünyası olarak büyük önem verdiklerini ifade ettiğini aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinin, siyasi ve askeri ilişkilere destek vereceğini belirtti. Rifat Hisarcıklıoğlu, bunun Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında, yararlanılması gereken ciddi bir potansiyel olduğunun altını çizdi.

İLİŞKİYİ YARALAR: Amerika Birleşik Devletleri Kongre üyeleriyle görüşmelerinde, Ermeni tasarısına da değinildiğini ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, Kongre üyelerine, sözü edilen kararın ABD Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerde onarılması mümkün olmayan derin bir yara açacağını, Türkiye-ABD ilişkilerinin bozulmasının, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini de etkileyeceğini aktardığını belirtti.

TARİHÇİYE KALSIN: Türkiye’nin, konunun Türk ve Ermeni tarihçileri tarafından araştırılmasını önerdiğini de kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kongre üyelerine, "Tarihin tarihçiler tarafından araştırılması gerekir. Tarihi siyasiler yazmamalı. Peres de 10 gün önceki görüşmemizde de bu konunun altını çizmişti. Kısaca, size bu tasarının onaylanmaması gerektiği konusundaki Türk iş dünyasının görüşünü aktarmak istedim. Konu, halkımız için ve iş dünyası için son derece duygusal bir konudur" dediğini aktardı.

KARŞI OLANLAR VAR: Demokrat Parti Florida Temsilcisi Robert Wexler’in, Ermeni Tasarısı’na karşı olduğunu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini bildiğini ifade ettiğini, Cumhuriyetçi Parti Kentucky Temsilcisi Ed Whitfield’in tasarıya karşı olduğunu her fırsatta ortaya koyduğunu, bu süreçte, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun bir çalışma içinde olduğunu bildiğini aktardığı kaydedildi. Diğer taraftan Cumhuriyetçi Parti Tennesse Temsilcisi Steve Cohen ile New Meksika Eyaleti Temsilcisi Heather Wilson’un da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yaptıkları görüşmelerde tasarıya karşı olduklarını aktardıkları öğrenildi.

Anayasa herkesi kucaklamalı

CUMHURBAŞ-KANI Abdullah Gül, yapılacak Anayasa’nın 72 milyonu kucaklaması gerektiğini söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB Yönetim Kurulu üyelerini kabul eden Gül, önce heyeti dinledi. Hisarcıklıoğlu yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Anayasa konusundaki görüşlerimizi açıkladım. Biz yeni bir anayasa yapılmasını destekliyoruz. Bunun herkesi kucaklayacak şekilde yapılması önemli. Böyle bir konunu küçük olaylara kurban edilmemesi gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!